Ziua 226. Teama de „apocalipsă nucleară”, bebeluși în gropi comune, AIEA păzește centrala de la Zaporojie

Ziua 226. Teama de „apocalipsă nucleară”, bebeluși în gropi comune, AIEA păzește centrala de la Zaporojie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am intrat în ziua 226 de război cu un avertisment de la preşedintele american Joe Biden, care a apreciat că suntem în pericol de „apocalipsă nucleară” pentru prima dată din 1962, din cauza ameninţărilor lui Vladimir Putin.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba”, a spus Biden şi a subliniat că Putin „nu glumea” făcând aceste ameninţări.

Pe subiect a vorbit și Volodimir Zelenski și a făcut un apel controversat ca NATO să conducă atacuri preventive, înainte ca Rusia să apuce să folosească arme nucleare. Chiar dacă purtătorul său de cuvânt a nuanțat ulterior declarațiile, Moscova a folosit acest prilej pentru a-și mai justifica încă o dată „operațiunea specială”.

În ce privește situația pe front, rușii continuă bombardamentele în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Orașul de lângă centrală a rămas fără apă, curent și internet și încă sunt estimate pagubele și eventualele victime.

Ucrainenii continuă avansul în regiunea Herson, din sud, unde Zelenski spune că armata a eliberat 500 kmp de la 1 octombrie. În plus, zeci de aşezări au fost eliberate şi se înregistrează succese şi în est. În regiunile eliberate ies la iveală noi dovezi ale ororilor comise de ruşi. În Harkov, au fost găsite cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii. În plus, 22 de locuri au fost folosite ca „săli de tortură”. Iar la Liman a fost descoperită o groapă comună cu 200 de cadavre, între care erau și familii întregi, cu bebeluși de 1-2 ani.

Astăzi, Vladimir Putin a împlinit 70 de ani și a mai demis un general. Și tot astăzi Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat luptătorilor pentru drepturile omului din Ucraina, Rusia şi Belarus.

ADVERTISING

Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Apocalipsa nucleară

  • Putin nu glumeşte - Joe Biden apreciat că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, din 1962. "Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba”, a spus el şi a subliniat că Vladimir Putin "nu glumea” făcând aceste ameninţări.
  • Ce arme poate folosi - Experţii spun că astfel de atacuri ar folosi probabil arme nucleare tactice - mai mici ca încărcătură explozivă decât o armă nucleară strategică. Dar Joe Biden a avertizat că chiar şi o lovitură nucleară tactică ar putea declanşa o conflagraţie mai largă. „Nu cred că poţi (utiliza) cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa”, a spus el.
  • O cale de ieşire pentru Putin - „Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a adăugat Biden. "Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?".
  • Casa Albă îl temperează pe Biden - După temerile de apocalipsă nucleară exprimate de Biden, Casa Albă a temperat tonul și a anunțat că nu are indicii că Rusia ar pregăti utilizarea „în mod iminent" a unei arme nucleare în războiul din Ucraina.
  • SUA sunt deschise la negocieri - Americanii sunt "pregătiţi" să caute o soluţie diplomatică cu Rusia la conflictul din Ucraina, a declarat secretarul de Stat Antony Blinken, exprimându-şi regretul că Moscova merge "în direcţia opusă".
  • Nicio mişcare suspectă - Cele mai recente declarații ale Casei Albe și Pentagonului arată că Rusia nu și-a schimbat deocamdată “postura nucleară”, ceea ce înseamnă că SUA nu au detectat semne ale unei pregătiri pentru folosirea armelor nucleare.
  • Negocieri nucleare - Șeful Agenției Nucleare ONU se află în drum spre Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de securitate în jurul centralei de la Zaporojie, după ce Putin a ordonat guvernului său să o preia. De asemenea, el e de așteptat să viziteze Moscova în zilele următoare. AIEA a aflat despre planuri de repornire a unui reactor la centrală, unde toate cele șase reactoare au fost oprite de câteva săptămâni.
  • AIEA păzește centrala de la Zaporojie - Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că directorul său general, Rafael Grossi, a confirmat o rotație a personalului agenției la centrala nucleară Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina: „Este o muncă crucială pe care o fac în circumstanțe foarte dificile și suntem foarte mândri de ei", a spus Grossi.
ADVERTISING

Mişcările de pe front

  • Atacurile continuă lângă centrala de la Zaporojie: Orașul Enerhodar lângă care se află centrala nucleară din Zaporojia este bombardat de forțele rusești, afirmă reprezentanții companiei nucleare de stat din Ucraina. Localitatea a rămas fără electricitate, fără apă, și fără internet, iar autoritățile încearcă să stabilească amploarea totală a pagubelor. Radiația la centrala nucleară și în oraș rămâne normală, a precizat compania energetică Energoatom.
  • 500 km eliberaţi de la 1 octombrie - Zelenski a declarat că armata ucraineană a recucerit peste 500 kmp în regiunea Herson de la 1 octombrie. "Zeci de aşezări au fost eliberate de referendumul fals rusesc şi stabilizate doar în regiunea Herson. Sunt succese şi în direcţia estică. Cu siguranţă, va veni şi ziua în care vom raporta despre succesele din regiunea Zaporojie. Va veni ziua în care vom vorbi şi despre eliberarea Crimeii ", a afirmat Zelenski.
  • Atac la Nikopol - Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că Nikopol, orașul aflat în apropierea centralei nucleare Zaporojie a fost din nou bombardat. Un bărbat de 37 de ani a fost ucis, iar un altul de 42 de ani a fost rănit.
  • Ruşii pătrund mai adânc în Doneţk - La rândul său, cartierul general al forțelor armate din autoproclamata Republică Populară Donețk (est) susține că a capturat trei așezări de la forțele ucrainene. Cele trei așezări sunt aproape de Bakhmut.
  • Dronele iraniene, degeaba - În analiza sa zilnică, ISW arată că Rusia a folosit până acum 86 de drone kamikaze iraniene, dar a preferat să atace mai mult orașe și obiective de infrastructură civilă decât pozițiile Armatei Ucrainene. Totuși, mai arată ISW, eficiența acestora este relativ redusă, căci ucrainenii au doborât 60% dintre acestea înainte ca ele să-și lovească ținta.
  • Cadavre după racheta de la Zaporojie - Serviciile de urgență ucrainene au declarat că trei cadavre au fost scoase de sub dărâmături, după ce o rachetă rusă a distrus un bloc de apartamente din Zaporojie. Între timp, numărul morţilor ca urmare a atacurilor ruseşti cu rachete de joi asupra oraşului a crescut la 14.
  • Ororile lăsate în urmă de ruşi - În regiunea Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat o mare suprafață în septembrie, cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite după ce trupele ruse au plecat, a declarat Serghei Bolvinov de la Poliția Națională. El a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca „săli de tortură”.
  • Bebeluși în gropi comune la Liman - Evgheni Jukov, şeful Departamentului de Poliţie de Patrulare din cadrul Poliţiei Ucrainei a anunţat, vineri, că 200 de cadavre au fost găsite într-o groapă comună la Liman, între care familii întregi, inclusiv copii foarte mici, născuţi în perioada 2019-2021.
  • Atenţie la mine! - Guvernatorul Harkovului spune că, în ultimele 24 de ore, opt persoane au fost spitalizate în regiune, ca urmare a bombardamentelor rusești. O femeie a fost rănită călcând pe o mină din regiunea Izium. El a avertizat locuitorii cu privire la riscuri: „Câmpurile minate lăsate de inamic sunt uriașe”.
  • Ruşii spun că Kievul a lovit un autobuz cu civili - Cel puțin 5 persoane ar fi fost ucise, după ce forțele ucrainene ar fi lovit un autobuz, în timp ce bombardau un pod strategic din partea controlată de ruși a regiunii Herson, a informat agenția de presă rusă Tass. Autoritățile din regiune instalate de Rusia susţin că autobuzul a fost lovit când ducea civili peste pod. Clipurile distribuite de postul de știri al forțelor armate ruse Zvezda arată epava arsă a ceea ce pare a fi un autobuz și o dubă grav avariată în spatele acesteia, cu fum ieșind din compartimentul din față.
  • Mesaj pentru ruşii care se predau - Ministrul ucrainean al Apărării a postat un apel video către armata rusă, încurajând-o să nu mai piardă timpul şi să salveze Rusia de tragedie, iar forţele armate - de umilinţă. "Garantăm viaţa, securitatea şi justiţie tuturor celor care renunţă la luptă imediat", declară ministrul Oleksii Reznikov în limba rusă, promiţând de asemenea "un tribunal pentru cei care au dat ordine criminale". "Încă mai puteţi salva Rusia de la tragedie, iar armata rusă de umilire", sau puteţi "să rămâneţi în memorie ca hoţi, violatori şi asasini", adaugă el. Trimiţând armata să invadeze Ucraina, Kremlinul "v-a înşelat şi v-a trădat", acuză Reznikov.
ADVERTISING

Rușii sunt un pericol, ucrainenii, artizani ai păcii

  • Rusia poate ajunge la Praga - Zelenski le-a spus șefilor de stat europeni reuniți la Praga că Ucraina trebuie să câștige pentru ca Rusia să nu „înainteze spre Varșovia sau din nou spre Praga”. Mai mult, președintele ucrainean a cerut NATO și comunității internaționale să lanseze „atacuri preventive, ca rușii să ştie ce li se va întâmpla dacă le folosesc, nu invers, să aştepte atacurile nucleare ale Rusiei”. După afirmaţiile controversate, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Kiev, Serghii Nikiforov, a susţinut că Zelenski s-a referit de fapt la acţiuni preventive care ar fi trebuit luate împotriva Rusiei înainte de invazia militară în Ucraina.
  • Justificările lui Lavrov - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a atacat pe Zelenski pentru afirmațiile despre atacurile preventive: "Prin această declaraţie, Zelenski a oferit noi probe întregii lumi despre ameninţarea pe care o reprezintă regimul de la Kiev. Acesta este motivul pentru care a fost lansată o operaţiune militară specială, pentru a neutraliza aceste pericole".
  • "Trădătorii" de Putin - Activistul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, care este închis la Moscova din aprilie, este anchetat pentru „înaltă trădare”, în timp ce autoritățile își consolidează dosarul împotriva lui pentru criticile sale la adresa războiului din Ucraina.
  • Putin, furios de ziua lui - Comandantul Districtului militar de est rus, generalul-colonel Alexander Chaiko, a fost demis, anunță Reuters, aceasta fiind cea mai recentă remaniere de vârf pe fondul unei serii de înfrângeri pe câmpul de luptă din Ucraina. La conducerea districtului a fost numit generalul-locotenent Rustam Muradov, care a fost sancționat de Uniunea Europeană în februarie, a servit anterior în regiunea Donbas din estul Ucrainei și a comandat forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Karabah.
  • Cadou ironic pentru Putin? - Președintele Belarusului Alexander Lukașenko i-a dăruit lui Putin, la 70 de ani, un tractor. Potrivit lui Lukașenko, el a vrut astfel să se mândrească cu fabrica de la Minsk, însă ciudatul cadou poate fi privit și într-o notă ironică, dacă ne amintim cum în primele luni ale războiului au apărut numeroase imagini în care fermierii ucraineni aveau legate la tractoare tancuri rusești.
  • Rusia exploatează Africa - Statele Unite au acuzat mercenarii ruși că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan și din alte părți pentru a ajuta la finanțarea războiului Moscovei în Ucraina, acuzație pe care Rusia a respins-o drept „furie antirusă”. Ambasadorul SUA la ONU a declarat că grupul de mercenari Wagner exploatează resursele naturale și „aceste câștiguri obținute ilicit sunt folosite pentru a finanța mașina de război a Moscovei în Africa, Orientul Mijlociu și Ucraina”.
  • Kremlinul neagă evidenţa - Moscova a negat informațiile potrivit cărora 700.000 de ruși ar fi fugit din țară de când Putin a anunțat o mobilizare parţială pentru Ucraina.
  • Ruşii au fugit până în Alaska - Doi ruși care au fugit din țara lor pentru a evita recrutarea au cerut azil în SUA, după ce au ajuns cu o barcă mică pe o insula îndepărtată din Alaska.
  • Nobelul pentru Pace - Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia. Președinția ucraineană își laudă cetățenii: „Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să existăm fără agresiune”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇