Camion-capcană sau dronă maritimă - ce a produs explozia de pe Podul Kerci?

Camion-capcană sau dronă maritimă - ce a produs explozia de pe Podul Kerci?

Rusia s-a grăbit să avanseze teoria unui camion-capcană care a produs explozia de pe Podul Kerci care leagă Rusia de Peninsula Crimeea. La scurt timp de la deflagrație, a indicat și proprietarul și șoferul respectivului camion. Totuși, cât de credibilă este această variantă? Până și viteza cu care s-a răspândit această teorie în cercurile rusești a fost suspectă.

Într-o analiză realizată de BBC se arată că în imaginile furnizate de camera de securitate a podului – apărute pe rețelele de socializare – se vede un camion care se deplasează pe pod în direcția vest, în momentul exploziei.

Oficialii ruși au spus că era un camion din orașul rus Krasnodar, deținut de un bărbat pe nume Samir Yusubov, dar condus la momentul exploziei de o rudă a acestuia, Makhir Yusubov.

ADVERTISING

Totuși, se arată în analiza BBC, la o examinare atentă a filmării pare că respectivul camion nu a avut nicio legătură cu explozia. Și asta pentru că mingea de foc uriașă pare să apară din spatele și dintr-o parte a camionului, în timp ce acesta începe să urce pe o secțiune (rampă) a podului.

Un expert genist din armata britanică spune că a văzut multe dispozitive explozive transportate de vehicule-capcană, dar ce se vede în imagini nu seamănă cu nimic din ce a văzut până acum. El crede că o explicație ceva mai plauzibilă este că a avut loc o explozie masivă sub pod, posibil generată de o dronă maritimă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Expertul mai arată că podurile sunt în general proiectate să reziste la presiune de sus în jos sau lateral, pentru a face față greutății și vântului și nu pentru a face față presiunii de jos în sus, aspect care ar fi putut fi exploatat în atacul asupra podului Kerci.

Alți observatori au remarcat că într-o filmare a altei camere de securitate s-ar vedea ceva ce seamănă cu prova unei ambarcațiuni mici, care apare o fracțiune de secundă înainte de explozie.

Ce fel de vas ar putea fi?

Observatorii își aduc aminte că, pe 21 septembrie, pe rețelele de socializare din Rusia au circulat imagini cu o ambarcațiune misterioasă fără pilot care a plutit în derivă de-a lungul țărmului până în apropiere de baza navală a Rusiei din Sevastopol, Crimeea.

ADVERTISING

Părea un caiac mare acoperit, negru, cu un dispozitiv alb asemănător cu un periscop și cu senzori. Ambarcațiunea a fost remorcată și dusă în larg, unde a fost aruncată în aer, variantă confirmată la acel moment de guvernatorul Sevastopolului.

Nu este prima dată când apar informații care sugerează că Ucraina ar avea astfel de echipamente maritime telecomandate, care pot fi folosite atât pentru obținerea de informații, cât și pentru a lovi anumite ținte.

Dacă așa a reușit Kievul să atace Podul Kerci, la sute de kilometri de teritoriile controlate de Ucraina, atunci este una dintre cele mai ambițioase operațiuni ale ucrainenilor de până acum, se mai arată în analiza citată. Dar e de menționat că, până în acest moment, nimeni nu a confirmat oficial această teorie.

Ba chiar într-o declarație făcută sâmbătă seara, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Mihailo Podolyac, părea să susțină teoria Moscovei privind camionul-capcană. „Răspunsurile ar trebui căutate în Rusia”, a spus el, iar explozia a fost rezultatul unor lupte interne dintre diversele tabere ale serviciilor de securitate din Rusia.

Podolyak știa ceva ce toți ceilalți nu știau? Sau, poate, trola Moscova, apăsând și mai mult pe nervii întinși deja la maximum de recentele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina?

Prima reacție a lui Vladimir Putin după explozia uriașă de pe Podul care leagă Rusia de Peninsula Crimeea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇