Nobelul pentru Pace merge la luptătorii pentru drepturile omului din Ucraina, Rusia şi Belarus

Nobelul pentru Pace merge la luptătorii pentru drepturile omului din Ucraina, Rusia şi Belarus

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace 2022 a fost anunţat vineri la Oslo, Norvegia.

Este vorba, de fapt, despre trei câştigători:

  • Ales Bialiaţki, activist pentru drepturile omului din Belarus
  • Organizația rusă pentru drepturile omului Memorial
  • Organizația ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile

"Laureaţii premiului pentru pace reprezintă societatea civilă în ţările lor. Au promovat mulţi ani dreptul de a critica puterea şi a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Au făcut eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzurile cu privire la drepturile omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificaţia societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Cine sunt câştigătorii şi ce au făcut

Ales Bialiaţki a fost unul dintre iniţiatorii mişcării pentru democraţie în Belarus, în anii 1980. El şi-a dedicat viaţa promovării democraţiei în ţara sa.

ADVERTISING

A înfiinţat în 1996 Viasna, o organizaţie de apărare a drepturilor omului care a documentat şi a protestat faţă de torturarea de către autorităţi a deţinuţilor politici.

Din 2020, Ales Bialiaţki este încarcerat fără proces.

În ciuda imenselor greutăţi, Bialiaţki nu a renunţat nicio clipă la apărarea drepturilor omului şi democraţiei în Belarus.

Memorial este o organizaţie înfiinţată în 1987 de către activişti pentru drepturile omului din fosta Uniune Sovietică, ce doreau să se asigure că victimele opresiunii regimului comunist nu vor fi uitate niciodată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Memorial are ca principiu faptul că este esenţial să se vadă crimele din trecut pentru a se preveni noi crime. În plus, organizaţia a fost un promotor al drepturilor omului.

În timpul războaielor din Cecenia, Memorial a cules şi a verificat informaţii cu privire la abuzuri şi crime de război comise de forţele ruse şi pro-ruse.

În 2009, şefa filialei din Cecenia a organizaţiei, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza acestei activităţi.

Centrul pentru Libertăţi Civile a fost înfiinţat în Ucraina pentru promovarea drepturilor omului şi democraţiei.

ADVERTISING

A luat atitudine pentru întărirea societăţii civile ucrainene şi pentru a se pune presiune pe autorităţi să fie democraţie în toată regula în Ucraina. După startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, centrul a făcut eforturi pentru a identifica şi documenta crimele de război ale ruşilor împotriva populaţiei ucrainene.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de Covid-19.

Mulţi se aşteptau să câştige activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Dar iată că nu a fost cazul.

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇