- Scena e importantă pentru că prezintă modul cum reacționează o unitate de luptă într-un moment critic.
- Pentru prima dată în istorie, un război a putut fi urmărit în timp real de orice posesor al unui telefon mobil.
- Volodimir Zelenski recunoaște în premieră că Severodonețk e un punct strategic vital pentru armata ucraineană.
Luptele din Severodonețk sunt cele mai intense de la începutul războiului. Atât Vladimir Putin, cât și Volodimir Zelenski văd în controlul orașului din Lugansk un obiectiv strategic care decide cui va aparține regiunea Donbas, Rusiei sau Ucrainei.
Forțele Moscovei au aruncat în luptă tot ce aveau mai bun în materie de soldați și echipament militar. Pentru prima dată de la declanșarea conflictului, datorită ajutorului occidental, militarii Kievului desfășoară și atacuri de artilerie asupra pozițiilor ruse.
În data de 8 iunie, pe contul de Twitter al OSINTtechnical, la ora 06:41 e postată una dintre cele mai dramatice și spectaculoase înregistrări video din războiul care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei.
Cel mai probabil, scena a fost filmată cu o dronă a Kievului, iar atacul se desfășoară pe frontul de est, în zona Severodonețk. Terenul plat și vegetația bogată sunt caracteristicile naturale ale regiunii Donbas.
Dronele, impact major asupra războiului convențional
Invazia armatei ruse din februarie 2022 a adus dronele în prim plan. E primul conflict militar masiv în care acestea sunt utilizate pe scară largă de ambele tabere.
Dronele sunt folosite pe post de arme, spionaj în spatele liniilor inamice și de monitorizare a luptelor.
Odată cu intrarea lor în scenă în noua versiune a războiului convențional, atât comandamentele ruse cât și cele ucrainene au avut la dispoziție o mulțime de imagini înregistrate de drone pe care le-au folosit în scopul propagandei de război pentru a întări moralul propriei armate și a-l distruge pe cel al adversarilor.
Pe rețelele sociale au fost distribuite mii de imagini, înregistrări video și audio din ambele armate aflate în conflict. La asta s-au adăugat și cele postate de soldații aflați pe câmpul de luptă, dar și de jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații, aflați la fața locului.
Pentru prima dată în istorie, un război a putut fi urmărit în timp real de orice posesor al unui telefon mobil cu o conexiune la internet.
“Invadarea Ucrainei nu este primul conflict care se desfășoară pe rețelele sociale. În revoltele din primăvară arabă și în războiul civil din Siria a fost folosit Facebook și Twitter pentru a se organiza proteste și pentru a se difuza imagini. Dar în anii care au trecut, platformele sociale au devenit mai orientate către multimedia, iar smartphone-urile au devenit mai bune în capturarea și transmiterea în flux a evenimentelor în timp real”, a scris Kyle Chayka, pentru “The New Yorker”.
“Un număr mare de civili ucraineni au luat armele pentru a-și apăra țara împotriva imperialismului nesăbuit al lui Vladimir Putin. De asemenea, au luat și camerele video mobile pentru a documenta invazia în detaliu. Războiul a început să se desfășoare pe fiecare platformă socială”, a adăugat ea, remarcând numărul mare de imagini și de înregistrări disponibile în mediul digital.
Cum reacționează soldații într-o situație de viață și de moarte
OSINTtechnical e contul de Twitter al unui jurnalist britanic, specializat în domeniul militar, care strânge informații din surse deschise (OSINT - Open Sources Intelligence), le pune în context, le verifică și le distribuie.
Prima scenă a înregistrării prezintă doi soldați care se apropie de un al treilea, culcat pe jos. Ei se află pe un drum de pământ, iar militarul căzut pare a fi rănit. Nu e clar dacă a avut loc un schimb de focuri, iar poziția rușilor a fost identificată de artileria ucraineană în urma acestei confruntări. Cercurile roșii identifică soldații.
Înregistrarea video publicată în data de 8 iunie prezintă atacul artileriei ucrainene asupra unui transportor blindat rus, BTR-80, în jurul căruia gravitează, înainte și după explozie, în jur de zece soldați ruși.
Fragmentul video, care are mai puțin de 40 de secunde, începe cu doi militari ai Kremlinului care aleargă să ajute un altul, întins în mijlocul unui drum de pământ.
În timp ce soldații încercau să-l ajute pe camaradul lor, un nor de fum și praf anunță o explozie puternică. După ce norul e risipit de vânt, în video se observă transportorul rusesc BTR-80.
Din imagini reiese că militarii fie au fost implicați într-un schimb de focuri, iar cel rămas în urmă a fost rănit, ori o a căzut de pe transportor în timpul deplasării și s-a lovit.
Cei doi militari încearcă să-l ridice de la pământ pe colegul lor când cadrul se lărgește și în el apare un vehicul blindat împresurat de un nor de fum negru. Transportorul arată ca și cum ar fi fost lovit de un proiectil inamic.
După explozie, cinci soldați se precipită spre vehiculul lovit, încercând să-i salveze pe cei surprinși în interior. Reușesc să deschidă portiera și doi militari ies afară. Un altul e rănit și cade lângă transportor.
Când norul de fum se risipește, nu se observă nicio urmă de incendiu, dar mai mulți militari ruși sunt afectați de lovitură. Deasupra transportorului se află un soldat care se mișcă greu ca și cum ar fi rănit. În dreapta vehiculului e un alt militar căzut, care încearcă să se ridice. Din spate vin și cei doi care plecaseră să-și ajute colegul. Aceștia trag de portiera blindatului, o deschid, iar de acolo ies alți doi soldați. Din pădurea aflată pe marginea drumului trei ruși apar în cadru, alergând. Toți se îndepărtează rapid de transportor, semn că e în pericol să explodeze.
Captura prezintă momentul în care militarii ruși încep să se îndepărteze de transportor de teama unei explozii. Din pădure ies trei soldați care fug alături de ceilalți.
Înregistrarea e importantă pentru că prezintă modul cum reacționează o unitate de luptă într-un moment critic. De asemenea, vine cu noutatea unei priviri de ansamblu, astfel încât efectele exploziei pot fi analizate.
Deși transportorul e scos din uz, din video se observă că proiectilul nu a lovit direct ținta. E și opinia mai multor comentatori care au urmărit înregistrarea, fiind și motivul pentru care militarii, deși unii grav răniți, scapă cu viață.
Realitatea se schimbă de la o secundă la alta
Pe rețelele sociale au apărut sute de înregistrări cu proiectile de artilerie care lovesc ținte, printre alte mii cu scene din război, dar erau filmate de la mare distanță, iar reacția militarilor nu putea fi observată.
Din înregistrare reiese intensitatea luptelor, faptul că, în război, realitatea se schimbă de la o secundă la alta, iar o încercare de salvare a unui camarad rănit se transformă într-un iad generalizat, care anihilează întreaga formațiune militară.
"În multe privințe, în Severodonețk se decide soarta Donbas-ului. [Forțele] noastre controlează acum din nou periferia orașului. Dar luptele continuă, iar militarii noștri apără localitatea. Nu e adevărat să spui că rușii controlează complet orașul”, a declarat Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, într-o întâlnire cu presa.
E pentru prima dată când înaltul oficial de la Kiev recunoaște că Severodonețk e un punct strategic important și pentru armata ucraineană.
Luptele durează de câteva săptămâni. Sunt pierderi grele de ambele părți, iar zone ale localității trec dintr-o tabără în alta în urma unor confruntări sângeroase.
În sud, despărțit doar de râul Siverski Donețk, se află orașul Lisichansk, controlat de trupele ucrainene și bombardat intens de ruși. Orașul oferă posibilitatea forțelor ucrainene să se retragă, să se refacă și să pornească un nou atac asupra Severodonețk-ului.
Trupele rusești au avut mai multe tentative nereușite de a trece râul și de a încercui cele două localități gemene.