Rușii au schimbat strategia și câștigă teren în Ucraina: ce sunt "căldările" care ajută trupele Moscovei

Rușii au schimbat strategia și câștigă teren în Ucraina: ce sunt "căldările" care ajută trupele Moscovei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Succesele obținute de ruși în această săptămână indică o schimbare de tactică. Aceștia renunță la bombardamentele masive și aplică o metodă mai eficientă de cucerire a obiectivelor.

După mai multe săptămâni de stagnare, armata rusă pare să fi găsit un nou mod de a înainta în Donbas – loviturile repetate de artilerie nesofisticată care „toacă” și epuizează apărarea ucraineană.

Volodimir Zelenski prezintă rareori cifre legate de situația de pe front, însă duminica trecută el a spus că "între 50 și 100 de ucraineni mor în fiecare zi pe liniile frontului". Asta înseamnă, în medie, 2.000 de soldați uciși în fiecare lună de război.

Numărul răniților este, probabil, de trei-patru ori mai mare, o pierdere serioasă pentru forțele care apără Donbasul, estimate la începutul războiului la 30.000 de militari. Numărul luptătorilor a crescut, totuși, după introducerea mobilizării în masă în Ucraina, notează The Guardian.

ADVERTISING

Rusia preferă pașii mici, dar siguri

"Forțele ruse au câștigat mai mult teren în ultima săptămână decât la începutul lunii mai", se arată într-o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) asupra situației de la Severodonețk.

Serghei Haidai, guvernatorul din Lugansk, a declarat că rușii controlează acum 95% din regiune. El a estimat că aici luptă acum 10.000 de soldați ruși și au fost desfășurate 2.500 de piese de artilerie.

Avansul obținut până acum de Rusia nu este decisiv, însă reflectă o nouă schimbare de strategie: Moscova a renunțat la încercările de încercuire amplă, care la începutul lunii s-au soldat cu un eșec major de traversare a unui râu. Unitățile ruse se axează acum pe încercuiri mai restrânse, denumite "căldări", și pe concentrarea eforturilor asupra Severodonețk.

ADVERTISING

De ce slăbește apărarea ucraineană

Ofensiva în Donbas este favorizată și de scurtarea liniilor de aprovizionare dinspre Rusia. Rețeaua densă de căi ferate din zonele cucerite de ruși în Lugansk se află sub controlul forțelor proruse încă din 2014. Totodată, atacatorii primesc forțe noi, în Donbas fiind relocate trupe care au participat la campania eșuată de cucerire a Kievului.

Nick Reynolds, expert în războiul terestru al organizației britanice Royal United Services Institute, spune că rușii au trecut la o "reorientare progresivă a operațiunilor, mărindu-și obiectivele minore", ceea ce le-a permis să cucerească orașe mici precum Popasna și Rubijne.

Succesul tactic al rușilor se datorează și unor factori care influențează puternic apărarea ucraineană. Kievul are nevoie de arme mai puternice, iar pierderile pe care le acumulează sunt mai apăsătoare decât cele pe care și le asumă Rusia.

ADVERTISING

Ucraina continuă să facă apel la aliații occidentali pentru a-i furniza arme mai puternice. Oficialii de la Kiev cer acum lansatoarele multiple de rachete cu rază lungă de acțiune M270 pentru a bloca ofensiva rusă, iar Washingtonul a refuzat.

Sistemul M270 are două versiuni, folosind rachete cu rază de acțiune de peste 165 de kilometri. Varianta britanică este limitată la o rază de acțiune de 83 de kilometri. Ambele ar fi cu mult peste ceea ce deține în prezent armata ucraineană și ar schimba major modul în care se desfășoară ostilitățile.

Ucraina a început să primească, deocamdată, rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de cele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odesa.

Ucraina a primit și o serie de piese de artilerie grea, a spus Reznikov, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.

Problema principală a Ucrainei este că după ce a fost capabilă să contraatace și să elibereze Kievul și Harkovul în prima fază de trei luni a războiului, nu a reușit să recucerească teritoriile controlate de ruși în sud și în est.

Pierderile Ucrainei costă mai scump

Eforturile Kievului au impus pierderi economice mai mari decât ale Rusiei. Aproape 13 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza luptelor, potrivit estimărilor ONU, iar potrivit Băncii Mondiale, economia Ucrainei va scădea cu 45% în acest an. Exporturile de cereale (din care 99% se desfășurau prin porturile sudice blocate acum de Rusia) stau în silozuri și 22 de milioane de tone sunt în pericol să putrezească.

Și sunt semne că Rusiei îi convine acest război de uzură, purtat cu pași mici. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia și-a încetinit "deliberat" ofensiva pentru a permite evacuarea civililor, deși acțiunile de pe front arată contrariul, și a sugerat că țara e pregătită pentru un război de durată.

Ca într-un meci de box între doi adversari îndârjiți, dar cu talie diferită, dacă nu intervine o lovitură decisivă, cel care are avantajul forței și rezistă mai mult fără să se prăbușească are șanse mai mari de victorie. E suficient să-și toace adversarul cu lovituri sigure care să-l stoarcă de vlagă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇