Cum au sărbătorit ucrainenii din România Ziua Independenței: Așa ne-au spus „mulțumesc!” (Galerie foto)

Cum au sărbătorit ucrainenii din România Ziua Independenței: Așa ne-au spus „mulțumesc!” (Galerie foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina a marcat miercuri Ziua Independenței, ce a picat la exact 6 luni din momentul în care trupele ruse i-au încălcat granița și au pornit sângerosul război. De atunci, milioane de ucraineni au fugit din țară, mulți adăpostindu-se și în România.

Astfel, în numeroase orașe ucrainenii și românii au sărbătorit împreună independența și rezistența țării vecine.

La București, peste 100 de ucraineni, adulţi şi copii, s-au adunat în Piaţa Universităţii.

„Acest eveniment din această seară a fost dorinţa lor (cetăţenilor ucraineni, n.red.) de a arăta comunităţii româneşti recunoştinţă şi, în acelaşi timp, de a celebra Ziua Independenţei Ucrainei. Sunt aproape 100 de ucraineni, adulţi şi copii, care vin săptămânal la Centrul comunitar Zi de Bine şi care vor, prin muzică şi prin dans, să spună mulţumesc", a declarat, pentru Melania Medeleanu, preşedintele Asociaţiei Zi de Bine.

Ea a precizat că în cadrul centrului comunitar Zi de Bine au fost create oportunităţi de acţiune pentru comunitatea ucraineană.

ADVERTISING

„Am făcut toate aceste ateliere dedicate comunităţii pentru ca ei să vină şi să găsească în centrul comunitar un spaţiu în care să se plaseze, să se relaxeze, să se simtă în siguranţă, să plângă dacă au nevoie, să înveţe lucruri noi, dar uşor-uşor acestea au fost doar pretexte pentru a crea comunitatea. Uşor - uşor, ce ne-am propus este ca ei să simtă că e spaţiul lor şi să vină la rândul lor cu idei. Şi e foarte frumos când vine un om care nu reuşea să ridice privirea din pământ acum şase luni şi acum vine cu zâmbetul pe buze la tine şi spune: Am o idee, vreau să facem ceva. Şi am făcut seri culturale româno-ucrainene, am făcut tot felul de evenimente care au pornit de la nevoile şi ideile lor", a explicat Medeleanu.

Potrivit acesteia, peste 1.500 de ucraineni au trecut prin acest centru comunitar de la începutul războiului din Ucraina.

ADVERTISING

„Acum, din ce în ce mai mult, la şase luni de la începerea războiului, îi vedem cu ochii înapoi spre Ucraina, cu inima înapoi spre Ucraina, dar în acelaşi timp cu un pas care se tot aşază pe pământ românesc, încep să-şi caute locuri de muncă, încep să se intereseze mult mai mult despre educaţia copiilor, unde vor învăţa copiii lor, care sunt oportunităţile lor, pentru că, până la urmă, ei nu sunt aici să cerşească, nu vor să cerşească, ci îşi doresc să se poată autosusţine", a mai spus Medeleanu.

Protest la monumentul sovietic din Arad

În Arad, aproximativ 150 de persoane, majoritatea refugiaţi ucraineni, au participat miercuri seară la o manifestaţie „de solidaritate faţă de ucrainenii rămaşi în calea invaziei ruseşti şi de protest faţă de atrocităţile comise şi destabilizarea păcii mondiale", locul desfăşurării acţiunii fiind un monument care omagiază soldatul sovietic.

ADVERTISING

Mai mulţi refugiaţi ucraineni din Arad au organizat manifestaţia cu ajutorul unor asociaţii, între care Aradul Civic - care sprijină comunitatea de refugiaţi încă de la începutul invaziei ruse.

Unul dintre fondatorii Asociaţiei Aradul Civic, consilierul municipal Sigfried Mayer, a spus că manifestaţia nu are loc întâmplător în faţa Monumentului Eroilor Sovietici, situat în cartierul Aradul Nou.

„Monumentul omagiază armata sovietică eliberatoare, ceea ce mi se pare că este un anacronism. Exact de aceea a fost ales acest loc, pentru a exemplifica o mare diferenţă între ceea ce spune şi ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina", a afirmat consilierul local.

Manifestație cu ocazia Zilei Indeoendenței Ucrainei, în Piața Eroilor din Aradul Nou.Slava Ucraina!

Publicată de Aradul Civic pe Miercuri, 24 august 2022

El a precizat că manifestaţia vine ca răspuns la cererea unui grup de iniţiativă al refugiaţilor ucraineni stabiliţi în Arad şi este organizată cu avizul Primăriei.

Refugiaţii participanţi au fluturat steagurile Ucrainei, României şi Uniunii Europene, iar mulţi au fost îmbrăcaţi în porturi tradiţionale. Ei au lansat baloane albastre şi galbene şi au intonat cântece patriotice. O cântăreaţă de operă în vârstă de 13 ani din Ucraina a intonat imnul ţării sale.

Siegfried Mayer a precizat că va înainta Consiliului Local Municipal un proiect pentru relocarea monumentului care omagiază soldaţii sovietici, iniţiativă pe care a anunţat-o încă din luna mai, când spunea că noul loc ar putea fi Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în Al Doilea Război Mondial.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol" Arad informează pe site că Monumentul Eroilor Sovietici a fost amplasat în 1951 iar autorul este necunoscut. Monumentul se află într-un parc de pe Calea Timişorii, lângă Podul Traian şi a fost ridicat în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din septembrie 1944 date pentru eliberarea Aradului.

arad-ucraina
Foto: Facebook/Siegfried Mayer

Tulcea

La Tulcea, Independența Ucrainei a fost marcată încă de marți seara, evenimente fiind organizate și miercuri la Isaccea.

La Palatul Copiilor din Tulcea, evenimentul a început cu intonarea imnurilor României şi Ucrainei şi cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din ţara vecină.

Totul a fost organizat la iniţiativa profesoarei de limba franceză din Liceul teoretic „Ion Creangă", Ana Galus, născută în Ismail, Ucraina, dar stabilită de 22 de ani în Tulcea.

„Am venit în Tulcea acum 22 de ani. Aveam aici o rudă foarte apropiată, preot la Celic Dere. Sunt profesoară de 40 de ani şi am absolvit Universitatea pedagogică din Bălţi, Republica Moldova. Lucrând două luni ca translator la Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor, am auzit foarte multe întâmplări din viaţa lor şi am gândit să facem acest eveniment drept recunoştinţă pentru toţi cei din România care s-au implicat în aceste zile grele pentru Ucraina", a declarat profesoara Ana Galus.

La eveniment au fost prezenți 45 de oficiali, printre care și episcopul Visarion, și cu toții au primit tablouri pictate de ucrainenii care au găsit adăpost în judeţul Tulcea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇