Nobelul pentru Chimie, atribuit pentru un instrument „ingenios" de construire a moleculelor

Nobelul pentru Chimie, atribuit pentru un instrument „ingenios" de construire a moleculelor

Trei oameni de știință au câștigat premiul Nobel pentru Chimie. Cei trei vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 920.000 de euro).

Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless au primit Nobelul pentru Chimie, pentru o cercetare în urma căreia a apărut „un instrument ingenios pentru construirea de molecule”, transmite CNN.

Descoperirea a „dus la o revoluție în modul în care chimiștii se gândesc la legarea moleculelor între ele”, a precizat Academia Regală Suedeză de Științe.

ADVERTISING

Strategia permite reacții rapide și simple, în care „blocurile moleculare se îmbină rapid", a explicat comitetul.

Principiul poate aduce beneficii reale în dezvoltarea de produse farmaceutice, inclusiv tratamente mai ţintite pentru cancer.

Barry Sharpless, considerat pionier al "chimiei clic" - noua formă de combinare a moleculelor - devine astfel unul dintre puţinii oameni de ştiinţă recompensaţi cu al doilea premiu Nobel. Chimistul american a fost laureat şi în 2001.

Premiile Nobel sunt acordate pe parcursul întregii săptămâni. Premiile pentru medicină și fizică au fost anunțate în primele două zile ale săptămânii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇