Azi în Ucraina: Rușii anunță cucerirea localităţii - cheie Liman din est, ucrainenii bat în retragere

Azi în Ucraina: Rușii anunță cucerirea localităţii - cheie Liman din est, ucrainenii bat în retragere

Rușii au anunțat că au cucerit Liman, un important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, și sunt pe punctul de a prelua și Severodonețk, cel mai important oraș din Donbas. Armata ucraineană ar putea fi nevoită să renunțe la orașul Severodonețk pe care l-a apărat cu înverșunare până acum, înconjurat aproape complet de inamic. De asemenea, rușii au reluat atacurile de artilerie asupra orașului Harkov.

Ucrainenii pierd teren în Donbas

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat sâmbătă că 10.000 de soldați ruși luptă aici. El a spus anterior că trupele ruse au intrat în Severodonețk, cel mai mare oraș din Donbas, încă deținut de Ucraina, după ce timp de câteva zile au încercat să împresureze forțele ucrainene.

Peste jumătate din locuințele din Severodonețk au fost distruse și 90% din clădiri au fost avariate de bombardamente. Toți locuitorii s-au refugiat în adăposturi. Aproximativ 1.500 de persoane au fost ucise aici de la începutul războiului.

ADVERTISING

Drumul de la ieșirea din Severodonețk s-a aflat sub tirul constant al rușilor, dar încă este deschis, iar un culoar umanitar pentru evacuarea civililor din Lugansk va fi deschis sâmbătă, a mai spus Gaidai.

Oficialul a precizat că soldații ucraineni continuă să-și apere pozițiile, dar este luată în calcul o retragere strategică pentru a evita încercuirea:

"Rușii nu vor reuși să captureze regiunea Lugansk în următoarele zile, așa cum au prezis analiștii", a scris Gaidai pe Telegram, referindu-se la Severodonețk și la Lisiceansk, orașele despărțite de râul Doneț.

"Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem", a explicat Gaidai.

Liderii separatiștilor proruși au anunțat că au preluat controlul asupra orașului Liman, un nod feroviar situat la vest de Severodonețk.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moscova a confirmat succesul: "În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni", se arată într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Kievul a confirmat că rușii au capturat această localitate, dar a precizat că forțele sale blochează înaintarea inamicului spre Sloviansk, în sud-vest.

De ce e importantă cucerirea Limanului

După mai multe săptămâni de stagnare, armata rusă pare să fi găsit un nou mod de a înainta în Donbas - loviturile repetate de artilerie nesofisticată care "toacă" și epuizează apărarea ucraineană.

"Forțele ruse au câștigat mai mult teren în ultima săptămână decât la începutul lunii mai", se arată într-o analiză a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) asupra situației de la Severodonețk.

Preluarea Limanului reprezintă un moment semnificativ în avansarea lentă a trupelor ruse în estul Ucrainei, notează BBC. Bătălia pentru acest punct a fost intensă, după ce la începutul săptămânii trupele ucrainene reușiseră să respingă inamicul. E al doilea succes major obținut de Rusia în această săptămână după cucerirea orașului Svitlodarsk, aflat mai la sud.

ADVERTISING

Liman nu este un oraș mare, dezvoltat, dar e important din punct de vedere strategic, întrucât aici se află o joncțiune feroviară majoră și oferă, totodată, acces la poduri feroviare și rutiere importante peste râul Doneț.

Potrivit ministerului britanic al Apărării, este posibil ca trupele ruse să aibă ca prioritate forțarea unei traversări a râului în zilele următoare.

În plus, rușii se află acum la mai puțin de 20 de kilometri distanță de Sloviansk, aflat la sud-vest, important centru de transport și aprovizionare pentru Ucraina, relatează BBC.

Departamentul american al Apărării a susţinut, vineri, în timpul unei conferinţe de presă, că Rusia continuă să obţină succese în Donbas.

Și Volodimir Zelenski a spus vineri, într-un mesaj video înregistrat, că situația "este foarte grea" în Donbas, dar Ucraina își protejează teritoriul "atât cât ne permit resursele noastre actuale de apărare". "Donbasul va fi ucrainean", a asigurat președintele Ucrainei.

Succesul rușilor pe frontul estic a fost recunoscut și de premierul britanic Boris Johnson, care s-a arătat preocupat că Putin își va continua ofensiva "cu orice preț". "Continuă să facă un progres gradual, lent, dar mă tem că palpabil și de aceea este aboslut vital să continuăm să susținem militar Ucraina", a declarat el pentru Bloomberg, pledând pentru trimiterea Ucrainei a sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune.

Harkov, din nou sub atac

Trupele ruse au avansat după ce săptămâna trecută au străpuns liniile ucrainene în orașul Popasna, la sud de Severodonețk. Ministerul britanic al Apărării a anunțat că rușii au capturat mai multe sate la nord-vest de Popasna.

Pentru prima dată în ultimele zile, trupele ruse au bombardat mai multe zone din Harkov, oraș din care au fost îndepărtate de armata ucraineană și unde locuitorii încercau să-și reia viața obișnuită după ce metroul și-a reluat funcționarea. Nouă persoane au murit în acest atac, inclusiv un bebeluş şi tatăl său care îl purta în braţe.

În sud, unde Moscova a ocupat o porțiune de teritoriu de la invazia din 24 februarie, inclusiv portul Mariupol, oficialii ucraineni spun că Rusia urmărește să impună un regim permanent. Autoritățile ruse din Crimeea au dat un ordin prin care întreg personalul medical e obligat să acorde tratament forțelor ruse. Serviciile medicale gratuite dedicate civililor vor fi suspendate.

În regiunea Herson, forțele rusești își fortifică apărarea și bombardează zonele controlate de Ucraina, a declarat presei guvernatorul ucrainean al regiunii, Ghenadi Laguta. El a spus că situația umanitară este critică în unele zone și că oamenilor le este foarte greu să plece.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇