Polonia vrea să-și înarmeze toți cetățenii, de teama unui atac al Rusiei: Vremurile de pace s-au încheiat, nu vrem să ne întoarcem la sclavie!

Polonia vrea să-și înarmeze toți cetățenii, de teama unui atac al Rusiei: Vremurile de pace s-au încheiat, nu vrem să ne întoarcem la sclavie!

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a avertizat Rusia că, în cazul în care va ataca, va fi întâmpinată de 40 de milioane de polonezi gata să-și apere țara.

Morawiecki (foto) a făcut aceste declarații în timp ce participa la un eveniment la un poligon de trageri cu pistoale și puști cu aer comprimat, în voievodatul Silezia. El a spus că războiul din Ucraina a amintit tuturor că libertatea nu este subînțeleasă și că, așa cum generațiile anterioare au trebuit să lupte pentru ea, și cele din prezent trebuie să rămână vigilente.

ADVERTISING

„Trebuie să fim conștienți că vremurile de pace s-au încheiat, poate pentru o lungă perioadă. Și asta din cauza atacului barbar, neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.

Dacă Rusia va avea vreodată ideea de a ataca Polonia, Kremlinul trebuie să știe că Polonia are 40 de milioane de cetățeni pregătiți să-și apere cu arma-n mână patria”, a spus premierul, citat de The First News.

Trebuie precizat însă că Polonia are mai puțin de 38 de milioane de locuitori, potrivit datelor din 2020 ale Băncii Mondiale.

ADVERTISING

Morawiecki a continuat spunând că Polonia a fost timp de multe secole „sub cizma Rusiei”.

Nu vrem să ne întoarcem la acea sclavie. Respingem colonialismul lor, imperialismul lor. Suntem o țară liberă și vom lupta pentru libertatea noastră”, a mai spus premierul, adăugând că primul pas este întărirea armatei, atât din punct de vedere numeric, cât și al înzestrării cu echipamente moderne.

Morawiecki spune că Parlamentul deja lucrează la o lege specială pentru controlul armelor de foc și că guvernul său plănuiește să deschidă câte un poligon de tragere în fiecare oraș mare, care să fie accesibil tuturor locuitorilor.

ADVERTISING

În special tinerii și bărbații vor fi antrenați pentru a ști să folosească o armă de foc.

„Trebuie să fim suficient de înarmați pentru a respinge un inamic, armata noastră trebuie să fie puternică”, a mai spus premierul polonez.

Amintim că, la sfârșitul lunii mai, liderul cecen Razman Kadîrov a avansat ideea unui atac asupra Poloniei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇