Zelenski spune că Moscova îi pregătește pe ruși pentru un război nuclear și le cere noilor recruți să-l înfrunte pe Putin, dacă nu vor să devină „kebap”

Zelenski spune că Moscova îi pregătește pe ruși pentru un război nuclear și le cere noilor recruți să-l înfrunte pe Putin, dacă nu vor să devină „kebap”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că oficialii ruși au început să pregătească cetățenii pentru posibilitatea în care o să folosească arme nucleare.

„Încep să pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Nu sunt deciși încă să o facă, să le folosească (armele nucleare, n.red.), dar au început comunicarea către oameni pe acest subiect. Nu știu încă dacă le vor folosi sau nu. Cred că e periculos și doar să vorbească despre așa ceva”, a spus Zelenski, într-un interviu pentru BBC.

ADVERTISING

Liderul de la Kiev a insistat că declarațiile sale anterioare au fost traduse greșit și că, de fapt, nu a somat NATO și comunitatea internațională să atace Rusia preventiv, înainte ca Putin să ordone un atac nuclear.

Zelenski spune că se referea la întărirea sancțiunilor, nu la atacuri armate.

Rusia a reacționat rapid după declarațiile anterioare ale lui Zelenski. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele ucrainean „face apel să înceapă încă un război”, în timp ce ministrul de Externe Serghei Lavrov a susținut că declarația lui Zelenski arată că Rusia a avut dreptate să înceapă „operațiunea specială”.

ADVERTISING

„După acea traducere (greșită, n.red.), rușii și-au făcut numărul, au folosit-o cum le-a convenit mai bine și au început să-i schimbe sensul”, a acuzat președintele ucrainean.

Zelenski a dat acest interviu la doar câteva ore după ce președintele american Joe Biden a spus că Rusia aduce tot mai aproape lumea de o „apocalipsă nucleară”, fiind cea mai mare amenințare de la criza rachetelor din Cuba încoace.

În completare, Zelenski a spus că este nevoie de acțiuni urgente, pentru că „Rusia a devenit o amenințare pentru întreaga planetă” încă de când a ocupat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, și pe care Putin încearcă acum să o treacă în proprietatea Federației Ruse.

ADVERTISING

„Lumea poate opri rapid acțiunile ocupanților ruși. Lumea poate impune sancțiuni tot mai dure pentru a-i determina să plece din centrala nucleară”, a mai spus președintele ucrainean.

El a făcut și un apel către ruși, să lupte mai degrabă pentru „trupurile, drepturile și sufletele lor”.

„Acești copii pe care i-a mobilizat acum vin fără arme, fără echipamente de protecție, sunt doar carne de tun. Dacă nu vor să devină kebap… atunci să lupte pentru viețile lor. Lucrul de care se teme Putin nu e lovitura nucleară. Se teme de societate, de poporul său, pentru că doar acești oameni îl pot înlocui, îi pot lua puterea și să i-o dea altcuiva”, a conchis liderul de la Kiev.

Ziua 226. Teama de „apocalipsă nucleară” vine și de la Kremlin, și de la Zaporojie. Putin e furios de ziua lui și a mai demis un comandant


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇