Ziua 236 de război: 42 de drone kamikaze au vizat Ucraina. La centrala nucleară iar a căzut curentul. Musk cere donaţii pentru Internet

Ziua 236 de război: 42 de drone kamikaze au vizat Ucraina. La centrala nucleară iar a căzut curentul. Musk cere donaţii pentru Internet

Ziua 236 de război a debutat cu explozii puternice la Kiev, fiind vizat un cartier din zona centrală a oraşului.

Ministrul de Interne a declarat că forțele de securitate ale Kievului au reușit să doboare 36 din cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia. Din cele 42 de drone, aproximativ 30 au vizat Kievul, iar celelalte au vizat regiunile Sumî și Dnipropetrovsk.

Primarul capitalei ucrainene, Vladimir Kliciko, a anunțat că există victime. Inclusiv o femeie gravidă în 6 luni a fost ucisă.

Pe seară, imagini impresionante au venit din Rusia, unde un avion militar a căzut peste un bloc de locuinţe din vestul ţării.

Între timp, mai mult de 100 de femei au fost eliberate de ruşi, ca urmare a unui schimb de prizonieri cu Ucraina, iar Elon Musk cere donaţii pentru sateliţii săi care asigură Internetul în ţara lovită de bombe.

Vestea bună este că Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina. Azi au fost aprobate o misiune de formare a 15.000 de soldaţi ucraineni pe teritoriul UE şi o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme.

Evoluții pe front

  • Explozii la Kiev - Mai multe explozii au fost auzite luni dimineaţă la Kiev, fiind vizat un cartier din zona centrală a oraşului. Conform autorităţilor, au fost lansate 40 de drone kamikaze, din care 5 și-au atins țintele. Primarul capitalei ucrainene, Vladimir Kliciko, le-a recomandat oamenilor să rămână în adăposturi. Patru persoane au murit, între care un cuplu care aștepta un copil. Femeia era gravidă în 6 luni. Cel puțin trei persoane au fost duse la spital, două dintre ele fiind membri ai echipajelor de salvare.
  • Avion militar prăbuşit - bloc în flăcări în Rusia - Un avion militar de luptă al Rusiei s-a prăbuşit luni seara peste un bloc de locuinţe de 9 etaje, în oraşul-port Eisk, de la Marea Azov, aflat practic vizavi de Mariupol. Ministerul rus al Apărării a confirmat că e vorba despre un avion Su-34, care făcea un zbor de antrenament. Cauza anunțată de presa rusă este defectarea unui motor, care ar fi luat foc.
  • 42 de drone - Ministrul de Interne a declarat că forțele de securitate ale Kievului au reușit să doboare 36 din cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia. Din cele 42 de drone, aproximativ 30 au vizat Kievul, iar celelalte regiunile Sumî și Dnipropetrovsk.
  • Ministrul de Interne al Ucrainei face apel la cetățenii care au arme să nu încerce de unii singuri să doboare dronele kamikaze. Potrivit lui, șansele să le nimerească sunt foarte mici și pot răni civili.
  • Zelenski a comentat pe Telegram noul atac asupra Kievului: „Inamicul ne poate bombarda orașele, dar nu va reuși să ne învingă. Vor obține doar pedeapsa corectă și condamnarea generațiilor viitoare. A noastră este victoria”.
  • Victime și pene de curent - Primarul din Harkov anunță cel puțin 4 bombardamente asupra orașului. Metroul nu a funcționat mai multe ore și mai multe zone au rămas fără curent. Și sistemele antiaeriene din regiunea Dnipropetrovsk au fost activate. În regiunea Sumîi, rușii au bombardat districtul Romny. Autoritățile anunță că cel puțin trei persoane au fost ucise.
  • Zaporojie iar fără curent - Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, funcționa luni cu generatoare diesel de urgență, după ce bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu energie externă.
  • Atac în Donețk - În Sloviansk, din regiunea Donețk, localnicii au raportat un atac într-unul dintre cartierele orașului. O clădire a luat foc.
  • Atac în Nikolaev - Mai multe drone au lovit un depozit de produse farmaceutice din Nikolaev, relatează administrația militară regională. Nimeni nu a fost rănit.
  • Explozii la Odesa - Mai multe explozii au avut loc și la Odesa. A fost declanșată alarma de raid aerian.
  • Sute de localități fără curent - Autoritățile ucrainene anunță că aproape 600 de localități din Ucraina nu au energie electrică în urma atacurilor aeriene din ultimele 24 de ore.
  • Ororile de la Liman - Alte 187 de cadavre au fost descoperite în Liman, oraș eliberat de sub ocupația rusă la începutul lunii octombrie. Autoritățile spun că este vorba de 35 de soldați și 152 de civili.
  • Ruși capturați sau uciși- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să captureze cât mai mulţi “ocupanţi”, deoarece astfel va avea posibilitatea să îşi recupereze, prin schimb, soldaţii care sunt prizonierii ruşilor. El a precizat că Rusia aruncă în luptă inclusiv deţinuţi condamnaţi pentru crime. Zelenski spune că aproape 65.000 de ruşi au fost ucişi de la invadarea Ucrainei. Această cifră este mult mai mare decât estimarea oficială a Moscovei, publicată pe 21 septembrie, de 5.937 de morţi.
ADVERTISING

Alte informații relevante: De la Musk la vizele de Germania

  • Sprijin pentru Ucraina - O nouă misiune de instruire pentru militarii ucraineni a Uniunii Europene a primit undă verde din partea miniştrilor de Externe, luni, la Luxemburg. 15.000 de soldați ucraineni vor fi antrenați ca „să-şi poată continua lupta curajoasă”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. „Este o mare premieră pentru UE. Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare", a comentat un responsabil european.
  • Salariu dublu - Oficialii guvernului rus care vor fi mobilizați pentru războiul din Ucraina vor primi un salariu dublu, în plus față de 8.480 de ruble (136 de dolari) pe zi.
  • Mobilizare spre final? - Primarul din Moscova a anunțat că mobilizarea parțială în capitala Rusiei a luat sfârșit astăzi la ora 14:00.
  • Moscova amenință Israelul - Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, numărul doi în cadrul Consiliului de Securitate rus, amenință Israelul: „Israelul pare să se pregătească să livreze armament regimului de la Kiev. Aceasta este o măsură foarte imprudentă. Ea va distruge relaţiile interstatale dintre ţările noastre”.
  • Fuga din Rusia - Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care era plasată în arest la domiciliu din cauză că a denunţat războiul rus în Ucraina, a fugit din Rusia „undeva în Europa,, împreună cu fiica sa, a anunțat avocatul ei.
  • Viza de Germania, greu de obţinut - Va deveni mai dificil pentru ruși să obțină o viză pentru Germania. Vor trebui să prezinte un extras de cont de la o bancă ce operează în UE, ca garanție financiară. În plus, Germania a început să solicite și dovada plății pentru cazarea rezervată.
  • Schimb de prizonieri - Liderul separatist din Donețk Denis Pușilin a anunțat un schimb de prizonieri cu Kievul. Separatiștii eliberează 110 femei care nu este clar de ce erau reținute, în timp ce Kievul a fost de acord să elibereze 30 de soldați și 80 de marinari.
  • Belarusul face exerciții de tir real și lansări de rachete - Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că va desfășura exerciții de tir real și lansări de rachete dirijate antiaeriene, ca parte a grupării sale comune cu forțele ruse. „Unitățile militare vor fi dislocate în patru poligoane de antrenament în partea de est și centrală a țării”, a declarat un oficial al apărării de la Minsk.
  • Musk cere donaţii - Elon Musk a anunțat că deschide o sesiune de donații pentru a efortul financiar necesar pentru a susţine Internetul oferit Ucrainei prin sateliţii Starlink. Pe de altă parte, Pentagonul ia în considerare să-l plătească pe Musk. Banii ar proveni dintr-un fond folosit pentru furnizarea de arme, potrivit unor oficiali americani implicați în potențialul aranjament şi citaţi de Politico.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇