Podul de piatră a explodat. Ucrainenii l-au dărâmat!

O operațiune militară a serviciilor speciale de la Kiev a reușit să arunce în aer singura legătură pe uscat dintre Peninsula Crimeea și Rusia, care exista înainte de invazia din 24 februarie. Atât șoseaua cât și calea ferată au fost avariate în urma detonării unei cantități mari de explozibil.
Podul de piatră a explodat. Ucrainenii l-au dărâmat!
  • Construcția era cea mai mare realizare a lui Putin după ce a anexat Crimeea, în 2014.
  • Inițial, oficialii de la Moscova au prezentat incidentul ca fiind un incendiu al unui vagon încărcat cu combustibil, pentru ca mai târziu să-l anunțe ca pe un atentat terorist.
  • Comandor Valentin Mateiu: Într-un război, infrastructura critică devine țintă pentru inamic.
  • Serviciul de informații din Ucraina a glumit pe seama rușilor, prin mesaje postate pe rețelele sociale, după distrugerea Podului Kerci.
  • Prima reacție a lui Putin a fost să schimbe din nou comandantul operațiunii speciale din Ucraina. A numit un general care în trecut a fost anchetat pentru trafic de arme.

Anchetatorii ruși spun că un TIR a fost folosit pe post de mașină capcană, pe când o analiză a imaginilor sugerează că o ambarcațiune a fost aruncată în aer de la distanță atunci când trecea pe sub pod.   

Era o zi caldă și senină pentru sfârșitul lunii decembrie. Vladimir Putin, zâmbitor, s-a urcat în trenul care a pornit prima traversare a Podului Crimeii, cum l-au intitulat rușii.

Cu o investiție uriașă, de 3,7 miliarde de dolari și într-un timp record, patru ani, liderul de la Kremlin a reușit să lege Peninsula Crimeea, anexată în 2014, de Rusia.

ADVERTISING

Cu o lungime de 19 kilometri, podul a fost prevăzut cu o cale de traversare auto și una feroviară. 

Cu un an înainte, Vladimir Putin inaugurase șoseaua, iar acum, la sfârșit de 2019, venise rândul căii ferate.

În micuța cabină, președintele stătea în picioare, înghesuit între oficiali, mecanicul îmbrăcat în costum și cameramanul care filma evenimentul, dar zâmbetul îi lumina întreaga figură, imobilă, în cele mai multe situații.

Podul era una dintre cele mai mari realizări de la anexarea peninsulei și o cale de salvare a acestui teritoriu lipsit de infrastructură, de apă și cu economie distrusă.

Un obiectiv militar

De la începutul invaziei, ucrainenii au văzut podul ca pe un obiectiv militar de importanță strategică. 

Volodimir Zelenski a spus în mai multe rânduri că a fost construit ilegal, într-un teritoriu care nu aparține Rusiei. 

În dimineața zilei de 8 octombrie, la ora locală 06:07, o explozie puternică, în jumătatea dinspre Rusia a podului, distruge o secțiune din șosea, afectează calea ferată, producându-se și un incendiu la trenul de marfă care transporta combustibil.

Prima reacție oficială a Moscovei a venit după patru ore de la deflagrație, atunci când agenția Tass a anunțat că un vagon cu combustibil a luat foc, iar incendiul e investigat. Mult mai târziu, când unda de șoc a veștii incredibile a ajuns la opinia publică, au apărut și primele reacții.

"Avarierea Podului Kerci va crea mari probleme logistice trupelor ruse aflate pe frontul de sud. Până acum, era cea mai sigură rută de aprovizionare cu combustibil, echipament și armament. Cealaltă rută, prin Mariupol și Melitopol, orașe din sud sub ocupația Moscovei, se află sub tirul artileriei ucrainene", Valentin Mateiu, comandor în rezervă, pentru Spotmedia.ro.

„Cu siguranță avem nevoie de un răspuns puternic și-l vom oferi. Dar nu este nevoie să ne grăbim, trebuie să gândim totul în cel mai mic detaliu. Acum, e important să nu cedăm emoțiilor. Comandantul nostru suprem știe să ia decizii echilibrate și puternice. O va face, sunt sigur, când va veni momentul”, a declarat Andrei Gurulev, membru al Dumei de Stat.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a sugerat că e vorba de un atac terorist realizat de ucraineni.

„Potrivit informațiilor preliminare, incidentul s-a soldat cu moartea a trei persoane, probabil pasagerii unui autoturism care a trecut pe lângă camionul care a explodat pe pod. Trupul unei femei și cel al unui bărbat au fost recuperate din apă, identitățile acestora fiind în curs de a fi stabilite”, se arată într-o declarație a Comitetului Rus de Investigație.

O nouă mare victorie pentru ucraineni

Într-o discuție cu comandorul în rezervă Valentin Mateiu, acesta a declarat pentru Spotmedia.ro că, „într-un război, infrastructura critică devine țintă pentru inamic, iar în situația distrugerii Podului Crimeii nu se poate vorbi despre un atac terorist. Era un obiectiv militar pentru ucraineni”.

Până la această oră, oficialii de la Kiev nu și-au asumat în mod direct atacul. Nu au negat și nici nu au confirmat operațiunea, aplicând aceeași strategie ca la scufundarea crucișătorului Moscova.

„E un test pentru ruși”, a declarat comandorul Valentin Mateiu. A spus că ucrainenii urmăresc atent mișcările Moscovei, cum se poziționează față de lovitura primită, care sunt reacțiile și, cel mai important, ce decizii va lua Vladimir Putin.

VIDEO. Efectele exploziei asupra Podului Kerci - Sursa: VKontakt Rusia

„Din punct de vedere militar, e o mare victorie pentru ucraineni. Rușii au pierdut jumătate din lanțul logistic de aprovizionare a frontului sudic. A mai rămas culoarul terestru ce trece prin Mariupol - Melitopol, orașe ocupat de ruși în sudul Ucrainei”, a explicat comandorul în rezervă Valentin Mateiu pentru Spotmedia.ro.

Dar lovitura a creat și o mare problemă de moral pentru forțele ruse. După ofensivele ucrainene de succes pe fronturile de sud și de est, distrugerea Podului Crimeii reprezintă o victorie cel puțin la fel de mare.

„Crimeea, podul, începutul, tot ce este ilegal, trebuie distrus. Tot ce a fost furat trebuie să se întoarcă în Ucraina”, a scris Mihail Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, pe Twitter.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat o declarație, parafrazând o strofă a unei poezii scrise de Taras Șevcenko, poetul național al Ucrainei: „În zori, podul arde frumos. O privighetoare din Crimeea se întâlnește cu SBU”.

Bucuria că operațiunea a fost o reușită i-a determinat pe cei din forțele speciale să sugereze că sunt autorii ei.

Putin îl demite pe comandantul „operațiunii speciale”

O astfel de lovitură are implicații politice, militare și creează noi convulsii la Moscova.

Vladimir Putin e obligat să reacționeze și nimeni nu știe cum o va face. Mesajele unor lideri politici din Rusia fac apel la calm, dar în spatele ușilor închise situația e tensionată.

„La Moscova, a început arestarea militarilor. Traficul în centrul orașului a fost oprit. Unitățile de elită ale Gărzii Ruse au intrat în oraș, anunță serviciul de informații al Ucrainei. Sunt raportate mai multe arestări, rețineri și interogări ale militarilor”, a scris într-o postare pe Twitter Anton Gerașcenko, consilier în Ministerul de Interne din Ucraina.

Informația s-a răspândit pe rețelele sociale, dar nu a fost confirmată oficial de Kremlin, totuși, după explozia din Kerci, a fost numit un nou șef al „operațiunii speciale” din Ucraina.

„Generalul de armată Serghei Surovikin a fost numit la comanda grupului comun de forțe din zona operațiunii militare speciale din Ucraina, în baza deciziei ministrului rus al Apărării”, a anunțat Serghei Șoigu, citat de agenția Tass.

Surovikin, anchetat în trecut pentru trafic de arme, îl înlocuiește pe generalul colonel Ghenadi Zidko, numit la comandă de Putin în data de 22 iunie când l-a demis pe Dvornikov.

Tensiunile din interiorul Kremlinului nu mai pot fi ascunse. E o luptă pentru supraviețuire, fiind de așteptat ca în zilele următoare situația politică să se deterioreze și mai mult.

Circulația a fost reluată parțial pe Podul Crimeii. Automobilele stau la rând și așteaptă. Se rulează pe un singur fir de șosea. Locuitorii peninsulei au intrat în panică. S-au format cozi la magazine, iar mulți caută o cale de a pleca spre Rusia. Războiul continuă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇