A fost decernat Nobelul pentru Literatură

A fost decernat Nobelul pentru Literatură

Scriitoarea franceză Annie Arnaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Arnaux s-a născut în 1940, în micul oraș Yvetot din Normandia. Părinții săi au muncit din greu și s-au putut ridica de la statutul de proletari la cel de burghezi.

În scrierile sale, Arnaux examinează din numeroase unghiuri viața marcată de diferențierile puternice între clase, limbă și gen.

Comitetul Nobel a premiat-o pentru „curajul și acuratețea cu care prezintă rădăcinile, înstrăinările şi constrângerile colective prin prisma memoriilor personale”.

Debutul literar și l-a făcut în 1974, cu Les armoires vides. Deja în această lucrare începuse să investigheze rădăcinile sale din Normandia, dar abia cu a patra carte, Le place, a devenit cunoscută. Ea face un portret al tatălui său și prin prisma lui prezintă modul în care ea s-a format.

ADVERTISING

Din scrierile sale transpare mereu un sentiment de trădare a proletarilor, pătură socială din care familia ei s-a ridicat. Arnaux spune că lucrările sale sunt un „act politic” menit să deschidă ochii lumii asupra inechităților sociale. Din acest motiv, după cum spune, „folosește cuvintele ca un cuțit”, militând pentru un stil direct.

Anul trecut, Nobelul pentru Literatură a ajuns la romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇