Şeful spionilor britanici: Putin face greşeli strategice, din cauza puterii sale nelimitate

Şeful spionilor britanici: Putin face greşeli strategice, din cauza puterii sale nelimitate

Directorul agenției britanice de spionaj urmează să spună, într-un rar discurs public, că Ucraina întoarce cursul războiului împotriva Rusiei.

Vladimir Putin a făcut erori strategice în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, parțial pentru că există atât de puține limite asupra conducerii sale, va spune șeful agenției britanice de spionaj GCHQ, într-un discurs pe care îl va susţine marți, citat de The Guardian.

Soldații Rusiei rămân fără provizii și muniții, iar câștigurile inițiale obținute de Moscova sunt inversate, este de așteptat să adauge Jeremy Fleming.

ADVERTISING

„Departe de inevitabila victorie militară rusă pe care a lansat-o mașina lor de propagandă, este clar că acțiunea curajoasă a Ucrainei pe câmpul de luptă și în spațiul cibernetic schimbă cursul războiului”, va spune Fleming.

Concentrându-se direct asupra președintelui rus, Fleming este de așteptat să spună că „având o opoziţie internă redusă, luarea de decizii s-a dovedit viciată” și Putin s-a angajat într-o „strategie cu mize mari care duce la erori strategice de judecată”.

Luni, Moscova a lansat un val de lovituri cu rachete care au vizat Kievul și alte centre urbane importante, ucigând cel puțin 14 persoane. Putin a spus că este un răspuns la bombardarea din weekend a podului care leagă Crimeea ocupată de Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Informațiile serviciilor occidentale au subliniat în mod repetat modul în care consideră că Putin a microgestionat conduita forțelor ruse în război. Luna trecută, oficialii americani au precizat că președintele rus a respins cererea generalilor săi de a se retrage din orașul Herson, de la vest de râul Nipru.

Dar, deși serviciile de informații cred că există o anxietate tot mai mare în cadrul Kremlinului cu privire la progresul războiului, poziția lui Putin rămâne puternică. În cazul improbabil în care ar fi fost înlocuit brusc, nu este sigur că ar avea ca rezultat o schimbare semnificativă a strategiei ruse.

ADVERTISING

Directorul GCHQ va evidenția costurile pentru Rusia din lunile de luptă, argumentând că forțele Moscovei s-au epuizat și recenta sa mobilizare a recruților dă semne de disperare.

„Știm – iar comandanții ruși de pe teren știu – că proviziile și munițiile lor se epuizează”, va adăuga el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇