Doi ruși au fugit de mobilizare și au ajuns cu barca în Alaska

Doi ruși au fugit de mobilizare și au ajuns cu barca în Alaska

Fugarii ruși au debarcat pe o plajă din satul Gambell, de pe insula St. Lawrence din Alaska, și au cerut imediat azil în Statele Unite. Cererea lor este în curs de analizare, a anunțat un reprezentant al Departamentului pentru Securitate Internă din SUA.

Gambell, o localitate cu doar 500 de rezidenți permanenți, se află în capătul din nord-vestul insulei St. Lawrence. Aceasta este situată la 56 km de Peninsula Ciukotsk din Rusia, astfel că se află mai aproape de Rusia decât de țărmul Alaskăi.

Potrivit presei locale, localnicii din Gambell pot vedea teritoriul rus dincolo de mare, relatează BBC.

Un funcționar local a declarat că bărbații ruși au navigat dinspre orașul Egvekinot, din nord-estul Rusiei, într-o călătorie de aproximativ 480 km pe mare, iar după ce au ajuns în Gambell au fost preluați de autorități și duși în Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska, pentru verificare și amprentare.

ADVERTISING

Sosirea celor doi ruși a luat prin surprindere autoritățile, însă acestea nu se așteaptă la alte asemenea evenimente.

Guvernatorul statului Alaska, Mike Dunleavy, a spus că nu anticipează un "flux continuu" de fugari și că acesta poate fi un caz izolat.

Senatorul de Alaska Dan Sullivan a declarat că liderii comunității din Gambell l-au anunțat că au sosit cei doi ruși și a făcut apel la autoritățile federale "să aibă un plan pregătit… în cazul în care mai mulți ruși vor veni prin Strâmtoarea Bering în comunitățile din Alaska".

ADVERTISING

"Acest incident arată două lucruri clare: primul, că poporul rus nu vrea să lupte în războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei. Al doilea, dată fiind apropierea Alaskăi de Rusia, că statul nostru joacă un rol esențial în întărirea securității naționale a Americii", a spus senatorul.

Potrivit unei surse de la Kremlin citată în această săptămână de Forbes, 700.000 de bărbați ar fi părăsit Rusia după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, pe 21 septembrie.

Exodul s-a îndreptat în principal către țările cu graniță terestră - Kazahstan, Georgia și Finlanda - iar sosirea celor doi cetățeni ruși în Alaska reprezintă o premieră.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇