Ziua 234 - Atacurile rușilor, respinse de ucraineni. Nou ajutor de la SUA. Apel la reducerea consumului de energie. Iarna complică situația

Ziua 234 - Atacurile rușilor, respinse de ucraineni. Nou ajutor de la SUA. Apel la reducerea consumului de energie. Iarna complică situația

Ziua 234 a războiului din Ucraina a început cu discursul președintelui ucrainean Volodomir Zelenski, care a menționat că „trebuie să aducem pacea”. Asta în timp ce populația a fost avertizată despre noile bombardamente planificate ale Federaţiei Ruse.

Totodată, anchetatorii au finalizat exhumarea militarilor îngropaţi la comun în Liman. Cadavrele ale 34 de apărători ucraineni şi peste 120 de civili au fost descoperite. Poliţia va stabili circumstanţele morţii fiecărei persoane.

Pe front, armata rusă avansează către centrul oraşului Bakhmut, un punct strategic important din regiunea Doneţk, iar atacurile continuă în alte zone. De cealaltă parte, forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări și au vizat cinci puncte de comandă militară ale rușilor, printre alte obiective.

Tot astăzi, guvernul Statelor Unite a anunţat noi livrări de arme către Ucraina în valoare totală de 725 milioane de dolari, în timp ce Arabia Saudită le-a promis ucrainenilor ajutoare umanitare în valoare de 400 de milioane de dolari.

Iar SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta.

ADVERTISING

DISCURSUL LUI ZELENSKI DESPRE PACE

„Vreau să mulţumesc tuturor celor care astăzi, în linişte, în tăcere, chiar şi în inimile lor, dar împreună cu întreaga ţară au sărbătorit Ziua Apărătorilor Ucrainei, aflându-se pe teritoriul ocupat temporar sau cu forţa pe teritoriul Rusiei. Ucraina îşi aminteşte de toată lumea. Nu vom lăsa pe nimeni şi nimic ucrainean inamicului. Să-i eliberăm pe toţi ai noştri. Vom returna tot ce este de drept al nostru. Ştim că o putem face. Şi trebuie să o facem. Cu siguranta asa va fi. Trebuie să restabilim pacea. Şi hai să o facem.

Trebuie să asigurăm o victorie istorică pentru ţara noastră. Şi va fi. Se pare că inamicul este deranjat. Ascultă ce şi cum îl întreabă pe liderul acestor terorişti când iese la oameni, la jurnalişti. Rusia se află deja în atmosfera înfrângerii sale, deja în atmosfera deznădăjduirii pentru ea însăşi. Au încă ocazia să terorizeze oraşele noastre şi toţi europenii, să şantajeze lumea. Dar nu au nicio şansă. Şi nu va fi, pentru că Ucraina merge înainte.

Posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică a fost restabilită în majoritatea regiunilor. Deşi în unele oraşe şi districte, companiile electrice sunt încă forţate să folosească programe de oprire prin stabilizare. Cincisprezece obiective pe care teroriştii ruşi au vrut să le distrugă au fost deja complet restaurate. Le vom restabili pe toate celelalte. Vă atrag atenţia, dragi ucraineni: vă rog, este încă necesar să se limiteze sfătuit consumul de energie electrică în orele de vârf, astfel încât întregul sistem de alimentare să funcţioneze stabil. Este, de asemenea, un element al protecţiei statului nostru", a transmis liderul ucrainean, citat de News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SITUAȚIA PE FRONT

  • Exhumarea la Liman - Anchetatorii din Ucraina au finalizat exhumarea militarilor îngropaţi la comun în Liman. Cadavrele ale 34 de apărători ucraineni şi peste 120 de civili au fost descoperite. Poliţia va stabili circumstanţele morţii fiecărei persoane. Bilanţul victimelor este sumbru: din 29 septembrie până astăzi, poliţiştii au găsit cadavrele ale 144 de persoane care au murit în timpul ocupaţiei. Dintre acestea, 108 cadavre au fost exhumate din gropi comune iar restul au fost găsite în clădiri şi pe străzi. Victimele au suferit o moarte violentă, amintește Mediafax.
  • Avans armata rusă - Armata rusă avansează către centrul oraşului Bakhmut, un punct strategic important din regiunea Doneţk.
  • Bombardamente în toată Ucraina - Infrastructura a fost lovită în oraşul Zaporojie din sud, aproape de front, şi au fost semnalate incendii. Zece rachete S-300 au folosit rușii în acest atac, iar guvernatorul Oleh Staruh le-a cerut oamenilor să se adăpostească. Între timp, autorităţile locale au declarat că cinci drone inamice de producţie iraniană au fost interceptate deasupra regiunii vecine Dnepropetrovsk. Mai mult de 50 de obuze de la lansatoare multiple de rachete şi artilerie grea au lovit districtul Nikopol din aceeaşi regiune, rănind cel puţin două persoane. La scurt timp după ora locală 7:00, alerta aeriană a fost declanşată pentru toată Ucraina, în așteptarea unor noi atacuri. 
  • Echipament pe banii militarilor - Potrivit Ministerului britanic al Apărării, mulţi rezervişti ruși sunt probabil nevoiţi să îşi achiziţioneze propriile veste antiglonţ, în special vesta modernă 6B45.
  • Atac la Belgorod - Un depozit de petrol a luat foc sâmbătă în urma unui atac în regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a transmis un oficial local.
  • Reacția Ucrainei - Forțele ucrainene au respins atacuri rusești în apropierea a 11 așezări, anunță Kyiv Independent. Forțele ucrainene au vizat, de asemenea, cinci puncte de comandă militară ale rușilor, printre alte obiective, a relatat publicația.
  • Situație dificilă - O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk, în bazinul industrial Donbass, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic, citat de AFP. Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile, a mai spus Zelenski.
ADVERTISING

SUA ȘI ARABIA SAUDITĂ TRIMIT AJUTOARE ÎN UCRAINA

  • Ajutor de la SUA - Guvernul Statelor Unite a anunţat noi livrări de arme către Ucraina în valoare totală de 725 milioane de dolari, informează sâmbătă DPA. Pachetul include sisteme suplimentare mobile de lansatoare de rachete HIMARS, muniţie, vehicule blindate şi materiale medicale, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Pachetul de arme pentru Ucraina provine din stocurile Pentagonului. Aceasta ridică asistenţa militară totală a SUA acordată Ucrainei la 18,3 miliarde de dolari.
  • Ajutor de la Arabia Saudită - Arabia Saudită a anunţat un ajutor umanitar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina.

ALTE INFORMAȚII RELEVANTE

  • Atac al hackerilor - Un grup de hackeri recent descoperit a atacat companii de transport și logistică din Ucraina și Polonia cu un nou tip de ransomware, a anunțat Microsoft într-o postare pe blog, scrie Reuters. Atacatorii au vizat o gamă largă de sisteme în decurs de o oră, marți, a precizat Microsoft, adăugând că nu a reușit încă să lege atacurile de niciun grup cunoscut.
  • Violul, strategie militară - Rusia folosește violul și violența sexuală ca parte a "strategiei sale militare" în Ucraina, a declarat un emisar al ONU. "Când auzi femei depunând mărturii despre soldați ruși echipați cu Viagra, este clar că este vorba de o strategie militară", a declarat Pramila Patten, reprezentantul special al ONU, pentru AFP. Cifre ale ONU atestă "peste o sută de cazuri" de viol sau de incidente de agresiune sexuală raportate în Ucraina.
  • Femeile în armata ucraineană - Aproximativ 40.000 de femei servesc în forţele armate ale Ucrainei, iar peste 5.000 dintre ele se află în prima linie a operaţiunilor de luptă, a declarat un oficial al Armatei, scrie lalibre.be. Ucraina are 8.000 de femei ofiţeri, există lunetiste şi comandanţi de vehicule, unităţi de artilerie şi drone.
  • Iarna complică situația - Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene aflate departe de linia frontului vor complica situația economică a țării, care a înregistrat deja o creștere de zece ori a sărăciei în acest an, a declarat un înalt oficial al Băncii Mondiale, conform Reuters. Pe măsură ce iarna se instalează, dacă nu sunt reparate casele, ar putea exista un alt val intern de migrație.
  • Economie la energie - Autorităţile ucrainene le-au cerut cetăţenilor să economisească electricitate după ce o rachetă a lovit o centrală de alimentare de la periferia Kievului, relatează DPA. "Vă rog să vă încărcaţi telefoanele mobile şi acumulatorii acum, înainte de venirea serii", le-a transmis clienţilor său furnizorul de energie Ukrenerho, care le-a mai cerut oamenilor să îşi pregătească cina mai repede decât de obicei, pentru a reduce până la ora 23:00 volumul de electricitate consumat.
  • Musk s-a răzgândit - Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta, relatează AFP şi Reuters.
  • Pregătire în Franța - Franţa va forma "până la 2.000 de soldaţi ucraineni" pe teritoriul său, a anunţat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇