O mină de război a apărut în apele româneşti ale Mării Negre UPDATE

O mină de război a apărut în apele româneşti ale Mării Negre  <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

O mină marină plutind în derivă a fost observată, luni dimineaţă, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capu Midia, iar în zonă a fost trimisă o navă militară pentru neutralizarea acesteia.

“Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare şi intervenţie într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă”, au transmis Forţele Navale, printr-un comunicat de presă.  

ADVERTISING

Mina a fost observată, luni dimineaţă, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărui comandant a informat autorităţile în jurul orei 08:10.

“După primirea sesizării, şeful Statului Major al Forţelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare şi intervenţie în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

Nava militară a ieşit, la ora 08:20, din portul militar Constanţa şi, după ce va ajunge în raion, va acţiona pentru neutralizarea acesteia”, a precizat sursa citată.

UPDATE După câteva ore, MApN a anunţat că mina a fost distrusă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere.

Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță. Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă", a precizat MApN.

ADVERTISING

Acum o săptămână Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim.

Război în Ucraina, Ziua 33 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇