Trei rachete care au lovit Ucraina au zburat pe cerul Moldovei şi au pus în pericol avioane civile. Reacţia Maiei Sandu

Trei rachete care au lovit Ucraina au zburat pe cerul Moldovei şi au pus în pericol avioane civile. Reacţia Maiei Sandu

Unele dintre rachetele care au lovit azi ţinte din Ucraina au fost trase din Marea Neagră şi au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Ministerul Apărării de la Chişinău anunţă că trei rachete ruseşti au pătruns în spaţiul aerian al Moldovei. „Țintele reprezentau un pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care zboară deasupra spațiului aerian al țării,” scrie ministerul pe Twitter.

Structurile specializate Ministerului Apărării au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al țării între orele 8:33-9:02.

Rachetele au parcurs următoarele direcții:

ADVERTISING
  • localitățile Ciornaia - Moghilev Podolsk (Ucraina) — Rîbnița — Soroca — Moghilev Podolsk.
  • Ciornaia — Voronovka (Ucraina) — Rîbnița — Rudi (Soroca).
  • Ciornaia (Ucraina) — s. Popencu (Republica Moldova) — Cineșcăuți (Florești) — în direcția Ucrainei.

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. 

ADVERTISING

Autoritățile spun că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

Ambasadorul rus, convocat la MAE

În consecinţă, ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a anunţat pe Twitterl-a convocat pe ambasadorul Rusiei, ca să explice ce se întâmplă.

"Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat", arată un comunicat de presă al MAE de la Chişinău.

ADVERTISING

Într-o postare anterioară, Popescu s-a declarat "îngrozit de multiplele lovituri cu rachete rusești asupra orașelor din Ucraina, inclusiv a capitalei Kiev, lovind ținte civile". "Rusia trebuie să înceteze să ucidă", scrie el.

"Suntem în legătură cu personalul ambasadei noastre din Kiev. Sunt sănătoși și în siguranță și se adăpostesc de aceste atacuri fără sens asupra civililor. Gândurile noastre sunt la victimele loviturilor brutale", adaugă şeful MAE de la Chişinău.

Reacţia Maiei Sandu

La rândul său, președintele Maia Sandu a condamnat atacurile Rusiei și a transmis că brutalitatea și uciderea civililor trebuie să înceteze. 

"Condamnăm cu fermitate atacurile masive de rachete rusești în curs de desfășurare asupra orașelor din Ucraina, inclusiv Kiev. Brutalitatea, teroarea și uciderea civililor nevinovați trebuie să înceteze imediat", a scris Maia Sandu, pe Twitter. 

Val de atacuri aeriene

În ziua 229 de război, sunt atacuri cu rachete de croazieră ruseşti în marile oraşe ale Ucrainei, de la Harkov și până la Liov (aproape de granița cu Polonia).

Loviturile nu vizează obiective militare, ci mai degrabă țintele sunt civile, cum ar fi o companie energetică din Kiev. O rachetă a lovit chiar lângă Ambasada României la Kiev.

Ucrainenii se aşteptau la represalii dure, după explozia care a doborât o parte a podului Kerci, care leagă peninsula ocupată Crimeea de Rusia continentală, sâmbătă dimineața. Vladimir Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate al Rusiei pentru azi.

Ziua 229 de război. 75 de rachete a tras Rusia spre Kiev şi alte oraşe ale Ucrainei. În capitală, au lovit o zonă aglomerată, la ora de vârf (Foto&Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇