Ziua 59 de război: Rușii au atacat Odesa cu rachete, Zelenski cere din nou o întâlnire cu Putin (Foto & Video)

Ziua 59 de război: Rușii au atacat Odesa cu rachete, Zelenski cere din nou o întâlnire cu Putin (Foto & Video)

Weekendul Paștelui ortodox nu îl oprește pe Putin, care nu vrea să ia o pauză din bombardarea Ucrainei nici măcar de Înviere.

A 59-a zi de război a început cu discursul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că aliaţii au livrat în sfârşit armele pe care le-a cerut.

Și seara Zelenski a susținut o conferință de presă de la o stație de metrou din Kiev, unde a cerut din nou o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.

Pe frontul de est, rușii atacă cu înverșunare. Toate oraşele aflate sub controlul ucrainean în regiunea Lugansk sunt bombardate intensiv de către forţe ruse. Odesa a fost atacat cu rachete și 5 persoane au murit, inclusiv un bebeluș de 3 luni.

Ucrainenii sunt sfătuiți să nu iasă din case și să nu meargă la biserică, mai ales că slujba de Înviere va fi transmisă online. În acest fel scad riscurile ca rușii să atace lăcașurile de cult și se evită creșterea numărului victimelor din rândul civililor.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 23 aprilie, ziua 59 de război în Ucraina:

23:30 - Zelenski a confirmat sosirea oligarhului Roman Abramovici la Kiev precum și faptul că este membru al grupului de negocieri rus.

23:14 - Fostul cancelar german Gerhard Schröder, ale cărui strânse legături cu preşedintele rus Vladimir Putin s-au dovedit a fi extrem de controversate de la începutul războiului din Ucraina, a declarat pentru cotidianul american New York Times că liderul de la Kremlin nu va întrerupe livrările ruseşti de gaz către Germania.

22:53 - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că depune eforturi pentru a asigura eliberarea unui număr de membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) care au fost reținuți în estul Ucrainei.

ADVERTISING

22:45 - Mai multe bombardamente intense ale Rusiei asupra celui de-al doilea oraș ucrainean Harkov au ucis două persoane și au rănit 19, a declarat guvernatorul regional, Oleh Synehubov.

22:21 - Duminică se împlinesc două luni de la începutul războiului, iar Volodimir Zelenski spune că este mândru să fie liderul Ucrainei și că cel mai important lucru este că țara continuă să își desfășoare principala armă, unitatea sa.

22:14 - Indiferent dacă ofensiva din Donbas reușește sau eșuează, armata rusă va fi foarte epuizată după această mișcare, a declarat expertul militar american Michael Kofman.

21:50 - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat imagini cu oraşul Mariupol înaintea invaziei ruse, spunând că a fost un oraş frumos, care acum nu mai există. Fotografiile sunt realizate de un jurnalist ucis în propria locuinţă în urma unui bombardament rusesc asupra Mariupolului.

Таким був Маріуполь до вторгнення російських військ. Гарне півмільйонне місто. Зараз там немає фактично жодної...

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 23 aprilie 2022

21:42 - Aproximativ 5.000 de copii au fost deportați în Rusia sau în teritoriile estice, spune Zelenski.

21:27 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă din nou la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, ”pentru a pune capăt războiului”. ”Cred că cel care a început acest război va putea să-i pună capăt”, declară Zelenski.

21:10 - Și Regatul Unit își va redeschide ambasada de la Kiev.

20:53 - Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să efectueze duminică o vizită la Kiev, la exact două luni de la lansarea invaziei ruse a Ucranei, anunţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă susținută la o stație de metrou.

20:44 - Spațiul aerian al Turciei a fost închis pentru avioanele militare și civile care transportă trupe din Rusia în Siria, după consultări cu Moscova, a declarat radiodifuzorul de stat turc TRT Haber, care l-a citat pe ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

20:17 - Kievul va abandona negocierile cu Moscova, în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii care apără Mariupolul sau dacă are loc vreun referendum la Herson, ameninţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

20:05 - Armata rusă anunţă că a vizat, cu ”rachete de înaltă precizie”, un depozit important de armament, livrat forţelor ucrainene de către Statele Unite şi state membre ale Uniunii Europene (UE), în apropiere de Odesa, în sudul Ucrainei.

19:39 - Premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit despre o „nouă fază” a ajutorului militar pentru Ucraina, inclusiv furnizarea de arme grele.

19:20 - Două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite, într-un atac rus de artilerie vizând centrul oraşului Zolote, în Lugansk, anunţă guvernatorul regiunii Serghii Gaidai.

18:58 - Doi generali ruşi au fost ucişi în apropiere de Herson, anunţă Direcţia Informaţiilor din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Un al treilea general rus, ”grav rănit”, se află într-o ”stare critică”.

18:43 - Cel mai important organism de anchetă de stat din Rusia a anunțat că analizează un raport al presei ruse care susține că experți în sabotaj din cadrul forțelor speciale britanice SAS au fost desfășurați în vestul Ucrainei.

18:27 - Orașul Odesa, după ce a fost atacat cu rachete:

18:15 - Autorităţile ucrainene au lansat un apel credincioşilor ortodocşi să urmărească slujba Învierii Domnului online şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor "provocări" în cursul ceremoniilor ocazionate de această sărbătoare religioasă care atrag de obicei o mulţime de participanţi.

ADVERTISING

17:46 - Europa discută o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra pieței energetice rusești, au declarat un oficial de top al Comisiei Europene și ministrul de Finanțe din Lituania.

17:29 - O evacuare umanitară a unor civili de la Mariupol nu va avea loc azi, aşa cum s-a prevăzut anterior, anunţă viceprimarul oraşului, Serghei Orlov. ”O evacuare este imposibilă azi. Ruşii nu autorizează evacuarea către teritorii aflate sub controlul Ucrainei”, acuză Orlov.

17:20 - Presa ucraineană relatează că 5 persoane au fost ucise în urma atacului cu rachete de la Odesa, inclusiv un copil de 3 luni. Totodată, 18 persoane au fost rănite.

17:11 - Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărui sprijin pentru "operațiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina i-a consternat pe mulți creștini, a declarat că speră că aceasta se va încheia rapid, dar, din nou, nu a condamnat-o.

16:53 - O rachetă a lovit sâmbătă infrastructura din oraşul-port Odesa, situat în sudul Ucrainei, au spus autorităţile locale într-un comunicat online, fără a oferi mai multe detalii.

16:40 - Peste 300 de persoane, inclusiv 90 de copii, au fost deportate forțat în Rusia de la Mariupol, susține consilierul primarului orașului.

16:24 - De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a relatat sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

16:04 - Autorităţile ucrainene au anunţat că au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării.

15:43 - Rusia spune că intenționează să desfășoare până în toamnă rachetele balistice intercontinentale Sarmat, recent testate, capabile să susțină atacuri nucleare împotriva Statelor Unite

15:20 - Serviciul de informații al armatei Ucrainei anunță că amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră, a fost eliberat din funcție și arestat în urma scufundării crucișătorului Moscova.

15:02 - Militarii din regimentul Azov au publicat o înregistrare video în care sunt prezentaţi mai mulţi copii care se adăpostesc în buncărele subterane de sub combinatul Azovstal din Mariupol.

💔 ЗАБУТІ СВІТОМ, АЛЕ НЕ АЗОВОМ!АЗОВЦІ опублікували нове відео з дітьми, які ховаються в бункерах «Азовсталі» від «асвабадителей»Але рашисти, як завжди будуть розповідати про «нацистов-радикалов»Кожен з нас сьогодні МАРІУПОЛЬ! #saveMariupol#stoprussia

Publicată de Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України pe Vineri, 22 aprilie 2022

14:28 - Ucraina susține că forțele sale armate au respins opt atacuri rusești în ultimele 24 de ore în regiunile Donețk și Luhansk, distrugând nouă tancuri, 18 blindate, 13 vehicule, o cisternă și trei sisteme de artilerie. Totuși, forțele rusești continuă să blocheze parțial și să bombardeze Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și sunt active în zona Izium.

14:02 - Forţele ruse şi-au reluat loviturile aeriene şi încearcă să pătrundă în forţă în combinatul Azovstal, unde forţele ucrainene rămase în Mariupol rezistă în continuare, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, relatează Reuters.

13:33 - Peste 20 de ţări au confirmat participarea la convorbirile privind apărarea axate pe Ucraina, prevăzute pentru marţi, la baza aeriană Ramstein din Germania, informează Departamentul Apărării de la Washington. Însă nu au fost menționate. În total, în jur de 40 de ţări au fost invitate la conferinţa de la Ramstein, care este una dintre cele mai mari baze americane de peste hotare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

13:15 - Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk le cere locuitorilor din Mariupol care vor să plece sâmbătă să fie foarte atenți: "Fac apel la cetățenii noștri care se pregătesc pentru evacuarea de astăzi. Tocmai am primit informații că ocupanții ar putea încerca să își organizeze propriul coridor de evacuare în Rusia în paralel cu noi. Așadar, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cedați la înșelăciuni și provocări".

13:03 - Rusia intenţionează să desfăşoare prima unitate militară înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare nu mai târziu de această toamnă, a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de agenţia de ştiri TASS. Unitatea va avea sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova, a mai spus Rogozin.

12:55 - Pe frontul de est, rușii atacă azi cu înverșunare. Toate oraşele aflate sub control ucrainean în regiunea Lugansk sunt bombardate intensiv de către forţe ruse, anunţă guvernatorul Serghii Gaidai, relatează AFP.

Armata ucraineană a părăsit unele poziţii pentru a se regrupa, dar Serghii Gaidai respinge însă o înfrângere critică, pentru moment.

11:53 - Un videoclip postat pe rețelele sociale arată momentul în care un soldat ucrainean folosește un lansator de rachete Martlet, primite de la britanici, pentru a trage asupra unei ținte aeriene despre care se crede că ar fi fost o dronă de recunoaștere Orlan-10.

11:21 - Zeci de tancuri și alte vehicule militare avariate au fost depistate de către forțele ucrainene, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, într-un veritabil „cimitir” al războiului. Imaginile au fost surprinse cu ajutorul dronelor Lelelka.

10:.44 - Forțele rusești ocupă orașe, amenință jurnaliștii și le cer să răspândească opinii pro-Kremlin. Cei care refuză sunt forțați să își închidă activitatea, transmite BBC.

10:32 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat că, dacă totul decurge conform planului, evacuările din Mariupol vor începe la ora locală 12.00: „Astăzi, vom încerca din nou să evacuăm femei, copii și bătrâni”.

09:53 - În ciuda activității intense, forțele ruse nu au avut nicio victorie majoră în ultimele 24 de ore, contraatacurile ucrainenilor fiind foarte eficiente, se arată într-o analiză realizată de experții militari din cadrul Ministerului de Externe al Marii Britanii, citată de BBC.

În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării într-un buletin de informaţii regulat. Forţele aeriene şi navale ruse nu au reuşit să-şi impună controlul, din cauza eficienţei apărării aeriene şi navale ucrainene, a mai precizat sursa citată.

09:32 - Poliţia de Frontieră a anunţat că 6.743 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, vineri, în scădere cu 11,3% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize, în total au intrat în țara noastră 773.355 cetăţeni ucraineni.

09:31 - Amsterdam Trade Bank a oligarhului rus Mihail Fridman, care contestă sancțiunile occidentale impuse împotriva sa în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a intrat în faliment.

08:48 - Ministerul de Externe de la Chişinău consideră nefondate afirmaţiile generalului rus Rustam Minnekayev, privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas şi Ucraina de Sud, ambasadorul rus fiind convocat pentru a-i fi exprimată "îngrijorarea profundă" faţă de aceste afirmaţii. Mai multe detalii puteți citi AICI.

08:00 - BBC a analizat clipurile din Mariupol postate pe reţelele de socializare care par să arate civili morţi de-a lungul unei străzi principale. Potrivit postului de televiziune britanic, în clipurile respective apar 23 de cadavre. Analiza vine după ce  Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat că investighează sute de acuzaţii de ucidere a civililor în timpul invaziei din Ucraina.

07:23 - Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania, marţi, pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, în timp ce Kievul continuă luptele împotriva armatei ruse în sudul şi estul ţării, notează AFP.

07:01 - Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere, pentru a evita ”posibile provocări”. Slujbele din biserici vor fi transmise online.

06:17 - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat cel puţin 162 de atacuri asupra asistenţei medicale din Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, în 24 februarie. În urma atacurilor, 73 de persoane au murit şi 52 au fost rănite, transmite CNN.

06:01- După vizita în Rusia, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, va face o vizită în Ucraina, săptămâna viitoare. El se va întâlni, joi, cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu ministrul de Externe, Dmitro Kuleba.

Săptămâna viitoare, mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin în Rusia şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în Ucraina. Avem nevoie de măsuri urgente pentru a salva vieţi, a pune capăt suferinţei umane şi a aduce pacea în Ucraina”, a transmis Antonio Guterres, într-un mesaj pe Twitter. 

05:50 - Prim-ministrul ucrainean, Denîs Şmîhal, a numit situaţia de la Mariupol ”cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei – şi poate cea mai mare catastrofă a secolului, deoarece oraşul-port din sud-est se confruntă cu un bombardament constant din partea forţelor ruse, transmite CNN.

05:48 - Un deputat ucrainean a postat pe Twitter o fotografie care arată ambuteiaje la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, În contextul în care o parte dintre refugiați se întorc de Paște acasă.

05.42 - Unele supermarketuri din Marea Britanie limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienţii o pot cumpăra, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina, transmite BBC.

05:23 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat că ”există o posibilitate” ca un coridor umanitar de ieşire din Mariupol să fie deschis sâmbătă.

Anterior, ea a afirmat că evacuarea celor aproximativ 100.000 de oameni blocaţi în Mariupol va fi posibilă doar cu ajutorul Naţiunilor Unite, deoarece este singura organizaţie cu ”puterea de a preveni moartea”. 

05:00 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri seară, că aliaţii au livrat în sfârşit armele pe care Kievul le-a cerut, adăugând că acestea vor ajuta la salvarea vieţilor a mii de oameni. El a mai spus că declaraţiile făcute anterior de un comandant rus cu privire la necesitatea unui ”coridor” către Crimeea şi Transnistria arată că Moscova doreşte să invadeze alte ţări.  

”Astăzi, cu referire la militarii ruşi, s-a răspândit vestea că sarcina lor acum ar fi de a stabili controlul asupra sudului Ucrainei şi de a ajunge la graniţa cu Republica Moldova. Şi se presupune că acolo, în R.Moldova, sunt încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă (...) Ei bine, acest lucru nu face decât să confirme ceea ce am spus de multe ori: invazia rusă în Ucraina a fost gândită doar ca un început, apoi vor să captureze alte ţări”, a mai declarat Zelenski.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇