Proteste în armata rusă. Militarii nu-și primesc banii, comandanții le fură mâncarea și le cer să ucidă civili

Vladimir Putin a anunțat victoria în Mariupol, dar n-a spus cu ce preț. Cele 12 batalioane folosite în asediul orașului au pierdut sute de oameni și nu pot fi trimise în regiunea Donbas. După patru zile de la declanșarea noii ofensive, rușii nu înregistrează progrese importante și au fost semnalate revolte ale soldaților.
Proteste în armata rusă. Militarii nu-și primesc banii, comandanții le fură mâncarea și le cer să ucidă civili
  • Luptătorii ceceni au ucis trei ruși care au vrut să-și predea armele și să plece acasă pentru că nu și-au primit soldele.
  • Un militar al Moscovei îi povestește fratelui său că șefii lor i-au uitat într-o pădure, timp de trei zile, fără apă și mâncare.
  • Ca să nu fugă de recrutare, administrația impusă de Kremlin în Peninsula Crimeea le-a interzis locuitorilor să părăsească regiunea.

Doi bărbați în costume negre, îmbătrâniți și cu fețele șifonate de nesomn, stau de vorbă la o măsuță în fața unui birou impozant.

Unul e crispat și se teme să-și lase spatele să se sprijine de spătarul scaunului somptuos, iar celălalt strânge cu o mână un colț al mesei ca și cum e într-un pericol iminent de a-și pierde echilibrul.

Vladimir Putin ascultă un raport al lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării al Rusiei, despre situația din Mariupol. Acesta îi spune că mai are nevoie de câteva zile pentru a cuceri ultimul bastion al trupelor Ucrainene din oraș, e vorba de uzina Azovstal, aflată în sudul orașului.

ADVERTISING

Putin susține că nu e nevoie ca luptele să continue. Îi cere lui Șoigu să anunțe victoria și să înconjoare platforma industrială.

President Vladimir Putin meets with Defense Minist
Putin și Șoigu, un dialog aranjat, în care președintele Rusiei anunță ocuparea orașului Mariupol, renunțând să mai atace Azovstal, platforma industrială unde se află forțele ucrainene - Foto: Hepta.ro

În spatele acestui aparent dialog, tensiunile dintre cei doi sunt greu de ascuns, la fel de greu cum sunt cele din armata Rusiei.

“Potrivit informațiilor ucrainene, au fost înregistrate revolte ale militarilor ruși în zona Pologi din regiune. Soldații ruși nu vor să mai lupte pentru că nu și-au primit soldele”, a anunțat colonelul Ivan Arfeiev, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene din regiune Zaporoje, din partea de sud a țării.

În același mesaj, ofițerul spune că reprezentanți ai luptătorilor ceceni, care luptă alături de ruși, au ucis cu brutalitate trei militari protestatari care au vrut să-și predea armele și să plece acasă.

Astfel de situații sunt tot mai frecvente, iar tensiunile din armata Rusiei au fost raportate încă de la începutul conflictului.

Trupele de ceceni sunt folosite frecvent pentru a înăbuși revolte ale militarilor ruși. Acestea au și rolul de a-i teroriza, obligându-i pe militarii ruși să lupte în orice condiții.

Conflicte între militarii ruși și comandanții lor

Într-o serie de interceptări audio realizate de serviciile de informații ucrainene e surprinsă starea de spirit a soldaților ruși. 

Aceștia sunt nemulțumiți de comandanții lor, care le dau ordine contradictorii, se tem de confruntarea cu ucrainenii, sunt înfometați și lipsiți de sisteme de protecție.

Un soldat rus îi povestește fratelui său despre cât de grele sunt confruntările cu ucrainenii, dar și despre cum au fost uitați de ofițerii lor trei zile într-o pădure, fără apă și mâncare.

De asemenea, el mai spune că șefii lor le dau ordine să împuște civilii și îi amenință că-i execută dacă nu le îndeplinesc, considerându-i dezertori, conform interceptărilor date publicității de serviciile de securitate ucrainene.

Același soldat îi mărturisește fratelui său că proviziile sunt luate de comandați. Militarul spune că a strâns multe dovezi pe care vrea să le trimită parchetului militar din Rusia. 

Fratele acestuia îl sfătuiește că mai bine ar fi să-și împuște comandanții și să se întoarcă acasă, conform convorbirii telefonice interceptate de ucraineni.

Interdicții de circulație în Crimeea ca bărbații să nu fugă de recrutare

Revolta militarilor ruși din regiunea Zaporoje apare și într-un raport din data de 21 aprilie al Ministerului Apărării din Ucraina.

“…conform informațiilor disponibile, personalul Diviziei 150 de motorizate ale Armatei a 8-a de forțe combinate din Districtul Militar de Sud, care a fost implicat în ostilități pe teritoriul Ucrainei, nu a primit așa-numitele fonduri de luptă pentru luna martie. Din această cauză militarii își exprimă nemulțumirea și indignarea”, se arată în documentul oficial.

În plus, Guvernul Ucrainei anunță că în Peninsula Crimeea, administrația rusă a interzis locuitorilor să părăsească regiunea pentru ca aceștia să nu se poată sustrage procesului de recrutare care va începe în data de 30 aprilie.

“În teritoriile ocupate temporar, unitățile inamice rusești continuă să blocheze mișcarea localnicilor, jefuind și atacând civilii, provocând o criză umanitară. Militarii ruși distrug infrastructura critică și blochează livrarea ajutoarelor umanitare cetățenii ucraineni. Au fost înregistrate cazuri de execuții ale civililor și voluntarilor”, se arată în raportul publicat de Ministerul Apărării de la Kiev.

Pierderile mari de pe front au distrus moralul trupelor ruse

Moralul trupelor ruse e din ce în ce mai scăzut, fiind tot mai dificil pentru Moscova să susțină o invazie pe scară largă în estul și sudul Ucrainei.

Conform analizelor militare independente, militarii ruși nu au înregistrat niciun succes major în regiunea Donbas de la începerea noii ofensive.

Forțele ucrainene resping atacurile și provoacă pierderi de vieți omenești și distrug echipamentele militare din tabăra rușilor.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Deși Putin a anunțat cucerirea orașului Mariupol, trupele ucrainene rezistă încă în incinta platformei industriale Azovstal, intens bombardată de ruși - Foto: Hepta.ro

“Inamicul continuă să sufere pierderi. Potrivit informațiilor disponibile, în data de 20 aprilie a acestui an, un alt lot de militari ruși răniți, aproximativ 220 de persoane, și peste 50 de cadavre ale invadatorilor au fost duse la spitalul central districtual Novoaidar, regiunea Luhansk”, se arată în documentul citat.

Victoria anunțată de Putin în Mariupol, nerecunoscută de ucraineni, vine cu un cost militar important.

“Declarațiile oficialilor americani conform cărora Rusia nu a retras cele 12 batalioane tactice din Mariupol, în ciuda victoriei pretinse a lui Putin, nu surprind nici statutul acestor forțe rusești, nici alte constrângeri privind utilizarea lor. Am evaluat în mod constant batalioanele rusești, iar acestea au suferit pierderi mari în bătălia de la Mariupol, sunt degradate și este puțin probabil să mai dețină personalul complet, adică 800, 900 de militari, când sunt la capacitate maximă”, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în data de 21 aprilie.

Cei doi bărbați în costume negre nu-și pot ascunde oboseala, stresul și teama în legătură cu dezastrul strategic provocat Rusiei de invadarea fără sens a Ucrainei. Victoria anunțată de Putin, în scena suprarealistă de la Kremlin, seamănă mai mult cu o înfrângere care vine la pachet cu îngrijorare pentru viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇