Putin anunță că nu va mai ataca masiv Ucraina și că nu are niciun regret pentru ce a făcut (Video)

Putin anunță că nu va mai ataca masiv Ucraina și că nu are niciun regret pentru ce a făcut (Video)

Vladimir Putin nu regretă acțiunile Rusiei în Ucraina și anunță că cel puțin în perioada următoare, nu vor mai avea loc atacuri masive în Ucraina, precum cele de după explozia de pe Podul Kerci. În același timp, președintele Rusiei a avertizat că o ”confruntare directă” între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la o „catastrofă globală”, informează agenţia EFE și CNN.

Vladimir Putin a făcut aceste declarații vineri, la finalul unui summit al Comunităţii Statelor Independente (CSI), la Astana, în Kazahstan. Declarațiile vin după o săptămână de atacuri și bombadamente masive asupra infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv în Kiev, ca răspuns la explozia de pe podul care leagă Rusia de Pensinsula Crimeea.

Principalele declarații făcute de președintele Putin:

ADVERTISING
  • Nu vor mai fi ordonate noi bombardamente masive asupra infrastructurii ucrainene, ca represalii după explozia de pe podul Crimeii. Doar 7 din cele 29 de obiective propuse nu au fost încă distruse de armata rusă. Respectivele obiective neafectate sunt în continuare o ţintă, ''dar mai încolo, vom vedea''.
  • Întrebat dacă își regretă acțiunile din Ucraina: ”Nu am niciun regret. Vreau să fie clar că ceea ce se petrece acum este neplăcut. (…) Acțiunile Rusiei în Ucraina sunt drepte și au loc la momentul potrivit”.
  • Întrebat dacă Ucraina poate exista ca stat, Putin a răspuns „desigur, obiectivul nostru nu e să distrugem Ucraina”.
  • Mobilizarea anunțată la 21 septembrie se va încheia în două săptămâni și nu va fi prelungită. Aproximativ 220.000 dintre cei 300.000 de ruşi de care era nevoie au fost înrolaţi în armata rusă. Circa 16.000 dintre aceştia sunt deja angajaţi în luptă în Ucraina.
  • Despre o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden: Nu a fost încă decis dacă va participa sau nu la summitul G20 din noiembrie. În acest moment nu vede „necesitatea" organizării unei întrevederi cu Joe Biden, pentru că nu ar avea o bază de pornire de vreme ce nu există negocieri cu partea ucraineană.
  • O confruntare directă între Rusia și NATO va duce la o catastrofă globală. ''Participarea oricărei forţe globale într-un contact direct, într-o confruntare directă cu armata rusă, este un pas foarte periculos care poate conduce la o catastrofă globală''.
  • Decizia Germaniei de a prioritiza obligaţiile sale faţă de Alianţă în detrimentul propriilor interese economice este o ''eroare'' ce ''are consecinţe negative pentru zona euro, în general, şi pentru Germania, în special''.
ADVERTISING

Putin a vorbit astăzi în cadrul unei reuniuni a liderilor CIS din capitala Kazakhstanului. Nu au participat nici reprezentanți ai Ucrainei, nici ai Moldovei. Chișinăul ar fi motivat prin „programul foarte încărcat al președintelui Republicii Moldova”.

Putin a propus ca anul 2025 să fie dedicat „aniversării a 80 de ani de la victoria din Marele Război Patriotic și al păcii și unității în lupta împotriva nazismului”.

El a vorbit și despre schimburile comerciale dintre țările CIS, care au frânat efectul sancțiunilor ruse, și a anunțat mai multe acorduri ce vizează domenii cheie ale economiei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇