Bătălia pentru Donbas: De ce sunt critice armele pe care SUA se grăbesc să le trimită în Ucraina - analiză

Bătălia pentru Donbas: De ce sunt critice armele pe care SUA se grăbesc să le trimită în Ucraina - analiză
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce armata Rusiei se pregătește pentru ceea ce speră că va fi o victorie decisivă asupra Ucrainei în partea de est a țării, SUA se grăbesc să trimită arme și echipamente necesare pentru a opri o invazie mai în forță în terenul rural și deschis din Donbas – un câmp de luptă mult diferit de cel urban în care forțele ucrainene au avut până acum un avantaj.

Ceea ce ar putea face toată diferența este noul pachet de ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, anunțat joi de SUA. Așadar, este o cursă contracronometru.

„Rușii și-au reorientat campania către ocuparea unui nou teritoriu în estul Ucrainei, iar acum ne aflăm într-o fereastră de timp critică, în care vor pregăti scena pentru următoarea fază a acestui război”, a spus Biden.

„Așadar, anunţ un alt pachet în valoare 800 de milioane de dolari pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. E un alt tip de teren, necesită arme pentru a avea eficienţă maximă”, a continuat liderul american.

„Știm că timpul nu este prietenul nostru”, a declarat și secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

ADVERTISING

Rusia are un avantaj pentru că acum luptă mai aproape de granița sa

În condițiile în care forțele ucrainene sunt concentrate în est, Rusia intenționează să atace dinspre nord, în apropiere de orașul Izium, dar și dinspre sud, înconjurând apărătorii ucraineni pentru ca „să-i termine sau să-i forțeze să se predea”, a declarat joi un înalt oficial american, citat de ABC News.

Dacă Rusia cucerește orașul asediat Mariupol din sud, ar putea elibera mii de trupe care s-ar alătura forțelor din nord, care au ca scop prinderea ca într-o menghină a armatei ucrainene, potrivit oficialului.

Deși Rusia și Ucraina se luptă pentru Donbas de opt ani, fluxul concentrat de trupe și arme al Rusiei în regiune ar putea aduce „un cu totul alt nivel de luptă”, a spus John Kirby marți.

În prezent, în interiorul Ucrainei există 85 de grupuri tactice de batalion (BTG), principalele unități de luptă ale Rusiei, potrivit oficialului. Fiecare BTG este format din aproximativ 800-1.000 de militari. Aproximativ 10 dintre aceste batalioane au traversat țara în ultima săptămână, majoritatea îndreptându-se spre regiunea Donbas.

ADVERTISING

Kirby a spus că SUA se concentrează pe trimiterea Ucrainei de arme și sisteme care nu numai că sunt utile pentru terenul rural din estul țării, dar pe care soldații le pot folosi în luptă fără prea mult antrenament.

Rusia, între timp, încearcă să nu repete gafele pe care le-a comis în nordul Ucrainei, mai ales că se bucură de anumite avantaje geografice în Donbas.

La început, invadatorii ruși din nord au fost afectați de probleme de aprovizionare, rămânând fără hrană pentru trupe și combustibil pentru vehicule, nereușind să obțină vreo victorie majoră. Oficialii Pentagonului cred că nu se așteptau la o rezistență atât de puternică din partea ucrainenilor, așa că nu s-au pregătit în mod adecvat pentru o luptă prelungită, mai consemnează ABC News.

Dar de când și-a retras trupele din nord pentru a se concentra pe Donbas, Rusia a pus echipamente și forțe de sprijin înaintea trupelor sale de luptă, pentru a-și crea condiții mai favorabile pe câmpul de luptă. „Au un comportament diferit față de cel afișat în luptele din jurul Kievului, de exemplu”, a punctat Kirby.

Un alt avantaj pentru Rusia este că logistica sa va fi simplificată prin faptul că luptele se dau mai aproape de propria graniță, în timp ce Ucraina se va confrunta acum cu provocarea de a transporta arme grele și muniție pe tot teritoriul țării - ceea ce crește riscul ca ceva să meargă prost sau ca Rusia să atace aceste convoaie militare, mai consemnează sursa citată.

ADVERTISING

Cum ar putea face diferența artileria și radarele furnizate de SUA

Pentru a avea o șansă de a lupta în câmp deschis, în Donbas, Ucraina va avea nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune, precum și de capacitatea de a muta rapid trupele pe sol și în aer, potrivit lui Mick Mulroy, fostul secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu, mai transmite ABC News.

Statele Unite ale Americii au trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei, inclusiv rachete de umăr, arme de calibru mic și muniție, armuri și materiale medicale. Cele mai recente două pachete de sprijin, fiecare în valoare de 800 de milioane de dolari, anunțate pe 13 și 21 aprilie, au fost adaptate pentru a reflecta noul câmp de luptă.

„Este diferit”, a spus Biden joi. „Este un teren plat, care nu se află în munți, așa că necesită diferite tipuri de arme pentru a fi mai eficiente.”

În acest scop, SUA trimit 90 dintre obuzierele sale de calibrul 155 mm, despre care oficialii spun că vor începe să sosească în weekend. „Acesta va fi regele luptei acolo”, a opinat Mick Mulroy, pentru sursa citată.

De cealaltă parte, Rusia și-a introdus propria artilerie în Donbas. Iar pentru a ajuta Ucraina să contracareze amenințarea, SUA trimit 14 sisteme radar de localizare și detecție.

Antrenamentul va fi critic

Aproximativ 50 de ucraineni sunt antrenați să folosească obuzierele americane în afara țării. Se așteaptă ca acest prim grup de cursanți să termine pregătirea cam în același timp cu sosirea primelor loturi de artilerie în țara lor, probabil duminică sau luni, potrivit unui oficial american. Statele Unite folosesc o abordare de tip „antrenează antrenorul” pentru a nu scoate prea multe trupe de pe front - grupul mic de ucraineni care învață să folosească noile sisteme se va întoarce în Ucraina pentru a-i antrena pe ceilalți soldați.

SUA au adoptat o abordare similară cu dronele Switchblade. Câțiva ucraineni se aflau în SUA pentru antrenament militar când Rusia le-a invadat țara. SUA le-au valorificat prezența și i-au învățat cum să manevreze dronele Switchblades, care sunt proiectate să zboare direct spre ținte și să explodeze.

„Deși nu este un sistem foarte dificil de operat, am profitat de faptul că îi avem în țară pentru a le oferi o pregătire rudimentară în acest sens”, a declarat un oficial american al Apărării pe 6 aprilie.

Oficialii americani au spus că alte sisteme care sunt trimise în Ucraina vor necesita, de asemenea, o perioadă scurtă de pregătire, care ar putea avea loc și în afara țării. Oficialii au refuzat să precizeze unde ar putea avea loc o astfel de instruire, invocând preocupări de securitate operațională, arată sursa citată.

Având în vedere că Rusia intenționează să înconjoare și să prindă în capcană forțele ucrainene, capacitatea de a muta rapid trupele pe sol și aer va fi esențială, potrivit lui Mulroy. „Vor încerca să-i învăluiască pe ucraineni, să-i taie și să-i înfometeze”, a spus el. „Deci, ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a nu lăsa asta să se întâmple”.

De la începutul invaziei, SUA au oferit Ucrainei 16 elicoptere de transport Mi-17, fiecare capabil să transporte un echipaj de trei persoane și până la 30 de pasageri.

Mulroy a spus că un avantaj al Mi-17 proiectat sovietic este că piloții ucraineni știu deja să le piloteze.

Statele Unite au oferit, de asemenea, Ucrainei sute de vehicule blindate de transport de trupe care au șenile similare cu cele ale tancurilor, precum și Humve-uri blindate.

Vremea va juca probabil un rol decisiv, iar noroaiele din timpul primăverii putând deveni un obstacol, limitând capacitatea de deplasare a forțelor ambelor părți.

„Chiar și săptămâna aceasta, terenul i-a făcut să opereze mai greu în afara drumurilor și autostrăzilor asfaltate”, a spus Kirby.

Timpul este esențial

Mick Mulroy a spus că SUA fac o treabă grozavă în transportul de ajutor militar în regiune, dar consideră că se pot face mai multe pentru a accelera lucrurile.„Trebuie doar să profităm de fiecare oportunitate pentru a crește producția și a îmbunătăți fluxul, pentru că asta va face diferența”, a spus fostul secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu, pentru ABC News.

SUA nu au trimis Ucrainei niciunul dintre tancurile sale M1 Abrams, oficialii spunând că acestea sunt prea diferite de T-72 ale Ucrainei pentru a putea fi utilizate pe termen scurt. Dar alte națiuni cu tancuri din epoca sovietică le-au dat pe ale lor.

În total, forțele ucrainene au mai multe tancuri în țara lor decât armata Rusiei, a declarat joi un înalt oficial american al apărării.

Un factor mai puțin tangibil, dar foarte real în luptele de până acum, a fost moralul trupelor. Pentagonul vede dovezi că forțele ruse suferă încă din cauza motivației scăzute și a unei coeziuni slabe a trupelor.

„Aproape jumătate din trupele lor sunt formate din recruți care nu primesc prea mult antrenament și despre care avem dovezi, chiar și dovezi recente, că au fost dezamăgiți de acest război”, a spus un oficial al Pentagonului, relatează ABC News. Între timp, ofițerii ruși sunt frustrați de performanțele altor ofițeri și de cele ale propriilor trupe, potrivit acestuia.

Dar trupele ucrainene nu au părut să sufere prea mult la capitolul moral și, pe tot parcursul războiului, soldații au fost descriși de oficialii americani ca fiind curajoși și vicleni în apărarea patriei lor.

De altfel, Joe Biden a lăudat hotărârea ucrainenilor într-o întâlnire cu liderii militari de vârf la Casa Albă miercuri. „Știam că sunt duri și mândri, dar vă spun ceva, sunt mai duri și mai mândri decât credeam”, a spus Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇