Elon Musk, acuzat că a discutat cu Putin „planul de pace pentru Ucraina”. Miliardarul răspunde: Am vorbit o singură dată

Elon Musk, acuzat că a discutat cu Putin „planul de pace pentru Ucraina”. Miliardarul răspunde: Am vorbit o singură dată

Directorul companiei de consultanţă Eurasia Group, Ian Bremmer, susține că Elon Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a scrie pe Twitter „planul său de pace” menit să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, care ar fi predat definitiv un teritoriu ucrainean Moscovei.

Într-o scrisoare trimisă abonaţilor companiei de consultanţă Eurasia Group, directorul Ian Bremmer a afirmat că Elon Musk i-a spus că preşedintele rus este „pregătit să negocieze” dacă Peninsula Crimeea rămâne în mâinile Rusiei. Putin ar fi insistat, de asemenea, că Ucraina va trebui să accepte neutralitatea permanentă şi să recunoască anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie de către Rusia.

ADVERTISING

Potrivit lui Bremmer, Musk ar fi spus că Putin i-a transmis că aceste obiective vor fi atinse „orice ar fi”, inclusiv prin posibila utilizare a armelor nucleare, dacă Ucraina invadează Crimeea.

Potrivit lui Bremmer, Musk i-ar fi replicat liderului rus că „trebuie făcut tot posibilul pentru a evita acest rezultat”.

În urma presupusei conversaţii cu Putin, Musk a postat un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Astfel, miliardarul a menţionat că pentru a ajunge la pace, Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze Peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014. El a propus, de asemenea, organizarea unor voturi în părţile Ucrainei ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le anexează.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Rusia pleacă dacă aceasta este voinţa poporului”, a evocat Musk.

Acordul de pace ar presupune ca Peninsula Crimeea „să facă parte oficial din Rusia, aşa cum a fost din 1783 (până la greşeala lui Hruşciov); asigurarea aprovizionării cu apă în Crimeea şi neutralitatea Ucrainei”.

Bremmer a specificat că Musk „părea îngrijorat de ameninţările mai directe din partea lui Putin. Deşi nu a devoalat nimic explicit, a vorbit despre capacităţile cibernetice ale Rusiei şi despre potenţialul Rusiei de a-i perturba sateliţii”.

ADVERTISING

Musk a intervenit însă cu o replică în spațiul virtual, negând toate cele spuse de Bremmer.

„Nu este adevărat. Am vorbit cu Putin o singură dată şi asta a fost acum aproximativ 18 luni. Subiectul era spaţiul”, a declarat Musk referitor la afirmaţiile lui Bremmer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇