Zelenski avertizează că lumea e în pragul unei crize alimentare groaznice. Rusia nu a cedat în Turcia

Zelenski avertizează că lumea e în pragul unei crize alimentare groaznice. Rusia nu a cedat în Turcia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit joi în cadrul evenimentului Gala Time 100, avertizând că lumea se află în pragul unei „crize alimentare groaznice”.

Zelenski a susținut că Rusia blochează porturile Mării Negre și că „milioane ar putea muri de foame” din această cauză, scrie The Guardian.

Blocada rusă a provocat panică globală, Ucraina nu a mai putut exporta grâu, porumb și ulei, alimente vitale, a adăugat Zelenski, într-un discurs pentru Gala Time 100.

Zelenski a fost inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume în 2022, realizat de revista Time.

El a comparat războiul din Ucraina cu pandemia de COVID-19, ale cărei efecte negative au atins întreaga planetă.

ADVERTISING

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord privind exportul cerealelor ucrainene peste Marea Neagră, în cadrul discuțiile care au loc în Turcia.

Turcia face presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina, pentru a atenua criza alimentară globală prin negocierea tranzitului în siguranță al cerealelor blocate în porturile Mării Negre.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că Ucraina n-are decât să-și curețe porturile de mine și să exporte cereale, însă Kievul se teme că rușii ar profita de ocazie ca să atace și cer în schimb arme antinavă, ca să asigure libera trecere a vapoarelor comerciale prin forță militară, nu în baza promisiunii lui Putin.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest timp, din zonele pe care le-au cucerit în Ucraina, rușii au început să exporte chiar ei cereale, în special către Turcia și Orientul Mijlociu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇