Sunt vânați pentru mobilizare, ca pedeapsă pentru că nu respectă Rusia

Sunt vânați pentru mobilizare, ca pedeapsă pentru că nu respectă Rusia

Tătarii din Crimeea s-au opus din 2014 politicii expansioniste a Moscovei, iar acum plătesc prețul pentru nesupunerea lor.

După ce Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” în Rusia, familii din toată țara au fost nevoite să se despartă de bărbații chemați la arme. Minoritățile etnice, îndeosebi cele din regiunile slab populate, sunt mai afectate. Au apărut informații despre o mobilizare ridicată în Buriatia și în republicile din nordul Caucazului, iar acum în Crimeea se întâmplă același lucru.

Comunitatea tătarilor musulmani din Crimeea reprezintă aproximativ 13% din populația peninsulei. Nu există o prezentare oficială a modului în care se face mobilizarea, dar au apărut tot mai multe dovezi care sugerează că tătarii din Crimeea au fost vizați în mod disproporționat, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit activiștilor de la organizația Crimea SOS, 90% din ordinele de mobilizare din regiune au fost transmise tătarilor, iar acțiunea îi vizează disproporționat pe membrii acestei etnii care s-a expus fățiș autorităților ruse după anexarea peninsulei, în 2014.

"Peste tot, în fiecare oraș, am auzit că majoritatea celor mobilizați sunt tătari din Crimeea și știm că sunt vizate în mod special zonele cu populație predominant tătară. Va fi o catastrofă pentru noi și ne va lua ani de zile să ne vindecăm", a spus o activistă.

Vineri, Volodimir Zelenski a acuzat tactica Moscovei, denunțând "efortul conștient de a distruge națiunea tătară din Crimeea".

ADVERTISING

Tamila Tașeva, înalta reprezentantă pentru Crimeea a președintelui Ucrainei, a declarat că ea crede că Rusia îi vizează deliberat pe tătari: "Tătarii din Crimeea sunt cel mai puțin loial segment al populației Rusiei și e clar că ei au fost foarte încurajați de recentul succes militar ucrainean. Acum sunt pedepsiți".

Tașeva, care este tătăroaică din Crimeea, spune că a primit zeci de informații de la membrii comunității cărora polițiștii le-au înmânat ordinele: "Oamenii se panichează, nu știu ce să facă".

Ea îi sfătuiește pe cei mobilizați să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie. "Dar, normal, suntem îngrijorați că ar putea fi împușcați de ruși pe la spate", a explicat ea, adăugând: "Din păcate, rușii nu-s atât de proști să-i pună pe tătari în același regiment".

ADVERTISING

Acum comunitatea este dominată de un sentiment de deznădejde și panică. Unii încearcă să fugă din Crimeea, însă cel mai apropiat aeroport e la distanță mare și persistă zvonul că podul peste strâmtoarea Kerci care face legătura cu Rusia va fi închis.

"Ăsta e singurul subiect de discuție acum. Cum să fugi, cum să te ascunzi, cum să ieși din Rusia. Ieri am fost la o aniversare și nimeni nu vorbea despre altceva. Nimeni nu zâmbea, nu era fericit. Toți erau deprimați, femeile aveau ochii în lacrimi", a spus activista.

Tătarii consideră de secole că peninsula Crimeea este teritoriul lor, dar au devenit o minoritate după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei Ecaterinei a II-a. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Stalin a deportat aproape toată populația în Asia Centrală, acuzând-o de colaborare cu naziștii. În anii '80, cei mai mulți au primit permisiunea de a se întoarce.

Amintirea încă vie a persecuțiilor îndurate i-a făcut pe tătari foarte ostili la anexarea Crimeii de către Rusia, în urmă cu opt ani. Autoritățile ruse au tot încercat să-i coopteze pe liderii comunității, dar cei mai mulți au refuzat să colaboreze, astfel că a început o campanie de hărțuire și de pedepsire, iar Moscova a declarat ilegală autoritatea tătarilor, mejlis. Mulți dintre membrii acesteia au primit interdicția de a intra în peninsulă, iar acum trăiesc la Kiev sau în alte părți.

"Mai întâi au încercat să ne cumpere, apoi au încercat să ne reprime, iar acum văd mobilizarea ca pe un mod de a scăpa de noi", a rezumat Tașeva strategia rușilor.

Zeci de tătari au fost deținuți politic, iar de la începerea războiului, în februarie, presiunile și arestările au continuat să crească, autoritățile ruse fiind obsedate de riscul de sabotaj al acestei populații neloiale.

La începutul lunii septembrie, poliția din Crimeea a arestat șase invitați la o nuntă și pe organizatorul evenimentului, după ce DJ-ul a pus o melodie ucraineană. Autoritățile ruse au considerat că este o ofensă, după ce au anunțat că oricine își va exprima public sprijinul față de Ucraina va fi reținut.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇