Armata rusă, decimată în 3 luni de război: La fiecare 5 minute, un soldat rus moare în Ucraina

Armata rusă, decimată în 3 luni de război: La fiecare 5 minute, un soldat rus moare în Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la începerea invaziei, un militar rus moare la fiecare cinci minute pe pământul Ucrainei, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al adminitrației militare regionale din regiunea Odesa.

Oficialul ucrainean a făcut declarația miercuri, după ce a spus că forțele Kievului au atacat de patru ori în ultimele 24 de ore pozițiile armatei ruse din sudul țării, într-o zonă aflată sub controlul trupelor Moscovei. Acesta a anunțat că mai multe piese de artilerie și depozite de muniție au fost distruse, iar mai mulți soldați ruși au fost uciși, relatează Ukrainska Pravda.

El a precizat că numărul total al militarilor ruși uciși nu poate fi verificat.

May be a cartoon of text
Foto: Facebook / Serghei Bratciuk

Bratciuk a postat și pe pagina sa de Facebook declarația privind pierderile umane pe care le suferă Rusia în războiul din Ucraina.

ADVERTISING

Armata rusă, decimată în 3 luni de război

Conform celui mai recent bilanț estimativ, publicat miercuri de Ministerul ucrainean al Apărării, 31.500 de militari ruși au murit în Ucraina de la începerea războiului.

La jumătatea lunii mai, Ministerul britanic al Apărării estima că Rusia a suferit, probabil, pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie, adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi.

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret de Moscova. În Rusia, paginile comemorative pentru cei uciși în Ucraina sunt înlăturate din presă, deoarece o instanță a considerat că aceste date sunt secrete de stat.

Kremlinul a anunțat doar că, până la 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului, au murit circa 1.351 de soldaţi ruși.

ADVERTISING

Pierderi ca în Afganistan în trei luni de invazie în Ucraina

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, armata rusă pare să fi suferit în primele trei luni ale războiului din Ucraina pierderi similare cu cele pe care Uniunea Sovietică le-a înregistrat în conflictul din Afganistan care a durat nouă ani.

"O combinație de strategii de nivel slab, acoperire aeriană limitată, lipsă de flexibilitate și abordare a comenzii care este pregătită pentru a reîntări eșecurile și greșelile repetate au du la această rată ridicată a pierderilor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas", a anunțat ministerul britanic, citat de CNN.

ADVERTISING

Invadarea Afganistanului a durat din decembrie 1979 până în februarie 1989. Aproximativ 15.000 de soldați sovietici au murit în acel conflict.

Kievul pierde aproape 100 de soldați pe zi în Donbas

Dacă experţii occidentali ajung la o estimare comună că mai multe mii de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei în Ucraina, în schimb aproape nicio informaţie despre pierderile armatei ucrainene nu răzbate în spaţiul public. Kievul a făcut publice doar două bilanţuri ale pierderilor proprii după 24 februarie. Pe 12 martie, armata ucraineană a anunţat 1.300 de militari ucişi.

Deși rareori oferă cifre, Volodimir Zelenski a spus, la începutul lunii iunie, într-un interviu difuzat de Newsmax TV, că aproape 100 de soldați ucraineni sunt uciși în fiecare zi în Donbas. „Pierdem 60-100 de soldați pe zi, uciși în acțiune, și aproximativ 500 de oameni sunt răniți", a spus președintele Ucrainei.

Ministrul ucrainean al Apărării a confirmat recent aceste cifre. "Până la 100 de militari ucraneni sunt ucişi, iar alţi 500 sunt răniţi zilnic" în lupte cu armata rusă, a spus Oleksii Reznikov, citat de AFP.

Raportul standard pe timp de război este de un soldat ucis la trei soldaţi răniţi. Rezultă astfel că armata ucraineană ar avea cel puţin peste 5.000 de oameni scoşi din luptă, cifră care s-ar putea să nu corespundă realităţii.

Este posibil ca armata ucraineană, aflată în poziţie defensivă, să fi suferit mai puţine pierderi decât armata rusă, consideră unii observatori. "Conflictul în Ucraina oferă o demonstraţie excelentă a principiului clausewitzian potrivit căruia forţa aflată în defensivă se uzează mai puţin decât cea care este în atac", apreciază Fundaţia pentru Cercetare Strategică (FRS).

„Aceasta este cu atât mai adevărat cu cât forţele ucrainene au adoptat moduri tactice de acţiune care aduc mai degrabă a război de gherilă de înaltă tehnologie decât a confruntare convenţională, cu scopul de a evita puterea de foc rusă", arată analiza FRS.

Deși pe hârtie raportul de forțe este covârşitor în favoarea ruşilor, ucrainenii dispun de importante rezerve de efective, întrucât celor 130.000 de oameni din forţa operaţională terestră li se adaugă sute de mii de rezervişti şi batalioane de voluntari.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇