Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au avut, sâmbătă, o discuție de 80 de minute cu președintele rus Vladimir Putin, la inițiativa celor doi lideri occidentali, transmite AFP. Printre subiectele discutate s-au aflat posibilitatea unor negocieri directe Putin – Zelenski, prizonierii de la Azovstal, dar și exportul cerealelor din Ucraina. Informațiile din comunicatele emise de Berlin și Kremlin sunt sensibil diferite.
Potrivit Berlinului, Scholz și Macron au insistat pentru o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse din Ucraina și i-au cerut liderului rus să aibă „negocieri directe serioase” cu Volodimir Zelenski.
De asemenea, cancelarul german şi preşedintele francez i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru ameliorarea situației umanitare a populației civile afectată de invazia rusă și să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni luați prizonieri de la oţelăria Azovstal.
În ce privește exportul de cereale blocat, în comunicat se arată că în cursul discuţiei a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, iar „preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.
De cealaltă parte, în comunicatul emis de Kremlin se arată că Putin a informat că Rusia este „dispusă” să ajute la un export „fără obstacole” al cerealelor din Ucraina, dar a avertizat asupra riscului unei „destabilizări” a situaţiei, dacă vor continua livrările occidentale de arme către Kiev, transmite AFP, citată de Agerpres.
„Rusia este dispusă să ajute la găsirea opţiunilor pentru un export fără obstacole al cerealelor, inclusiv al cerealelor ucrainene din porturile situate la Marea Neagră”, ar mai fi spus Putin, arătând însă că dificultăţile legate de livrările de alimente au fost provocate de „o politică economică şi financiară eronată a ţărilor occidentale”, precum şi de sancţiunile împotriva Rusiei.
De asemenea, ar fi transmis Putin, o creştere a livrărilor de cereale şi de produse agricole ruse ar putea face să scadă tensiunile pe piaţa agricolă internaţională, „ceea ce va necesita, în mod evident, ridicarea sancţiunilor” împotriva Moscovei.
Ucraina, mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, are producţia blocată din cauza luptelor. De cealaltă parte, Rusia, altă putere cerealieră, nu îşi poate vinde producţia în urma sancţiunilor occidentale care îi vizează sectoarele financiar şi logistic.
Cele două ţări produc o treime din grâul la nivel global, iar războiul a afectat echilibrul alimentar mondial, declanşând temeri privind o criză gravă care va afecta mai ales statele cele mai sărace.