Ziua 98. Zelenski anunță că pierde până la 100 de soldați pe zi în Donbas. Sute de mii de copii din Ucraina au fost deportați

Ziua 98. Zelenski anunță că pierde până la 100 de soldați pe zi în Donbas. Sute de mii de copii din Ucraina au fost deportați

Ziua 98 de război aduce veşti bune pentru Ucraina: Joe Biden promite că-i va trimite sisteme avansate de rachete care pot lovi la 80 de kilometri. În replică, Rusia susţine că decizia crește riscul unei confruntări directe. Şi Germania a promis tot azi că trimite în Ucraina cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are. În plus, Ucraina ar putea să primească și o variantă a dronelor Predator americane.

Pe teren, preşedintele Zelenski a anunţat că forţele sale au înregistrat unele succese în apropierea oraşului Herson din sudul Ucrainei şi avansează în anumite părţi ale regiunii Harkov, la est de Kiev. Ar fi eliberat aici 20 de localități ocupate de ruși.

Rusia controlează acum 70% din orașul Severodoneţk, care este principalul obiectiv al invadatorilor în prezent. Pe de altă parte, rușii avansează foarte încet, deci în acest ritm le va lua luni de zile să cucerească Donbasul. Iar Ucraina va primi între timp noile arme.

Tot Zelenski a precizat că Ucraina pierde până la 100 de soldaţi pe zi. Și rușii au pierderi mari, care ajung în total la 55.000 de oameni, morți și răniți, conform unor estimări occidentale.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele de miercuri, 1 iunie, ziua 98 de război în Ucraina:

23:16 - Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle, o variantă a dronelor Predator, care pot fi înarmate cu rachete Hellfire, pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

22:37 - Daria Herasymchuk, comisarul prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului și reabilitarea copiilor, a anunțat că peste 234.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul războiului. Aceștia au fost duși în Rusia, Belarus și în teritoriile ocupate.

ADVERTISING

22:33 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat o nouă tranşă în valoare de 700 de milioane de dolari din asistenţa militară pentru Ucraina, care constă în armament şi echipament militar, inclusiv rachete HIMARS și Javelin.

22:00 - Ungaria a întârziat finalizarea pachetului de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, insistând asupra eliminării șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, de pe lista persoanelor sancționate.

21:25 - Mai mulți civili se adăpostesc de bombardamentele rusești sub o uzină chimică din orașul ucrainean Severodonețk. În zonă este posibil să existe încă stocuri de substanțe chimice periculoase, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

21:02 - Mai mulţi oficiali ruşi au vorbit despre integrarea zonelor ucrainene ocupate de ruşi Herson şi Zaporijie în Federaţia Rusă, prin organizarea de referendumuri, relatează CNN.

20:11 - Armata ucraineană contraatacă în nordul regiunii Herson și a reușit să elibereze 20 de localități ocupate de ruși, anunță guvernatorul regional, citat de presa din Ucraina.

20:02 - Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a avertizat că multe dintre armele trimise în Ucraina vor ajunge în cele din urmă pe mâinile răufăcătorilor, în Europa și nu numai.

„Disponibilitatea ridicată a armelor în timpul conflictului actual va avea ca rezultat proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict. Răufăcătorii deja se concentrează pe asta, acum, în timp ce vorbim”, a avertizat Stock.

19:29 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că va convoca o întâlnire la Bruxelles în zilele următoare cu înalți oficiali din Suedia, Finlanda și Turcia pentru a discuta despre opoziția Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la alianță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:25 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unde a spus că Ucraina a dat „asigurări” că nu va folosi sistemele de arme cu rază lungă furnizate de Washington împotriva țintelor de pe teritoriul rusesc.

18:00 - Președintele Zelenski s-a întâlnit prin videoconferință cu copiii ucraineni refugiați în Polonia și cu elevi de liceu, de Ziua Internațională a Copilului.

„Am vorbit cu copiii noștri care sunt temporar în Polonia și cu studenții liceului Drohobytsky. Pentru mine, va fi o vacanță grozavă când toți copiii se vor putea întoarce într-o Ucraină sigură. Facem tot posibilul, în fiecare zi. Sunteți viitorul nostru, pentru care apărătorii noștri luptă astăzi”, transmite Zelenski.

Поспілкувався з нашими дітьми, які тимчасово перебувають у Польщі, і з учнями Дрогобицького ліцею. Для мене буде великим святом день, коли усі діти матимуть змогу повернутися у безпечну Україну. Ми щодня робимо для цього усе можливе. Ви — наше майбутнє, за яке сьогодні борються наші захисники.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 1 iunie 2022

17:50 - Aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși și 40.000 au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, estimează oficiali occidentali citați de The Guardian.

Rata pierderilor suferite anterior de ruși a scăzut semnificativ de când atacul s-a concentrat pe o singură zonă.

Oficialii au confirmat, de asemenea, cifrele înaintate de Zelenski, care a anunțat că pierde între 60 și 100 de soldați în fiecare zi în bătălia din Donbas.

17:19 - Președintele Zelenski anunță o colaborare fără precedent între Ucraina și Polonia, la nivel guvernamental.

„Consultări interguvernamentale ucrainene-polone. Guvernele noastre lucrează în acest format pentru prima dată. Este istoric și cu siguranță va fi productiv. Apreciez tot acel sprijin fără precedent din partea Poloniei pentru Ucraina și ucraineni. Relațiile călduroase dintre țările noastre vecine au trecut la o nouă etapă - puternică și istorică. Vă mulțumim pentru tot și credem cu adevărat în marele nostru viitor comun”, a transmis Zelenski.

ADVERTISING

17:00 - Un deputat ucrainean a avertizat cu privire la foametea globală iminentă, dacă nu se iau măsuri pentru a debloca porturile țării și a elibera milioanele de tone de cereale care nu pot ajunge acolo unde este nevoie de ele.

„Înainte de război, Ucraina era printre primele trei dintre țările producătoare de cereale, grâu, ulei de floarea soarelui, roșii și porumb. În 10 săptămâni, ne vom confrunta cu foamete, în special în țările din sud. Avem nevoie de o abordare unitară, pentru a ne debloca porturile și pentru a ne ajuta să scoatem toată această recoltă din țară”, a spus Kira Rudik,

16:15 - Forțele ucrainene mai controlează doar 20% din orașul Severodonețk, din regiunea Lugansk, potrivit șeful ucrainean al administrației orașului, Oleksandr Stryuk.

Totuși, există încă speranța că forțele ucrainene pot împiedica Rusia să preia controlul deplin asupra orașului, a spus el.

Forțele ruse controlează acum 60% din oraș, în timp ce restul a devenit „pământul nimănui”, a declarat Stryuk pentru Reuters.

15:30 - Portugalia a trimis puşcaşi marini în Lituania, pentru a consolida flancul estic al NATO, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, relatează AP.

14:57 - Trupele ruse sunt acuzate de tortură în regiunea Herson. BBC a strâns mai multe mărturii directe de la locuitori care spun că au fost torturați, în timp ce erau în custodia forțelor ruse. Într-un caz, Olexander Guz povesteşte că a rămas cu vânătăi severe după ce a fost bătut. „Mi-au pus o pungă pe cap”, a spus el. Rușii l-au amenințat că îl lasă fără rinichi.

Şi Oleg Baturin, jurnalist pentru un ziar independent, a declarat că a fost răpit și închis de forțele ruse pentru mai bine de o săptămână. În închisoare i-a auzit pe alții fiind torturați și a asistat la simularea execuției unui tânăr. El însuși a fost bătut „pe spate, coaste și picioare” cu „patul unei mitraliere” și a avut patru coaste rupte.

BBC a vorbit şi cu un medic dintr-un spital din Herson, care a văzut semne de electrocutare, urme de legare pe mâini și urme de strangulare pe gât, precum și arsuri la picioarele și mâinile oamenilor.

14:48 - Rușii îi pun pe locuitorii din Mariupol să-i ajute în schimbul accesului la apă potabilă. Primarul Vadim Boicenko a declarat că oamenii nu au acces la alimentarea normală cu apă din aprilie. Ei pot obţine apă de la trupele ruse „dacă îi ajută să ascundă crimele de război”.

14:33 - New York Times scrie că generalul rus Alexander Dvornikov, care a fost trimis să conducă „operaţiunea specială" din Ucraina, n-a mai apărut pe front de două săptămâni. Ziarul are surse care spun că ofiţerul ar fi fost suspendat.

Image

14:11 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, dar a spus că discuțiile trebuie pregătite din timp. Peskov a spus că negocierile pentru un acord de pace cu Ucraina s-au oprit cu mult timp în urmă și nu s-au reluat.

13:27 - Gazprom a redus producția de gaze cu 4,8% în ianuarie-mai 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile de gaze în afara CSI au scăzut cu 27,6%.

12:56 - Legiunea Freedom of Russia raportează că a capturat un tanc.

12:45 - Doar 50 de persoane pe zi primesc tratament medical în Mariupol şi doar 4 farmacii deschise. Cei 150.000 de oameni rămași în orașul în mare parte distrus nu au aproape deloc acces la asistență medicală, potrivit lui Petro Andriuschenko, consilier al primarului.

12:34 - Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german a decis să furnizeze sisteme moderne de apărare aeriană IRIS-T SL Ucrainei.

Image

12:23 - Guvernatorul provinciei Lugansk spune că Rusia controlează acum 70% din orașul Severodoneţk, care este principalul obiectiv al invadatorilor în prezent și un punct-cheie de unde forțele ruse vor să controleze întregul Donbas. Trupele ucrainene s-au retras în poziții mai avantajoase. Alţi luptători continuă să reziste în interiorul orașului.

12:12 - Rusia spune că a finalizat testarea rachetei sale hipersonice Zircon și că o va instala pe o nouă fregată a flotei sale de Nord, până la finalul anului. Putin a descris racheta Zircon ca parte a unei noi generații de sisteme de arme de neegalat, care se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât sunetul.

12:01 - Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că peste 15 tone de muniție, 100 de mii de grenade și peste 5 mii de mine antitanc au fost furnizate Ucrainei până acum.

11:50 - Armata Ucrainei anunţă cel mai recent bilanţ estimativ al pierderilor de luptă ale Rusiei: Peste 30.000 de militari, mai mult de 1.300 de tancuri, 13 nave, 208 avioane şi 175 de elicoptere.

Image

11:39 - Invazia Rusiei în Ucraina nu a prins Finlanda nepregătită. Parcul tematic al lui Moș Crăciun din „orașul său natal" este pregătit să își retragă spiridușii și să revină la funcția sa inițială, aceea de adăpost de urgență împotriva bombelor în caz de atac.

11:28 - Papa Francisc a făcut apel la autorități să ridice blocada exporturilor de grâu din Ucraina, spunând că cerealele nu pot fi folosite ca „armă de război”. Vorbind în fața miilor de oameni din Piața Sf. Petru, el a spus că multe milioane de oameni depind de grâul din Ucraina, în special în cele mai sărace țări ale lumii.

11:17 - Rusia susţine că decizia SUA de a furniza sisteme avansate de rachete și muniție Ucrainei crește riscul unei confruntări directe. Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova vede ajutorul militar al SUA pentru Ucraina „extrem de negativ”. „Încercările de a prezenta decizia ca având un element de „autoreținere” sunt inutile”, a spus Riabkov.

11:06 - Agenția rusă Novosti transmite că azi-noapte un videoclip care prezintă copii despre care se spune că ar fi fost uciși de forțele ucrainene în regiunea Donbas a fost proiectat pe zidurile ambasadei SUA la Moscova, afirmând că armata americană „poartă întreaga responsabilitate pentru toți copiii morți din Donbas”. Activiștii care au organizat acțiunea au ales special ziua de 1 iunie.

10:55 - Guvernul elvețian a respins cererea Danemarcei de a trimite în Ucraina vehicule blindate de fabricație elvețiană, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zone de conflict.

10:44 - Confruntări armate considerate prea periculoase împiedică evacuarea civililor din Severodoneţk şi nu mai există ”nicio posibilitate de a părăsi oraşul”, a avertizat guvernatorul regiunii Lugansk. Norwegian Refugee Council, o organizaţie nonguvernamentală, estimează că în oraş ar fi rămas până la 12.000 de oameni.

10:33 - Președintele Zelenski a declarat că Ucraina nu intenționează să atace teritoriul rus cu arme cu rază lungă de acțiune.

10:21 - Ramzan Kadîrov se plânge că televiziunea de stat rusă nu confirmă că Severodoneţk a fost deja ocupat complet de forțele sale. În realitate, doar o parte din el se află sub controlul Rusiei.

10:12 - Presa germană a publicat o hartă a conductelor petroliere rusești care nu fac obiectul sancțiunilor UE.

Image

10:03 - Armata ucraineană acuză forțele ruse că aruncă în aer poduri peste râul Inhuleţ, din regiunea Herson.

9:49 - Poliţia de Frontieră anunţă că 11.862 de ucraineni au intrat marţi în România, în creştere cu 20% faţă de luni.

9:40 - Putin vrea să semneze un acord de pace cu Ucraina pentru a pune capăt „războiului civil”, a spus cea mai puternică femeie din Rusia, Valentina Matviyenko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. Apropiata lui Vladimir Putin spune că Rusia îşi doreşte pacea, dar se teme de „planurile” Ucrainei, susţinute cu armament de către Occident.

9:31 - Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a propus lui Vladimir Putin adoptarea unei rezoluţii ONU cu privire la o ridicare a blocadei ruse în portul Odesa, cu scopul de a permite exportul cerealelor ucrainene, pentru a stabili un cadru foarte clar al acestei operaţiuni.

9:12 - Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat cea mai recentă evaluare a situației de pe teren din Ucraina: "Operațiunile terestre ale Rusiei rămân concentrate într-un mic sector al regiunii Lugansk. În perioada 30-31 mai, luptele s-au intensificat pe străzile din Severodoneţk, forțele ruse înaintând spre centrul orașului. Peste jumătate din oraș este probabil ocupată acum de forțele ruse, inclusiv de luptători ceceni".

8:49 - 689 de copii au fost răniți sau uciși în Ucraina, a anunţat Rada Supremă, într-o postare pe canalul său de Telegram. Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece nu au informaţii confirmate din teritoriile ocupate și zonele cu lupte active. Aşadar, bilanţul real este probabil mult mai mare.

8:28 - Într-un interviu acordat Newsmax TV, președintele Zelenski a declarat că situația din estul Ucrainei și sudul Donețkului și Lugansk rămâne cea mai tensionată.

Pierdem 60-100 de soldați pe zi, uciși în acțiune, și aproximativ 500 de oameni sunt răniți. Deci ne menținem perimetrele defensive”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina și oamenii ei sunt „perimetrul defensiv” pentru întreaga lume.

8:17 - Forțele nucleare ale Rusiei desfășoară exerciții în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova. Aproximativ 1.000 de militari fac manevre folosind peste 100 de vehicule, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova.

8:06 - Cel puţin 262 de copii au fost ucişi şi 415 răniţi în Ucraina, anunţă UNICEF, precizând că 5,2 milioane de copii au nevoie de asistenţă umanitară. Războiul a provocat o criză acută a protecţiei copilului, copiii care fug de violenţă fiind expuşi unui risc semnificativ de separare de familie, de violenţă, abuz, exploatare sexuală şi trafic.

7:45 - Președintele Zelenski a criticat „nebunia” bombardării unei uzine chimice din Severodoneţk. „Având în vedere prezența producției chimice pe scară largă în Severodoneţk, loviturile armatei ruse acolo, inclusiv bombardamentele aeriene oarbe, sunt pur și simplu nebunești”. Oficialii locali au spus că un rezervor de acid azotic a fost lovit și au postat imagini cu fum roz.

7:34 - ONU precizează că războiul a ucis 4.113 civili, iar 4.916 au fost răniți în Ucraina. Potrivit agenției pentru drepturile omului a ONU, bilanţul real este probabil considerabil mai mare.

7:13 - În Mariupol sunt atât de mulți morți, încât trebuie să se sape tranșee în cimitir pentru ei.

6:52 - În Mariupolul ocupat, oamenii supraviețuiesc fără electricitate, apă sau hrană. Localnicii stau la coadă pentru mâncare, își încarcă telefoanele chiar pe stradă și își dau hainele pentru alimente.

6:35 - Preşedintele Zelenski susţine că forţele sale au înregistrat unele succese în apropierea oraşului Herson din sudul Ucrainei şi avansează în anumite părţi ale regiunii Harkov, la est de capitala Kiev.

"Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni ai situaţiei de pe front, în pofida faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul
şi numărul" soldaţilor săi.

6:21 - Statele Unite "vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri.

6:10 - Oficialii ucraineni au informat despre o "întrerupere a tuturor comunicaţiilor" în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson. Serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată "de către regimul de ocupaţie" şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

"Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la Internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă", a informat agenţia de stat ucraineană.

5:45 - Construcțiile defensive sunt îndepărtate din centrul Odesei. Se schimbă formatul de apărare a orașului şi se reface infrastructura, astfel încât Odesa să se dezvolte în condiții de război și să aducă bani la bugetul Ucrainei.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇