ONU: Violul este strategie militară a Rusiei în Ucraina

ONU: Violul este strategie militară a Rusiei în Ucraina

Rusia folosește violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina, a declarat un emisar al ONU, conform CNN.

Afirmația vine ca urmare a datelor publicate recent de un grup de experți ONU care a verificat „peste o sută de cazuri” de viol sau de incidente de agresiune sexuală raportate în Ucraina începând cu luna februarie.

"Când auzi femei depunând mărturii despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este vorba de o strategie militară", a declarat joi Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violență sexuală în conflicte, într-un interviu acordat AFP.

ADVERTISING

Ea a adăugat că în multe cazuri au fost implicați copii și a mai spus că numărul real al victimelor este probabil să fie mult mai mare decât sugerează cifrele oficiale, deoarece crimele sexuale sunt adesea "subraportate".

"Există multe cazuri de violență sexuală împotriva copiilor care sunt violați, torturați și sechestrați", a spus Patten.

De la începutul invaziei rusești, oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri forțele Moscovei de abuzuri sexuale asupra femeilor și copiilor, susținând că acestea folosesc violul și alte acte sexuale ca arme de război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În iunie, ministrul adjunct al afacerilor interne din Ucraina, Kateryna Pavlichenko, a declarat că poliția a primit aproximativ 50 de plângeri privind infracțiuni sexuale comise de soldații ruși.

Procurorii investighează, de asemenea, acuzațiile de viol în regiunea Harkov, după ce forțele ucrainene au recucerit recent teritoriul din această regiune.

CNN a vorbit cu femei ucrainene, una dintre ele o tânără însărcinată de 16 ani, care au împărtășit relatări sfâșietoare în care au detaliat agresiuni sexuale.

ADVERTISING

Autoritățile ruse au negat acuzațiile de crime de război în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇