Ziua 230 de război: Zeci de rachete și drone lansate de ruși și azi. Criza energetică se acutizează

Ziua 230 de război: Zeci de rachete și drone lansate de ruși și azi. Criza energetică se acutizează

În ziua 230 de război, Ucraina încă face bilanţul atacurilor de ieri, care au determinat un val de indignare pe întreaga planetă împotriva Rusiei, după ce a luat la ţintă populaţia pentru a se răzbuna după explozia podului lui Putin.

Numărul morților după atacurile de ieri a crescut la 19, iar 105 civili au fost răniţi. În plus, 301 localităţi nu au curent. O situaţie deosebită are loc în oraşul natal al lui Zelenski (Krivoi Rog), unde sute de mineri au fost prinşi în subteran, din cauza atacurilor de ieri, care au întrerupt curentul. Probleme cu energia sunt în numeroase regiuni, iar președintele și premierul le cer cetățenilor să limiteze consumul.

Ieri au fost 84 de raiduri aeriene, dintre care ucrainenii au distrus 56 de rachete şi drone. Dar şi azi e alertă în toată Ucraina. Autoritățile au anunțat ca până la prânz deja au interceptat zeci de rachete de croazieră și drone lansate de ruși, în atacuri separate.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a continuat să lanseze atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice și militare a Ucrainei. În plus, Moscova se anunță deschisă la discuții cu Occidentul privind războiul din Ucraina, dar spune că nu a primit încă „oferte serioase” de negociere. În acest context, ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunțat că Putin nu ar respinge o întâlnire cu Joe Biden în cadrul reuniunii G20 de luna viitoare.

ADVERTISING

Situaţia de pe front

  • Atac la Liov - Oraşul Liov, aflat aproape de graniţa cu Polonia, a rămas parţial fără electricitate, după un nou atac cu rachete asupra infrastructurii critice, anunţă primarul Andrii Sadovi, care le-a cerut locuitorilor să-şi facă stocuri de apă, pentru că ar putea exista întreruperi de alimentare. În două cartiere se întâmplă deja asta. "În acest moment, se știe despre trei explozii la două instalații energetice. Pericolul încă continuă", spune şi guvernatorul regiunii.
  • Alertă aeriană în toată Ucraina - Serviciile de urgenţă au pus, marţi, în alertă de raiduri aeriene întregul teritoriu al Ucrainei: ''Avertisment. În timpul zilei există o mare probabilitate de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi pentru siguranţa dumneavoastră, nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene''. Până la prânz deja au fost interceptate zeci de rachete de croazieră și drone lansate de ruși, în atacuri separate.
  • Rusia continuă raidurile - Ministerul rus al Apărării a confirmat că a continuat să lanseze atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice și militare a Ucrainei.
  • Câte rachete au picat şi câte s-au interceptat - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că ruşii au lansat, luni, peste 84 de raiduri aeriene, inamicul folosind rachete de croazieră, balistice, rachete ghidate antiaeriene şi vehicule aeriene de luptă fără pilot, în timp ce forţele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în cinci localităţi. Ucrainenii au distrus 56 de ţinte aeriene, mai exact 43 de rachete de croazieră şi 13 drone.
  • Ucraina doboară rachete - Guvernatorul din Dnipropetrovsk susține că, marţi, sistemele de apărare aeriană au doborât patru rachete deasupra regiunii. El a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi, deoarece „atacul continuă”. Regiunea Dnipropetrovsk se învecinează cu Donețk, Zaporojie și Herson, toate fiind aşa-zis anexate de Rusia.
  • Creşte bilanţul negru - Serviciul de urgență al Ucrainei a raportat că numărul morților după atacurile Rusiei de ieri a crescut la 19, numărul răniților urcând la 105.
  • Mineri blocaţi în subteran - 98 de mineri sunt încă prinși în subteran după bombardamentele din Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski. Întreruperile de curent au lăsat aproape 900 de mineri în patru mine, dar cei mai mulți au fost eliberați şi mai sunt acum 98 în subteran.
  • Noi bombardamente la Zaporojie - Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei transmite că Rusia a tras cel puțin 15 rachete azi-noapte, vizând„o instituție de învățământ, o instituție medicală și clădiri rezidențiale” din Zaporojie. Din 2 octombrie, bombardamentele asupra oraşului s-au soldat cu cel puţin 43 de morţi şi 70 de răniţi.
  • Fără curent - 301 localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric, autoritățile le cer și azi cetățenilor să facă economie: „Mai ales în timpul orelor de vârf - între 17:00 şi 23:00 -, vă rugăm să nu porniţi aparatele care consumă multă energie”.
  • Centrală electrică atacată cu drone kamikaze - Centrala electrică din orașul Viniţia a fost bombardată marţi dimineaţă, de două drone kamikaze Shahed-136.
  • Economie de curent - Locuitorii Kievului și regiunii reduc consumul de energie electrică cu 25%, la cererea guvernului, pentru a permite repararea rețelelor electrice deteriorate de atacurile cu rachete ale Rusiei.
ADVERTISING

Intră Belarus în război?

  • Analiza ISW arată că armatele Rusiei și Belarusului cel mai probabil nu vor ataca Ucraina din nord, în ciuda faptului că cele două țări au convenit ieri să desfășoare un grup militar comun.
  • În schimb, Kremlinul „poate încerca să folosească aceste forțe rusești suplimentare din Belarus, pentru a bloca trupele ucrainene în apropiere de Kiev și pentru a preveni redistribuirea acestora în altă parte unde ar putea participa la contraofensive”, se arată în raportul ISW.
  • De altfel, Belarusul dă asigurări, marţi, că forţa militară pe care a format-o împreună cu Rusia este doar defensivă, în contextul în care Minskul acuză Kievul de pregătirea unei ofensive şi alimentează, astfel, temeri cu privire la o intervenţie militară directă în războiul din Ucraina.

Evoluţii diplomatice

  • Duel la ONU - Rusia şi Ucraina s-au duelat în Adunarea Generală ONU, înainte de un vot (probabil în această săptămână) privind condamnarea demersului Moscovei de a anexa cele 4 regiuni parţial ocupate din statul vecin. Adunarea Generală a respins categoric o încercare a Rusiei de a permite ca votul privind anexarea să se desfăşoare prin vot secret. Ambasadorul Ucrainei la ONU a fost aplaudat, în timp ce delegatul Rusiei a fost întâmpinat cu tăcere. 
  • Zelenski şi Biden - Preşedintele Ucrainei a vorbit cu Joe Biden şi i-a transmis că loviturile de rachetă împotriva unor obiective civile sunt un semn de slăbiciune a armatei ruse, care pierde pe câmpul de luptă, reprezintă teroare pură şi că nu vor ceda şantajului rusesc cu rachete. Cei doi lideri au discutat despre importanţa apărării antiaeriene şi despre continuarea contribuţiilor americane pentru creşterea acestei capacităţi.
  • Putin şi Biden - Moscova nu va respinge o întâlnire dintre președintele Vladimir Putin și Joe Biden, la reuniunea G20 de luna viitoare, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Moscova e deschisă la discuții cu Occidentul privind războiul din Ucraina, dar nu a primit încă „oferte serioase” de negociere, a spus Lavrov.
  • Zelenski la G7 - Preşedintele american Joe Biden şi liderii G7 vor avea marţi o întâlnire virtuală pentru a discuta despre angajamentul lor de a sprijini Ucraina şi de a-l trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea Rusiei, inclusiv pentru recentele sale atacuri cu rachete în Ucraina. Zelenski va participa la vârful reuniunii, a precizat luni Casa Albă.
  • Putin şi Erdogan - Preşedintele turc urmează să se întâlnească cu omologul său rus, miercuri, la Astala, în marja unui summit regional în capitala Kazahstanului.
  • Atacurile erau deja programate? - Rusia a planificat pentru 10 octombrie atacuri la scară largă înainte de explozia podului Crimeii, spune John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă.
  • Condamnare la OSCE - Reprezentanţii OSCE au condamnat atacurile cu rachetă ale Rusiei asupra Kievului, într-o declaraţie oficială în care arată că aceste acţiuni militare odioase reprezintă o lipsă totală de respect şi o încălcare a dreptului internaţional, inclusiv a dreptului umanitar, iar singurul motiv din spatele acestor acte brutale şi crude este răspândirea terorii şi compensarea eşecurilor în atingerea obiectivelor tactice şi strategice.
  • Formatul Bucureşti - "Bombardarea în masă a orașelor ucrainene de către Rusia constituie crime de război conform dreptului internațional", susţin președinții din grupul de țări Formatul Bucureşti, alături de liderii Macedoniei de Nord și Muntenegrului. Formatul Bucureşti e format din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇