Polonia își somează cetățenii să plece din Belarus, după o declarație a lui Lukașenko, și verifică adăposturile anti-bombardament

Polonia își somează cetățenii să plece din Belarus, după o declarație a lui Lukașenko, și verifică adăposturile anti-bombardament

Polonia şi-a sfătuit cetăţenii aflaţi în Belarus să părăsească ţara, deoarece relaţiile dintre cele două ţări devin din ce în ce mai tensionate, în parte din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Recomandăm cetăţenilor polonezi care stau pe teritoriul Republicii Belarus să părăsească teritoriul său cu mijloace comerciale şi private disponibile”, a precizat Guvernul polonez în recomandările pentru călători publicate pe site-ul oficial.

În plus, autorităţile poloneze au demarat verificarea stării adăposturilor anti-bombardament ale ţării în vederea pregătirii pentru cel mai sumbru scenariu, a declarat ministrul adjunct de Interne al Poloniei, Maciej Wasik, potrivit postului de televiziune Polsat News, citat de Reuters.

ADVERTISING

„Avem 62.000 de astfel de facilităţi în toată ţara. Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipate şi dacă pot fi utilizate. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta. Polonia nu este în prezent ameninţată, dar se pregăteşte pentru cel mai sumbru scenariu”, a spus el.

Cum puțin timp înainte, președintele Aleksander Lukaşenko a acuzat Polonia, Lituania şi Ucraina că „pregătesc atacuri teroriste” în Belarus.

„Pregătirea în Polonia, Lituania şi Ucraina a luptătorilor, inclusiv a radicalilor din Belarus, pentru a efectua sabotaj, acte teroriste şi o revoltă militară în ţară, devine o ameninţare directă”, a spus Lukaşenko în timpul întâlnirii cu oficialii militari.

ADVERTISING

De asemenea, liderul belarus a acuzat Uniunea Europeană şi Statele Unite că încearcă „să agraveze situaţia”.

Lukaşenko a acuzat luni Ucraina că pregăteşte un atac asupra Belarusului şi a menţionat că, drept consecinţă, Minsk va desfăşura un grup militar comun alături de Moscova, fără a preciza locul exact.

În schimb, Moscova a refuzat să confirme existența unui astfel de grup de luptă.

„Interacţiunea în diverse domenii, inclusiv în apărare, este discutată constant în cursul contactelor bilaterale dintre Putin şi Lukaşenko”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇