Rușii spun că au cucerit aproape toată regiunea Lugansk

Rușii spun că au cucerit aproape toată regiunea Lugansk

Cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (în estul Ucrainei) este aproape încheiată, a anunţat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

„Unităţile forţelor armate ruse, împreună cu cele ale miliţiei republicilor populare Lugansk şi Doneţk, continuă să-şi extindă controlul asupra teritoriilor din Donbas. Eliberarea republicii populare Lugansk este aproape încheiată”, a declarat Serghei Şoigu.

Chiar înainte de începerea ofensivei în Ucraina, lansată în 24 februarie, Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din care o parte este controlată din 2014 de forţele proruse.

ADVERTISING

În regiunea Lugansk, ruşii încercuiesc Severodoneţk şi Lissiciansk, două localităţi separate de un râu şi care constituie ultima poziţie de rezistenţă ucraineană.

Şoigu a indicat de altfel că 1.908 militari ucraineni, care opuneau rezistenţă de mai multe săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat.

"Naţionaliştii blocaţi în combinat au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele", a afirmat el.

Aceşti militari erau baricadaţi de mai multe săptămâni în galeriile subterane ale imensei oţelării Azovstal, devenind un simbol internaţional al rezistenţei împotriva ofensivei ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vineri, apărătorii din oţelăria Azovstal au primit de la Kiev ordinul să înceteze lupta, a anunţat comandantul acestor combatanţi.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, dar cele ruse au indicat în repetate rânduri că ele consideră că cel puţin o parte dintre aceştia sunt combatanţi neonazişti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇