Ziua 184 de război. Lukaşenko ameninţă Occidentul, pericol la Zaporojie. Vânătoare de spioni în Rusia și în Ucraina

Ziua 184 de război. Lukaşenko ameninţă Occidentul, pericol la Zaporojie. Vânătoare de spioni în Rusia și în Ucraina

Ziua 184 de război a găsit întreaga lume cu ochii pe centrala nucleară de la Zaporojie, care în continuare nu este alimentată cu curent. Oficialii ruși se tot contrazic între ei în legătură cu ce se întâmplă și care sunt planurile de aici, în timp ce Zelenski spune că am fost la un pas de o catastrofă nucleară.

Iar ca și cum amenințarea de la Zaporojie nu era de ajuns, a venit și Alexander Lukașenko să ne anunțe că începând de azi Belarusul are avioane care pot transporta armament nuclear.

Pe front continuă luptele și bombardamentele, în special în est. În Lugansk, ucrainenii spun că au ucis 200 de soldați din aviația rusă dintr-un foc.

O situație delicată este la Haga. Orașul care găzduiește Tribunalul Penal Internațional care va judeca Rusia pentru crime de război a cerut derogare de la sancțiunile UE, pentru că are nevoie de gazul rusesc. La câteva ore după ce Zelenski i-a transmis lui Putin că Europa nu va fi divizată și îngenunchiată odată cu venirea iernii. Cert e că liderul de la Kremlin are și el propriile angoase și acțiunile arată că face tot ce poate ca să evite o mobilizare generală.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Amenințări nucleare

  • Pana continuă - Toate cele şase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie din Ucraina rămân deconectate de la reţeaua electrică a ţării, a anunţat, vineri, operatorul nuclear ucrainean Energoatom.
  • Logică rusească - Rusia susține că ucrainenii sunt cei care au provocat avaria de la Zaporojie, care a lăsat centrala fără curent. Vladimir Rogov, un membru al administrației locale susținute de Rusia, spune că de ieri centrala nu mai furnizează energie electrică Ucrainei și acuză Kievul că e cel care a atacat și a lăsat fără curent țara și a pus în pericol lumea. Însă liderul pro-rus din Energodar Alexander Volga, spune că centrala funcționează normal și alimentează cu energie Ucraina.
  • La un pas de catastrofă nucleară - Zelenski a explicat cât de gravă a fost și rămâne situație de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa: „Lumea trebuie să înţeleagă ce ameninţare este aceasta - dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajaţii noştri nu ar fi reacţionat după pana de curent, am fost deja forţaţi să facem faţă consecinţelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv. Fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global”.
  • Lukașenko atomic - Ca și cum teama nucleară nu era îndeajuns de mare, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunțat că avioanele de luptă SU-24 belaruse au fost reconfigurate pentru a putea transporta armament nuclear. El a avertizat că va da un ”răspuns instantaneu” Occidentului în cazul vreunei acţiuni împotriva ţării sale.
ADVERTISING

Siatuația pe front

  • Explozii în Herson - Cel puțin 20 de rachete s-au auzit vineri la amiază în Herson, fiind respinse de sistemele antiaeriene, anunță presa rusă. Se pare că ținta ar fi fost Podul Antonovski, de peste Dnieper.
  • Atacuri în Donețk - În Slaviansk, a fost bombardat un colegiu, fără a fi înregistrate victime. În Seversk, rușii au bombardat 4 clădiri rezidențiale. În Nikolaevka au fost avariate o școală și 5 case. Bombardamente au vizat și Soledar, Iakovlevka, Bakhmutskoye, Minkovka și Vasiukovka.
  • Atacuri în Dnipropetrovsk - Autoritățile ucrainene anunță că au fost lansate rachete asupra localităților Nikopol, Sinelnikovski și Krivoi Rog. 10 case, o școală, un sanatoriu și o centrala electrică au fost avariate la Nikopol și un hangar în care erau echipamente în Sinelnikovski. Nu sunt raportate victime.
  • Atacuri în Harkov - O femeie de 50 de ani a murit și un bărbat de 59 de ani a fost rănit după ce a fost bombardată o instituție de învățământ din Dergachi. În Ciuguev a fost avariată infrastructura în urma unui bombardament.
  • Victorie ucraineană în Lugansk - Liderul regional ucrainean din Donbas, Serghei Gaidai, spune că în jur de 200 de soldați ruși de la forțele aeriene au fost uciși într-un atac asupra unui hotel din Stakhanov, din Lugansk.
  • Lagărele rușilor - Un raport al Universității Yale, confirmat de Departamentul de Stat al SUA, a documentat 21 de „centre de filtrare” instalate de ruși pentru ucraineni. Imaginile din satelit au arătat că într-unul din aceste puncte au fost săpate și morminte. Cei care ies din aceste „centre” spun că sunt adevărate lagăre, unde rușii torturează și ucid.
ADVERTISING

Justiție și gaz, arme și diplomație

  • Reuniune de urgență - Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunţat, vineri, convocarea unei reuniuni de urgenţă la nivel ministerial pentru a discuta despre modalităţile de gestionare a crizei energetice, în contextul eforturilor de reducere a dependenţei de Rusia.
  • Gazprom are suficiente gaze - Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a umplut capacităţile interne de stocare în proporţie de 91,4%, până la data de 26 august.
  • Zelenski, optimist - Joi, surse citate de Financiat Times prezenta planul lui Putin, în care Occidentul cedează și anulează sancțiunile la iarnă, în fața prețurilor la gaz. Subiectul a fost abordat și de Volodimir Zelenski și Joe Biden, într-o discuție telefonică: „Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, individual, în această iarnă, este un calcul greşit", a spus Zelenski.
  • Justiție și gaz - Autoritățile din Haga, orașul olandez unde se află sediul Tribunalului Penal Internațional, care are pe rol și dosarul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina, a anunțat că cere o derogare temporară, până la 1 ianuarie 2023, de la aplicarea sancțiunilor împotriva Moscovei. Motivul e că nu a reușit să găsească un furnizor de gaze cu care să înlocuiască Gazprom. Pachetul de sancțiuni care include gazul intră în vigoare de la 10 octombrie.
  • Precauție nemțească - Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că nu va livra Ucrainei arme cu care să atace teritoriul rus.
  • Bayraktar doar pentru Ucraina - Compania turcă Baykar a anunțat că nu va vinde drone Bayraktar Rusiei, orice sume i-ar fi oferite. „Banii nu au fost o prioritate pentru noi. Nu facem asta pentru bunuri materiale. Avem de mulți ani o relație de prietenie și cooperare cu Ucraina, așa că oricât de mulți bani ne-ar oferi (Rusia, n.red.), nu se pune problema să-i dăm drone”, a spus Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei.
  • Șomaj în Rusia - Dell pleacă din Rusia și își concediază toți angajații de acolo - în jur de 50 de persoane.

Derusificare, denazificare, vânătoare de spioni

  • Frica lui Putin - Analiștii consultați de New York Times spun că faptul că Putin a decis să mărească armata Rusiei arată clar că are de gând să ducă un război pe termen lung, până la iarna următoare, sau chiar și mai mult. Institul pentru Studierea Războiului din SUA spune că măsura arată că Putin vrea să evite cât de mult poate o mobilizare generală, măsura ce ar putea genera revolte sociale.
  • Derusificarea - Kievul a redenumit joi 95 de străzi, ca parte a unor eforturi de renunţare la trecutul rusesc şi sovietic, a anunţat primarul Kievului, Vitali Klitschko, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă
  • Vânătoare de spioni - FSB a anunțat că a reținut încă un presupus spion ucrainean, de data aceasta în Kursk. Moscova susține că acesta lucrează în cadrul serviciului de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina.
  • Și Kievul a anunțat că a prins un bărbat pe care îl suspectează că este ofițer FSB. Misiunea acestuia ar fi fost să obțină secrete de stat pe care apoi Moscova să le folosească împotriva Ucrainei. Și doi agenți ucraineni de la SBU care au fost declarați trădători. Unul e arestat, celălalt e dat în urmărire.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇