Elon Musk a avertizat Pentagonul că ar putea retrage sateliții SpaceX de deasupra Ucrainei, chiar dacă sunt o sursă vitală în asigurarea comunicațiilor țării răvășite de război.
În jur de 20.000 de sateliți Starlink au fost donați Ucrainei, Musk anunțând vineri pe Twitter că „operațiunea a costat 80 de milioane de dolari și până la finalul anului costul va trece de 100 de milioane de dolari”.
Potrivit unor documente obținute de CNN, Musk cere acum bani de la Pentagon ca să continue să asigure comunicațiile în Ucraina. Ar fi vorba de zeci de milioane de dolari pe lună. Musk susține, în scrisoarea către Pentagon, că nu își mai permite să susțină el costurile.
„Nu putem să mai donăm în continuare terminale Ucrainei sau să susținem finanțarea pentru terminalele existente mai departe, pentru o perioadă nedeterminată”, a scris directorul de vânzări al SpaceX la finalul lunii septembrie.
E atașată și o scrisoare trimisă în iulie de comandantul armatei ucrainene, care cerea încă 8.000 de sateliți deasupra Ucrainei.
Dezvăluirile vin în contextul în care apar tot mai multe rapoarte de pe front despre pene de Internet și comunicații, care afectează serios eforturile forțelor Kievului de a recuceri teritoriile ocupate de ruși.
Musk a confirmat indirect informația. Corespondentul Kiev Post Jason Jay Smart a relatat pe Twitter despre informația că Musk și-ar retrage sateliții, adăugând că decizia vine după ce ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnik, a reacționat furios, spunându-i lui Musk să se ducă naibii, după ce acesta și-a prezentat „planul de pace”.
Într-un răspuns la tweet-ul lui Smart, Musk a răspuns: „Doar urmez instrucțiunile”.
Fondatorul SpaceX a anunțat, în a treia zi de război, pe 26 februarie, că sateliții Starlink au devenit activi deasupra Ucrainei, așa cum îi ceruse Mihailo Fedorov, ministrul Digitalizării de la Kiev.
Până pe 22 martie, SpaceX a anunțat că a trimis deja peste 3.500 de sateliți care să le asigure ucrainenilor accesul la Internet, după ce rețelele de telecomunicații au fost țintite cu prioritate de ruși.
Acest lucru a înfuriat Moscova. La jumătatea lunii aprilie, negând informația că ar fi ordonat distrugerea sateliților Starlink, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev spunea, totuși, că e o idee ce poate fi luată în considerare.
”În ce privește distrugerea sateliților Starlink – o ideea nouă, mulțumesc. Nu putem da acum curs, dar dacă există cerere, o vom lua în considerare”, a scris atunci fostul președinte rus, alăturând un emoticon care râde cu lacrimi.
Acum, după ce Musk a șocat cu „planul său de pace pentru Ucraina”, potrivit căruia Kievul ar trebui să accepte anexările făcute ilegal de Rusia, au apărut informații că el ar fi discutat acest subiect înainte cu Putin.
Directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer, a spus că într-o discuție pe care a avut-o cu Musk, acesta s-a arătat foarte îngrijorat de capacităţile cibernetice ale Rusiei şi potenţialul de a-i perturba sateliţii. Musk a negat.