Câte pierderi a suferit Armata Ucrainei? Un secret bine păstrat

Câte pierderi a suferit Armata Ucrainei? Un secret bine păstrat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă experţii occidentali sunt de acord în a estima că mai multe mii de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei în Ucraina, în schimb aproape nicio informaţie nu răzbate în spaţiul public despre pierderile armatei ucrainene, care rezistă cu tenacitate de aproape cinci săptămâni de confruntare.

„Nu ştim prea multe lucruri despre rata pierderilor în rândul forţelor ucrainene. În realitate, nu ştim nimic”, rezumă Michael Kofman, expert al think tank-ului american CNA, citat de AFP.

În logica lucrurilor pe timp de război, atât ruşii, cât şi ucrainenii sunt zgârciţi în ceea ce priveşte datele referitoare la pierderile omeneşti. Cifrele oficiale, imposibil de verificat, sunt probabil subestimate în scopuri de propagandă.

ADVERTISING

Statul Major rus a recunoscut vinerea trecută un bilanţ de 1.351 de soldaţi morţi şi 3.825 de soldaţi răniţi, după un prim bilanţ oficial la începutul lunii martie de aproape 500 de morţi.

NATO estimează, la rândul său, că, dintre cei 150.000-200.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi în Ucraina, între 30.000 şi 40.000 dintre ei nu ar mai fi în stare de luptă, fie pentru că au fost ucişi, fie pentru că au fost răniţi sau luaţi prizonieri, după o intrare în război care a demonstrat slăbiciuni tactice şi logistice majore.

Kievul nu a făcut publice nici el mai mult de două bilanţuri ale pierderilor sale după 24 februarie. Ultimul, în 12 martie, când a anunţat 1.300 de militari ucraineni ucişi.

ADVERTISING

Raportul standard pe timp de război este de un soldat ucis la trei soldaţi răniţi. Astfel rezultă că armata ucraineană ar avea cel puţin peste 5.000 de oameni scoşi din luptă. O cifră care s-ar putea să nu corespundă realităţii.

”Nu ştim care este situaţia forţelor ucrainene, care trebuie, de asemenea, să fi suferit pierderi grele”, subliniază într-o notă recentă Fundaţia pentru Cercetare Strategică (FRS).

Dar s-ar părea ca armata ucraineană, aflată în poziţie defensivă, să fi suferit mai puţine pierderi decât armata rusă, potrivit opiniei mai multor observatori.

"'Conflictul în Ucraina oferă o demonstraţie excelentă a principiului clausewitzian potrivit căruia forţa aflată în defensivă se uzează mai puţin decât cea care este în atac", apreciază FRS.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 35 - Vezi desfășurarea evenimentelor

"Aceasta este cu atât mai adevărat cu cât forţele ucrainene au adoptat moduri tactice de acţiune care aduc mai degrabă a război de gherilă de înaltă tehnologie decât a confruntare convenţională, cu scopul de a evita puterea de foc rusă", potrivit analizei FRS.

Aşa arată pierderile materiale inventariate de site-ul oryxspioenkop.com pe bază de fotografii sau videoclipuri adunate de pe câmpul de luptă: marţi, acest site a numărat 318 tancuri pierdute (distruse, avariate, abandonate sau capturate) pentru Rusia, peste 550 de vehicule blindate, 16 avioane de vânătoare, 35 de elicoptere şi două nave, faţă de 79 de tancuri pierdute de ucraineni, mai puţin de 200 de vehicule blindate, 12 avioane de vânătoare şi 13 nave.

Un bilanț precedent aici:

Attack On Europe: Documenting Equipment Losses During The 2022 Russian Invasion Of Ukraine https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

Publicată de Oryx Blog pe Joi, 24 februarie 2022

Ucrainenii erau perfect pregătiți

"Ucrainenii erau perfect pregătiţi, şi-au distribuit în mod perfect mijloacele", susţine o sursă militară occidentală.

Capacităţile ucrainenilor sunt cu mult mai limitate decât cele ale armatei ruse. Dar conflictul care a început în 2014 împotriva separatiştilor proruşi din Donbas a determinat autorităţile prooccidentale ucrainene să-şi apropie armata de standardele NATO.

Bugetul militar s-a triplat la peste 3,5 miliarde de euro în 2021 şi au fost adoptate reforme pentru a îmbunătăţi structura de comandă.

SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari din 2014, iar instructori din ţări membre NATO, precum Canada şi Marea Britanie, au instruit forţele armate ucrainene.

Armata ucraineană beneficiază şi de arme străine, în special drone de luptă TB2 ale fabricantului turc Bayraktar, de rachete antitanc britanice şi americane, pe care ţările NATO au continuat să le furnizeze Ucrainei de la începutul conflictului.

În fine, dacă pe hârtie raportul de putere este covârşitor în favoarea ruşilor, ucrainenii dispun de importante rezerve de forţe. Celor 130.000 de persoane din forţa operaţională terestră li se adaugă sute de mii de rezervişti şi batalioane de voluntari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇