Astăzi are loc Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat de urgență de Putin

Astăzi are loc Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat de urgență de Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat pentru luni, de urgență, Consiliul de Securitate al Rusiei, un format care reuneşte miniştri cheie, politicieni şi reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi ai armatei, a anunţat Kremlinul.

Deşi preşedintele rus ţine în mod regulat astfel de întâlniri, aceasta are loc la două zile după explozia care a deteriorat podul din Crimeea, o infrastructură cheie pentru alimentarea forțelor ruse implicate în războiul din Ucraina, precizează AFP.

Duminică seara, Vladimir Putin a avut și prima reacție față de explozia de pe Podul Kerci. Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a atacat podul care face legătura între Rusia și Peninsula Crimeea, numind atacul un act terorist.

ADVERTISING

Sâmbătă dimineața, o explozie puternică s-a produs pe podul Kerci. Un tren cu vagoane cisternă a sărit în aer şi a produs o deflagraţie foarte mare. Comitetul naţional antiterorist rus a spus că explozia unui camion-capcană a produs incendierea a 7 vagoane-cisternă. O parte rutieră a podului s-a prăbuşit și, pentru o perioadă de timp, a fost oprit și traficul rutier şi cel feroviar. Trei persoane au murit.

Deși au făcut declarații în care s-au bucurat de distrugerea acestei căi esențiale inclusiv pentru alimentarea forțelor ruse care luptă în războiul din Ucraina, oficialii ucraineni nu au spus clar că ar fi autorii operațiunii care a dus la explozia de pe pod.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Podul Kerci către Peninsula Crimeea „a fost bijuteria coroanei” în ce privește proiectele de infrastructură ale lui Vladimir Putin, fiind descris de presa rusă în termeni de „construcţia secolului”. Pe 15 mai 2018, cu ocazia inaugurării, Putin a ţinut un discurs despre importanţa pe care podul o are pentru Rusia, un „miracol visat timp de mai multe epoci istorice” care în sfârşit se întâmplase.

De la declanşarea invaziei în Ucraina, Rusia a asigurat o apărare masivă a Podului Kerci şi a ameninţat cu represalii dacă acesta va fi atacat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇