Germania trimite în Ucraina cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are

Germania trimite în Ucraina cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are

Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare aeriană IRIS-T, a anunţat miercuri cancelarul Olaf Scholz, ca urmare a cererilor repetate din partea Kievului și a partidelor de opoziție germane de a intensifica livrările de armament greu.

În așteptarea discursului lui Scholz, liderul Opoziției, Friedrich Merz, șeful Uniunii Creștin-Democrate, i-a cerut cancelarului să lase deoparte textul pregătit de consilieri și să spună concret în Parlament ce arme intenționează să livreze Ucrainei.  

Scholz a spus că Germania „a livrat continuu de la începutul războiului”, ajungând la peste 15 milioane de cartușe de muniție, 100.000 de grenade și peste 5.000 de mine antitanc trimise în Ucraina de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie.

ADVERTISING

„Cel mai recent, Guvernul a decis că vom livra cel mai modern sistem de apărare aeriană pe care îl are Germania - IRIS-T”, a declarat Scholz parlamentarilor din Bundestag, citat de The Guardian.

IRIS-T are capacitatea de a ținti și doborî rachete aer-aer și sol-aer.

Image

Guvernul german, care își prezintă miercuri bugetul, a fost criticat puternic în ultima perioadă pentru reținerea pe care o manifestă față de ideea de a pune la dispoziția Ucrainei armament greu. 

Răspunzând criticilor în discursul său din Parlament, Scholz a subliniat că Guvernul a decis o „schimbare masivă de politică în Germania”, optând pentru trimiterea de arme grele într-o zonă de război, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scholz a precizat totodată că Germania a transmis tot timpul un mesaj clar în ceea ce privește prioritățile sale.

”Putin nu trebuie să își atingă obiectivele. El nu trebuie să scape cu acest atac militar împotriva unei alte țări. Acesta este un imperialism, pe care noi, în Europa, nu îl vom accepta”, a afirmat cancelarul federal, citat de DW.

Ucraina cere întruna arme

Solicitările Kievului pentru armament greu s-au intensificat în ultimele săptămâni, de când Moscova și-a îndreptat atenţia şi grosul armatei spre estul țării, după ce nu a reușit să preia capitala.

ADVERTISING

Scholz a spus că discuțiile continuă cu partenerii Germaniei asupra modalităților de a înarma în continuare Ucraina împotriva atacului ruşilor.

Veşti bune din SUA, proaste din Elveţia

Tot azi Ucraina a aflat că guvernul elvețian a respins cererea Danemarcei de a-i trimite vehicule blindate de fabricație elvețiană, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zone de conflict.

În schimb, Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri.

Ziua 98 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇