Riscurile puterii lui Musk: Cum va arăta lumea "liberă" condusă de cel mai bogat om?

Riscurile puterii lui Musk: Cum va arăta lumea "liberă" condusă de cel mai bogat om?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În decembrie, Time era ironizată pentru decizia de a-l desemna pe Elon Musk „persoana anului 2021”. Cinci luni mai târziu, această alegere editorială nu mai pare exagerată – Time a greșit doar anul.

E greu de găsit o altă persoană care să acumuleze atâta influență în atât de multe sectoare industriale care ar putea defini viitorul economiei globale: social media, călătorii spațiale, mașini autonome, transport electric și inteligență artificială, notează CNN.

Proprietarul Tesla, cea mai valoroasă companie auto din lume, și al SpaceX, care are ca obiectiv găsirea unei soluții pentru transferul omenirii pe alte planete în cazul în care Pământul nu va mai fi locuibil, a preluat, printr-o tranzacție de 44 de miliarde de dolari, platforma pe care o consideră esențială pentru viitorul democrației, Twitter.

Viziunea lui Musk despre promovarea discursului liber stârnește îngrijorare - după ce ne-a luat volanul din mână, lăsându-ne simpli pasageri în mașinile sale autonome, acum vrea ca fiecare utilizator să aibă libertate deplină pe "autostrada" exprimării neîngrădite.

Libertate pentru toată lumea. Cu ce preț?

În ultimii ani, Twitter a moderat intensiv conținutul și a suspendat conturi care promovau hărțuirea online sau dezinformarea, inclusiv pe cel al fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump.

ADVERTISING

Însă Musk crede că această strategie e greșită: "Cred că trebuie să fim foarte rezervați în a șterge lucruri și foarte atenți cu suspedările permanente", și-a anunțat el intențiile într-o conferință TED de la începutul lunii, precizând că suspendările temporare sunt mai bune decât cele definitive.

Modul în care inventatorul și investitorul în vârstă de 50 de ani vede Twitter ar putea favoriza revenirea celor care au fost eliminați din acest univers, iar conținutul care altădată era interzis, precum dezinformarea despre vaccinurile Covid, ar putea recâștiga teren.

S-a muncit mult pentru a face din Twitter un mediu virtual mai sigur și mai apropiat de realitate, însă Musk nu vrea curățenie cu orice preț: "Dacă există dubii, lăsați discursul să existe. Dacă e o zonă gri, aș spune să lăsăm tweet-ul să existe. Dar evident, în cazul în care sunt multe controverse, nu va trebui neapărat să promovați acel tweet", și-a nuanțat el poziția.

Cu 217 de milioane de utilizatori înregistrați în 2021, Twitter reprezintă doar o felie din cota deținută de Facebook (3,5 miliarde de utilizatori) și Tik Tok (peste un miliard), însă valoarea acestei platforme o reprezintă concentrarea elitelor politice și media care o folosesc ca mijloc de comunicare.

ADVERTISING

Twitter este locul în care știrile și disputele apar în timp real, iar în Statele Unite nicio altă platformă nu are puterea de a influența atât de mult societatea.

După ce a transformat platforma într-un megafon cu care și-a instigat adepții să ia cu asalt Capitoliul, Trump și-a pierdut forța și nu a reușit să-și dezvolte propria platformă, Truth Social. Twitter a decis să-și controleze puterea, dar experții se întreabă acum ce se va întâmpla cu această putere căreia Musk vrea să-i decupleze centura de siguranță, o putere care poate influența alegerea următorului președinte al Statelor Unite.

insurecție Capitoliu
Twitter i-a suspendat contul lui Trump după ce acesta și-a instigat susținătorii să ia cu asalt sediul Congresului SUA, în ianuarie 2021. Foto: Hepta.ro

Robert Reich, profesor de drept la University of Berkeley din California și fost secretar al Muncii în mandatul lui Bill Clinton, crede că Elon Musk vrea să-și protejeze libertatea sa, nu pe cea a altora.

"Când miliardari precum Musk își justifică motivațiile prin folosirea cuvântului 'libertate', aveți grijă. Ceea ce vor de fapt este eliberarea de responsabilitate. Ei vor să-și folosească averile vaste pentru a face orice le place - fără constrângerea legilor sau regulilor, acționarilor sau chiar consumatorilor", scrie el într-un editorial publicat de The Guardian.

ADVERTISING

"Scopul real al lui Musk nu are nimic de-a face cu libertatea altora. Scopul lui este libertatea lui nelimitată - libertatea de a acumula putere enormă fără a se supune legilor și regulilor, acționarilor sau competiției de piață - de aceea, e decis să dețină Twitter", continuă Reich, subliniind că nicio economie liberă nu este totalmente liberă și mai presus de reguli.

Un conflict la orizont și probleme pe bursă

Optica lui Musk nu este privită cu ochi buni nici în Europa, însă aici regulile sunt clare. Uniunea Europeană și Marea Britanie au avertizat că Twitter trebuie să se supună noilor reguli de conținut sau va primi sancțiuni care variază de la amenzi la interzicerea totală.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, i-a reamintit marți directorului executiv al Twitter că rețeaua va trebui să se supună Actului privind serviciile digitale (Digital Services Act) care le impune platformelor online să blocheze conținutul ilegal precum instigarea la ură.

"Fie că e vorba despre mașini sau social media, orice companie care operează în Europa trebuie să se supună regulilor noastre - indiferent de acționariat", a scris Breton pe Twitter. "Domnul Musk știe bine asta. Este familiarizat cu regulile europene în industria auto și se va adapta repede la Actul privind serviciile digitale", a precizat oficialul.

Noile reguli care vor intra în vigoare în 2024 le vor impune rețelelor de socializare, sub spectrul unor amenzi de până la 6% din cifra globală de afaceri, să le permită utilizatorilor să semnaleze conținutul ilegal, de exemplu, promovarea terorismului sau înșelătoriile comerciale, într-un mod "ușor și eficient" pentru a fi ușor de eliminat, notează The Guardian.

Răspunsul lui Musk lasă să se întrevadă o potențială ciocnire între "oaspetele" american și gazda europeană care ține la regulile sale: "Reacția extremă de anticorpi a celor care se tem de discursul liber", a scris, acid, pe Twitter.

Amnesty International și-a declarat, de asemenea, îngrijorarea că tranzacția lui Musk ar putea eroda întărirea politicilor și mecanismelor create pentru a bloca instigarea la ură.

"Ultimul lucru de care avem nevoie este un Twitter care va întoarce ochii cu bună știință către discursul violent și abuziv împotriva utilizatorilor, în special a celor mai afectați disproporționat, printre care femei, persoane binare și alții", a declarat Michael Kleinman, director pentru drepturile omului și tehnologie în cadrul Amnesty International USA.

Twitter reclamă Omnicom
Deși are mai puțini utilizatori decât platformele rivale, Twitter este cea mai influentă rețea de socializare. Foto: Pexels/ Brett Jordan

Pe lângă perspectiva unui conflict cu regulile stricte din Europa, Elon Musk trebuie să stingă primii "martori" din bord, indicatori ai unor avarii incipiente. Compania Tesla a pierdut marți 126 de miliarde de dolari din valoarea la bursă pe fondul îngrijorării investitorilor că Musk va trebui să vândă acțiuni pentru a finanța preluarea Twitter.

Tesla nu este implicată în achiziționarea Twitter, însă valoarea acțiunilor a scăzut cu 12%, după ce Musk a refuzat să dezvăluie de unde anume provin cele 21 de miliarde de dolari din fonduri proprii pe care le-a folosit în tranzacție, relatează Washington Post.

"Nu există Twitter fără oameni"

Nici la Twitter nu-i liniște. Angajații companiei din San Francisco, mare parte din ei lucrând de acasă, s-au plâns în mesajele interne și pe Twitter că se tem de demoralizare generală și de disponibilizări. Unii își căutau deja altă slujbă, scrie Washington Post.

Chiar dacă Musk ar putea aduce forțe proaspete din Tesla și SpaceX, precum și din afara Twitter, experții în management sunt de părere că schimbarea culturii organizaționale, nemulțumirile angajaților și fluctuațiile de personal ar putea provoca probleme cel puțin pe termen scurt.

În mod ironic, acel Twitter mai liber pentru oameni pe care îl promite Musk ar putea rămâne fără cei mai buni oameni. "Cel mai valoros atu al Twitter era emblema de onoare pe care o purtau lucrând la Twitter, iar un exod în masă ar mări natura perisabilă a acestui atu", a declarat Jeffrey Sonnenfeld, profesor de management la Yale School of Management. "A fost odată MySpace, a fost odată AOL. Aceste companii pot muri, dacă oamenii ies pe ușă. Nu există Twitter fără oameni", a avertizat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇