Ziua 35: Confuzie la Moscova și un Putin indus în eroare, de frică. Rusia se regrupează, bombardează și amenință că taie gazul, dar Ucraina rezistă: Nu renunţăm la nimic!

Ziua 35: Confuzie la Moscova și un Putin indus în eroare, de frică. Rusia se regrupează, bombardează și amenință că taie gazul, dar Ucraina rezistă: Nu renunţăm la nimic!
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A 35-a zi de război a adus destul de multă confuzie. În Rusia, deciziile par luate de două tabere, cu poziții diametral opuse.

După ce la negocierile de la Istanbul consilierul lui Putin Vladimir Medinski a anunțat progrese și chiar și retragerea trupelor de lângă Kiev și Cernihiv, în semn de bună-credință, bombardamentele au continuat parcă și mai puternic.

Atât purtătorul de cuvânt al lui Putin, cât și aliatul liderului de la Kremlin Ramzan Kadîrov l-au mustrat public pe Medinski pentru că s-a pripit cu anunțurile sale și că războiul e departe de a se sfârși.

Tot contradictorii sunt și anunțurile cu privire la livrările de gaz. Întâi Putin a anunțat că va obliga statele care au impus sancțiuni să plătească în ruble. Azi, după o discuție cu cancelarul Olaf Scholz, a fost de acord să primească plata tot în euro sau dolari, iar conversia în ruble să fie făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile.

Apoi Moscova iar s-a răzgândit și a insistat pe plata în ruble. Germania a intrat în stare de alertă pe gaze și a făcut percheziții la Gazprom, prețurile au explodat în Europa, iar Moscova amenință că taie gazul.

Toată confuzia și deciziile contradictorii ar putea avea explicația în faptul că Putin nu știe exact ce se întâmplă nici pe front, nici cu economia, pentru că ai săi consilieri se tem să-i spună cât de grave sunt, cu adevărat situațiile. Asta susține un oficial american de rang înalt.

Între timp, s-a anunţat că Volodimir Zelenski urmează să vorbească în Parlamentul de la Bucureşti, iar Marea Neagră devine tot mai periculoasă din cauza minelor rușilor.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 35-a zi de război:

ADVERTISING

23:59 - Închidem liveul din această seară cu declarațiile președintelui Volodimir Zelenski. El a reafirmat determinarea de a continua lupta ”pentru fiecare metru de pământ” şi pentru fiecare om. ”Nu renunţăm la nimic”, este mesajul transmis pe Telegram şi postat pe Facebook de către preşedintele ucrainean.

23:56 - Primarul din Harkov cere afacerilor să își facă curaj să se redeschidă treptat.

”Orașul și țara au nevoie să repornim economia”.

23:53 - AFP citează surse de la Pentagon care susțin că rușii au început să plece din zona Cernobîlului.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că trupele ruse sunt foarte aproape de centrul Mariupolului.

23:50 - Și ușa asistentului lui Alexei Navalnîi, Ilia Pakhomov, a fost vandalizată în semn de amenințare. Atacatorii i-au mâzgălit cu graffiti litera Z și i-au scris ”nu trăda patria”.

23:48 - Vicepreședintele Rusiei Victoria Abramcenko a anunțat că stocurile de zahăr ale țării mai ajung până în luna septembrie.

”Producem aproximativ 6 milioane de tone de zahăr și consumăm în jur de 5,8 milioane de tone pe an. În primele două săptămâni din martie ne-am confruntat cu o cerere uriașă pentru acest produs.

De ce? Păi… poate oamenii chiar au decis să cumpere zahăr pentru viitor, în cazul în care nu va mai fi disponibil. Dar avem destul zahăr în depozite, fabrici, este destul până la următoarea recoltă de sfeclă de zahăr.

Sunt aproximativ 2 tone de zahăr în țară și vor ajunge până la următoarea recoltă, în septembrie. În plus, am decis să oprim exporturile”, a anunțat ea.

ADVERTISING

23:23 - Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina "are legătură cu vârsta lui şi eficienţa" sa, printre alţi factori, a declarat miercuri comandantul forţelor SUA în Europa (EUCOM), generalul Tod Wolters, totodată comandant suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR)

23:04 - 15 cadavre au fost scoase de sub dărâmăturile clădirii administrației regioanele din Nikolaev, bombardată marți.

22:54 - Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că pe 31 martie, începând cu ora 10:00, va opri atacurile pentru a permite evacuarea civililor din Mariupol și Zaporojie. Miercuri, doar 1.530 de cetățeni din cele două orașe au putut fi evacuați.

22:45 - Rușii au bombardat orașul Dnipro, a anunțat primarul. Și în Harkov au fost raportate explozii puternice.

22:40 - Cu toate că Moscova a anunțat că Scholz și Putin s-au înțeles ca statele UE să plătească gazul în euro și dolari, dar conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile, guvernul german spune că Rusia insistă în continuare cu plata în ruble.

În același timp, în Germania au fost făcute percheziții la sediul Gazprom în cadrul unei anchete care vrea să afle dacă compania rusă a avut vreun amestec în creșterea prețului la gaz în Europa.

Ca răspuns la această acțiunea, fostul premier Dmitri Medvedev a făcut pe canalul său de Telegram o listă cu 5 puncte care ar putea lăsa Europa fără gaz rusesc, toate fiind deja bifate.

”Cel mai bun mod să lași Europa fără gaz:

  1. Blochează Nord Stream.
  2. Îngheață fondurile Băncii Centrale a Rusiei.
  3. Anunță că vrei să renunți de tot la gazul rusesc în câțiva ani.
  4. Refuză să plătești în ruble gazul, la cursul de schimb din contract.
  5. Fă percheziții la sediul Gazprom din Germania.
ADVERTISING

Bravo! Înțelepte decizii ale politicienilor europeni!”, a scris Medvedev.

22:05 - Italia a confiscat Maybach blindat al oligarhului rus Alișer Usamanov. Super bolidul era în Sardinia, acolo unde Usamanov deținea și o vilă de 17 milioane de euro, de asemenea confiscată, dar și 6 companii ale căror active ce totalizau 66 de milioane de euro au fost blocate.

21:47 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că Vladimir Medinski, consilierul lui Putin care a participat la negocierile de la Istanbul, a făcut o greșeală când a anunțat acordul de pace.

”Noi nu vom face nicio concesie, dr. Medinski e cel care a greșit. Nu trebuie să vă faceți griji, avem propriul comandant, comandantul suprem care privește cu 100 de ani în viitor. Și dacă voi credeți că va abandona ce a început în modul în care ne este prezentat astăzi, să știți că nu se va întâmpla așa ceva”, a spus Kadîrov, într-un nou mesaj video.

21:05 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile.

21:01 - Luptele grele continuă miercuri la periferia Kievului, anunță corespondenții CNN din capitala Ucrainei. Sisteme multiple de lansare de rachete au fost auzite cu intermitențe în apropierea ultimului punct de control dintre Kiev și Irpin, la fel și focuri de armă de calibru mic.

20:43 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, afirmă că există semnale că cetăţenii ruşi încep să îşi dea seama că sunt minţiţi de membrii Administraţiei de la Moscova.

"Oamenii sunt foarte vulnerabili la minciunile preşedintelui Putin. Unul dintre lucrurile deprimante asociate războiului din Ucraina este cruziumea cu care Putin încearcă să ascundă realitatea populaţiei ruse", a afirmat Boris Johnson, în Camera Comunelor.

Întrebat de parlamentari britanici despre afirmaţiile preşedintelui SUA, Joseph Biden, care a declarat că preşedintele Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere", Boris Johnson a declarat că înlăturarea Administraţiei de la Moscova "nu este obiectivul Guvernuluui britanic". "Însă ideea centrală este că Putin pur şi simplu nu poate fi de încredere", a insistat Boris Johnson.

20:20 - Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat, miercuri după-amiază, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre asistenţa solicitată de Ucraina şi a fost informat despre stadiul negocierilor dintre Kiev şi Moscova, anunţă Casa Albă.

"Preşedintele Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre activităţile în curs ale Statelor Unite, ale aliaţilor şi partenerilor pentru a furniza asistenţă militară, economică şi umanitară Ucrainei şi pentru a impune costuri severe Rusiei din cauza agresiunii brutale împotriva Ucrainei. (...) Preşedintele Biden l-a informat pe preşedintele Zelenski despre faptul că Statele Unite intenţionează să ofere Guvernului ucrainean asistenţă bugetară directă în valoare de 500 de milioane de dolari", anunţă Preşedinţia SUA.

19:37 - Mass-media de stat din Rusia a primit ordin de la Kremlin să anuleze orice mențiune despre Roman Abramovici din relatările sale despre negocierile de pace, a afirmat miercuri Ksenia Sobchak, principala femeie politician opozantă a regimului din Rusia.

Măsura de a-l elimina pe oligarh din relatările televiziunilor și agențiilor de știri vine după ce s-ar fi dovedit că a fost „otrăvit" cu un agent chimic de război. Mass-media de stat docilă din Rusia primește adesea ordine de la Kremlin cu privire la ceea ce pot și ce nu pot relata. „Presei pro-Kremlin i s-a interzis să menționeze rolul omului de afaceri Roman Abramovici în negocierile dintre Rusia și Ucraina", a declarat Sobchak, pe canalul Telegram.

„Această informație a fost confirmată redacției noastre, sub rezerva anonimatului, de către reprezentanți ai Moskva-24, TASS și un alt mare canal pro-guvernamental.", a completat Sobchak.

19:08 - Azerbaidjanul l-a pus pe deputatul rus Mikhail Deliagin pe lista cu persoane căutate internațional pentru terorism, după ce acesta a propus ca idustria petrolieră a țării să fie distrusă cu arme nucleare tactice.

19:05 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia spune că toate obiectivele principale din Ucraina au fost atinse și acum trupele ruse se regrupează în direcțiile Kiev și Cernihiv.

Declarația vine la scurt timp după ce Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că nu se observă niciun fel de retragere a trupelor ruse din aceste regiuni, deși rușii așa anunțaseră, la negocierile de marți de la Istanbul.

18:56 - Slovacia a cerut Rusiei să păstreze doar 35 de angajați la ambasada din Bratislava, după ”activități inacceptabile ale unui diplomat rus”. Pe 14 martie, Slovacia a expulzat 3 diplomați ruși.

18:48 - Președintele rus Vladimir Putin a avut o nouă convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei doi au agreat că experți germani și ruși vor negocia în ce privește plata gazului, după ce țările UE și G7 au refuzat să plătească în ruble, cum vrea Putin. Scholz a cerut și cordoane umanitare sigure pentru cetățenii din Mariupol.

18:29 - Forțele ruse care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în regiunea Harkov, anunță Human Rights Watch. Organizația internațională a precizat că minele antipersonal au fost localizate pe 28 martie de tehnicienii ucraineni specializați în eliminarea munițiilor explozive.

„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre recent amplasate, care pot ucide și mutila fără discriminare oameni pe o rază aparentă de 16 metri", a declarat HRW, potrivit CNN.

17:45 - NBC citează oficiali americani de rang înalt care spun că sunt tensiuni mari între Valdimir Putin și șefii armatei sale. În plus, sursele citate spun că liderii ruși sunt convinși că Putin este ”indus în eroare” și nu primește datele corecte în ce privește pierderea de trupe din Ucraina și efectele sancțiunilor asupra economiei.

”Consilierilor săi le e prea frică pentru a-i spune adevărul”, spun sursele citate de NBC.

17:10 - Ministerul Apărării de la Moscova a postat imagini în care arată cum soldații ruși împart ajutoare oamenilor din Herson, unul dintre primele orașe mari capturate.

16:54 - Președintele Zelenski a cerut mai multe arme și ca Europa să-și închidă porturile maritime pentru Rusia, într-un discurs adresat miercuri parlamentului norvegian.

Zelenski a cerut rachete antinavă, rachete Harpoon, sisteme de rachete antiaeriene și tunuri antitanc.

„Toate armele cu care ne puteți ajuta vor fi folosite doar pentru a ne proteja libertatea, libertatea voastră”, a spus el.

Zelenski a acuzat Rusia blochează porturile maritime ale Ucrainei, ceea ce înseamnă piraterie. „Rusia nu ar trebui să poată folosi liber porturile lumii. Aceasta este o chestiune de securitate maritimă globală ”, a spus el.

El a avertizat că viitorul „întregului continent, de la nord la sud, de la est la vest, se decide chiar acum” în Ucraina.

16:45 - Se estimează că aproximativ 200-300 de civili au fost uciși în orașul ucrainean Irpin, lângă Kiev, înainte ca orașul să fie luat înapoi de la forțele ruse săptămâna aceasta, a declarat primarul local.

Potrivit Reuters, primarul Oleksandr Markuşin a declarat că aproximativ 50 de militari ucraineni au fost uciși în Irpin, iar unele cadavre erau încă prinse sub moloz. Ruşii au bombardat zona toată noaptea.

16:38 -Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunţat că 4.019.287 de persoane au fugit din Ucraina deja, depășind estimarea inițială că războiul ar aduce până la 4 milioane de refugiați. Peste 90% sunt femei și copii.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a scris pe Twitter că tocmai a sosit în Ucraina și că începe discuții cu autoritățile, ONU și alți parteneri cu privire la „modalități de a crește sprijinul nostru pentru persoanele afectate și strămutate de acest război fără sens”.

16:23 - Un purtător de cuvânt al Crucii Roșii a confirmat pentru The Guardian: "Putem confirma că imaginea vehiculată (clădirea lovită de ruşi - n.red.) arată depozitul Crucii Roşii din Mariupol. Nu avem o echipă pe teren în Mariupol, așa că nu avem alte informații, inclusiv despre potențiale victime sau pagube. Putem spune că deja distribuisem toate ajutoarele din depozit".

16:09 - Un astronaut NASA a venit cu o navă rusească înapoi pe Pământ, după un record american de 355 de zile pe Stația Spațială Internațională. El a aterizat într-o capsulă Soyuz, în Kazahstan, alături de Anton Şkaplerov și Piotr Dubrov de la Agenția Spațială Rusă, care și-au petrecut ultimul an în spațiu.

În ciuda escaladării tensiunilor dintre SUA și Rusia, întoarcerea lui Mark Vande Hei a urmat procedurile obișnuite.

15:52 - Forțele ruse au lovit o clădire a Crucii Roșii din orașul-port Mariupol, potrivit avocatului poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

Într-o declarație pe rețelele de socializare, ea a spus: "La Mariupol, ocupanții au vizat clădirea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Avioanele și artileria inamice au tras asupra unei clădiri marcate cu o cruce roșie pe fond alb, indicând prezența răniţlor, dar şi a civililor şi mărfurilor umanitare". Denisova nu a precizat când au avut loc aceste lovituri și a spus că nu există încă nicio confirmare cu privire la victime.

15:44 - Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat Ministerul ucrainean de Externe: ''S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene''.

Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi, la Sevastopol, în timpul anexării Crimeii în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev.

Rusia a avertizat săptămâna trecută că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, fiind un pericol pentru navigaţie.

România a distrus luni o mină observată la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia, alte două mine fiind dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

15:31 - Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că Beijingul și Moscova sunt „mai hotărâte” să dezvolte legăturile bilaterale și să stimuleze cooperarea, în urma unei întâlniri în China cu omologul său rus, Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Wang spune că legătura celor două state a rezistat la noi teste, pe fondul schimbării situației internaționale, dar a menținut direcția „corectă” de dezvoltare. El a reafirmat, de asemenea, sprijinul Chinei pentru continuarea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

15:22 - Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice din estul Ucrainei.

"Şoseaua s-a aflat sub focurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord", a declarat la faţa locului un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene.

Această autostradă strategică leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est. Cele două oraşe sunt intens bombardate de armata rusă de peste o lună, fără a cădea totuşi în mâinile invadatorilor.

15:15 - Directorul Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), Rafael Grossi, a vizitat centrala nucleară de la Konstantinovka, din sudul Ucrainei, în scopul de a pune la punct acordarea de "asistenţă tehnică", pe fondul temerilor privind un accident.

15:08 - Preţurile de referinţă în Europa la energie au crescut semnificativ după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgenţă. La gaze naturale, cotaţiile futures utilizate ca preţ de referinţă au crescut chiar şi cu 15%.

14:44 - Guvernul de la Berlin anticipează o deteriorare considerabilă a livrărilor de gaze cauzată de războiul din Ucraina şi anunţă activarea fazei de alertă timpurie a planului de urgență privind gazele.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a explicat că activarea fazei timpurii de avertizare reprezintă o măsură de precauție și că securitatea aprovizionării continuă să fie garantată. ”Cu toate acestea, începând de acum, fiecare consumator de gaz, de la întreprinderi la gospodării private, trebuie să își reducă pe cât posibil consumul”, a anunțat Habeck.

14:38 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să vorbească în Parlamentul României, săptămâna viitoare.

13:30 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia n-a observat nimic cu adevărat promițător sau care să fie o reușită încă în discuțiile de pace cu Ucraina. Moscova a salutat faptul că Kievul și-a prezentat cererile în scris, a spus el, dar a precizat că mai e mult de muncă.

12:45 - Operatorul național de căi ferate din Finlanda, VR Group, a declarat că va relua astăzi serviciile între Helsinki și Sankt Petersburg.

În urmă cu o săptămână au fost oprite toate cursele, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, însă finlandezii spun că au verificat din nou și că acestea, de fapt, nu se aplică în acest caz.

12:00 - Șefa agenției ONU pentru populație, Natalia Kanem, spune că este „extrem de îngrijorată” de potențialul războiului de a provoca o creștere a numărului de sarcini nedorite, în condițiile în care preocupările cresc cu privire la violența sexuală care vizează atât femeile rămase în Ucraina, cât și pe cele care au fugit din țară.

11:02 - Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la televiziunea națională din Ucraina că forțele ruse bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului, care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de autoproclamata republică Donețk.

Potrivit Reuters, acesta a avertizat că situația s-ar putea agrava, pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile pentru a ataca în acea regiune.

10:30 - Guvernatorul regiunii Cernihiv, din nordul Ucrainei, a spus că nu vede nicio încetinire în atacurile rusești, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare acolo.

Guvernatorul Viacheslav Chaus a spus pe aplicația de mesagerie Telegram că „scăderea activității” în regiunea Cernihiv a însemnat „lovituri asupra Nizhynului, inclusiv lovituri aeriene, și toată noaptea au lovit Cernihiv”.

09:37 - Nici vicepremierul britanic Dominic Raab nu are încredere în armata rusă:

„Judecăm mașinăria militară rusă după acțiunile sale, nu doar după cuvintele sale. Există, evident, un anumit scepticism (există temeri) că se va regrupa să atace din nou, mai degrabă decât să se angajeze serios în diplomație sau ceva de acest fel. Desigur, ușa către diplomație va fi mereu întredeschisă. Dar nu cred că poți avea încredere în ceea ce iese din gura mașinăriei de război a lui Putin.

09:21 - Orașul Lysychansk, din estul Ucrainei, a fost bombardat de artilerie grea în această dimineață, cu pagube pe scară largă în zonele rezidențiale, potrivit oficialilor locali.

08:52 - Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa.

„Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit”, a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie.

08:48 - Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în China, în prima sa vizită de când Rusia a atacat Ucraina. Tema reuniunii, la care participă și un trimis al SUA, dar și talibnii, este situația din Afganistan, însă probabil se va discuta și despre Ucraina.

08:41 - Ministerul Apărării din Marea Britanie tocmai a lansat cel mai recent raport al serviciilor de informații, în care se spune că unitățile ruse care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Belarus și Rusia pentru a se reorganiza și reaproviziona.

„Rusia va continua probabil să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete. Declarația Rusiei că se concentrează asupra unei ofensive în Donețk și Lugansk este probabil o recunoaștere tacită că se chinuie să susțină mai mult de o axă semnificativă de avans”, se mai arată în raport.

08:00 - Nici președintele Zelenski nu-i crede pe ruși că se retrag:

„Nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele anumitor reprezentanți ai unui stat care continuă să lupte pentru distrugerea noastră. Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război din Donbas că doar un rezultat concret poate fi de încredere”, a spus președintele Ucrainei.

07:30 - Ucraina anunță că Rusia face doar o „rotație a unităților individuale” și nu retrage trupele, așa cum a promis.

În timpul discuțiilor de pace de marți din Turcia, negociatorii ruși au promis că vor reduce o parte din acțiunile lor militare, însă armata ucraineană susține că forțele ruse continuă să „conducă o agresiune armată la scară largă” împotriva țării.

„Unitățile din bazele militare a 4-a (districtul Tskhinvali, Osetia de Sud) și a 7-a (Abhazia), care fac parte din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate ale Federației Ruse, au fost transferate din teritoriile ocupate ale Georgiei pe teritoriul Ucrainei, pentru a întări forţele armate ale Federaţiei Ruse.

Din baza a 4-a militară, trei batalioane cu un număr total de până la 1.200 de militari ruși și oseți au fost formate și trimise în Ucraina. Din Baza a VII-a Militară s-au format doua unități, adică aproximativ 800 de oameni”, informează cel mai recent raport publicat de Ministerul Apărării din Ucraina, citate de The Guardian.

În teritoriile ocupate temporar Zaporojia și Herson, trupele ruse continuă să comită acte ilegale împotriva populației locale și „să prăduiască apartamentele și casele localnicilor, mai transmit ucrainenii.

În teritoriul ocupat temporar al regiunii Lugansk, șefii militari ucraineni consideră că autoritățile de ocupație intenționează să mai organizeze un val de mobilizare de la 1 aprilie și că este posibil ca astfel de eforturi să fie făcute în teritoriile recent ocupate din regiune.

Raportul continuă să susțină că Rusia are „probleme cu unitățile de personal”, iar militarii regimentului 26 de tancuri din divizia 47 de tancuri au început „să trimită rapoarte prin care solicită rezilierea contractului și trimiterea lor într-o locație permanentă pentru alte servicii”, după ce inițial au semnat contracte pentru participarea la războiul cu Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇