Camioane cu ecrane imense care difuzează posturi TV din Rusia au invadat străzile din Mariupol

Camioane cu ecrane imense care difuzează posturi TV din Rusia au invadat străzile din Mariupol

Kremlinul folosește propaganda imaginată de Orwell în teritoriile ocupate: camioane echipate cu ecrane LED imense, care prezintă știrile difuzate de posturile de stat din Rusia, au năpădit orașul-fantomă Mariupol.

Caravanele TV au fost plasate de ruși în punctele cele mai frecventate de locuitorii din Mariupol – centrele de ajutor umanitar. După ce aproape a ras de pe fața pământului acest oraș, Kremlinul vrea să-l supună și la nivel ideologic și cultural prin această metodă orwelliană.

Propagandă printre ruine

Înregistrările prezentate de Ministerul rus pentru Situații de Urgență arată mașinile, numite "complexe mobile de informare", difuzând știrile și emisiunile de dezbatere politică în care analiștii susțin invadarea Ucrainei, în orașul rămas fără energie electrică și apă, relatează The Guardian.

Aproape nimic n-a mai rămas din Mariupol după bombardamentele intense ale artileriei ruse, iar mii de oameni au murit, dar asta nu-i împiedică pe ruși să-și răspândească propaganda printre ruine.

ADVERTISING

Unul dintre microbuze a oprit lângă dărâmăturile teatrului, unde în martie au fost uciși de o rachetă sute de oameni care se refugiaseră aici.

Mașinile patrulează prin oraș, în locurile în care oamenii primesc ajutoare, apă și documente rusești, difuzând știrile din Rusia. "Locuitorii din Mariupol sunt ținuți de trei luni într-un vacuum informațional, din cauza lipsei de curent", a scris ministrul rus pentru Situații de Urgență.

Hrăniți cu minciuni în loc de mâncare

Un consilier local ucrainean a spus că rușii aplică principiul "dacă n-au de mâncare, hrănește-i cu minciuni". "Este cinism de cel mai înalt nivel", a scris Petro Andriușcenko.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Adevăr și propagandă", a scris și Anton Gherașenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, postând o înregistrare video cu microbuzele care mișună printre ruine. "Asta e lumea Rusiei", a adăugat el.

Decizia de a trimite caravanele de propagandă în orașul distrus face parte din efortul amplu al Rusiei de a pacifica și integra orașele cucerite, în pofida asigurărilor inițiale ale lui Vladimir Putin că Rusia nu urmărește să ocupe noi teritorii în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a semnat miercuri legea pentru simplificarea procesului de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din Mariupol și celor din regiunile Herson și Zaporojie, parțial aflate sub controlul Moscovei.

ADVERTISING

"Pașaportizare" pe bandă rulantă

Măsura a fost descrisă drept "pașaportizare", o încercare de a anexa teritoriile ocupate prin popularea lor cu cetățeni ruși.

"Sistemul simplificat ne va permite să vedem clar că Rusia va rămâne aici nu pentru o lungă perioadă de timp, ci pentru totdeauna", a spus Kiril Stremousov, adjunctul liderului separatiștilor proruși din regiunea Herson, pentru agenția rusă de presă RIA Novosti.

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că emiterea ilegală de pașapoarte este "o violare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a normelor și principiilor umanitare internaționale".

Administrația prorusă din Herson a anunțat că va introduce în curând plata salariilor în ruble, introducând efectiv moneda rusească în această regiune.

Apelul unei foste crainice TV din Rusia: "Opriți televizorul!"

Manipularea la care sunt supuși ucrainenii din teritoriile ocupate este propagată necontenit în Rusia de televiziunile de stat. Una dintre cele mai populare prezentatoare de știri de la Moscova le transmite oamenilor să nu se mai uite la televizor, adăugând că televiziunea de stat e "o mașină de spălat creiere".

Fosta jurnalistă a televiziunii de stat ruse Zhanna Agalakova, care a renunțat la slujbă din cauza războiului, le transmite rușilor un singur lucru: "Opriți televizorul!".

Prezentatoarea de știri a fost una dintre cele mai cunoscute fețe de la televiziunea de stat rusă până în martie, când a renunțat la slujba sa din cauza războiului din Ucraina.

Agalakova, care acum se ascunde, a declarat pentru BBC că televiziunea rusă este o "mașină de spălat creiere" și că și-ar dori ca oamenii să o oprească. "E ca și cum ar fi două planete diferite", spune ea, comparând televiziunea rusă, care le spune telespectatorilor că forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin sunt aclamate și primesc flori, cu imaginile de moarte și tragedie din Ucraina văzute de telespectatorii din restul lumii.

Întrebată ce le-ar spune oamenilor din Rusia, ea a avut un îndemn: "Opriți televizorul! (…) Găsiți alte surse de informare. Uitați-vă pe internet și deschideți-vă inima".

Zhanna Agalakova a mai spus că războiul "este iad, este moarte".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇