Ziua 225. Cadavre pe străzi și în copaci la Liman. Elon Musk e folosit de Kremlin. Putin, aniversare amară

Ziua 225. Cadavre pe străzi și în copaci la Liman. Elon Musk e folosit de Kremlin. Putin, aniversare amară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 225 vine cu un nou atac barbar al rușilor. Rachetele au lovit blocuri din orașul Zaporojie, care e în continuare sub controlul ucrainenilor, în ciuda anexării decretate de la Moscova.

De fapt, tot mai multe localități sunt eliberate de forțele Kievului, iar recruții noi, neantrenați, sunt trimiși să recucerească ceea ce soldații profesioniști n-au putut menține. Asta îi face pe mulți ruși să refuze să lupte pe front, mai ales când văd cum batalioanele deja trimise în Ucraina sunt nimicite.

Kremlinul insistă însă că totul merge bine, nimeni nu fuge din țară și toată lumea luptă pentru patrie. Acest discurs propagandistic se întețește în condițiile în care pe 7 octombrie Putin împlinește 70 de ani și nu se poate lăuda decât cu niște anexări pe hârtie după 7 luni de război.

Moscova primește și o nouă lovitură de la UE, care a adoptat astăzi oficial al 8-lea pachet de sancțiuni, care, pe lângă faptul că lărgește lista neagră, e menit și să sărăcească bugetul Rusiei cu 7 miliarde de euro.

ADVERTISING

Între timp, apar tot mai multe informații despre ororile lăsate în urmă de ruși în Liman, localitate eliberată de forțele Kievului pe 1 octombrie. Ucrainenii au avut nevoie de 3 zile să strângă cadavrele de pe străzi, unele fiind chiar atârnate în copaci.

Situația pe front

  • Ororile de la Liman - Jurnaliștii străini au descris ororile văzute în Liman, după ce rușii au fost alungați de forțele Kievului. Cadavre atârnate în copaci, echipamente militare și bunuri personale lăsate în urmă în graba de a-și salva viețile. Au abandonat și cadavrele camarazilor lor uciși în luptă. Ucrainenii au avut nevoie de trei zile pentru a ridica toți morții de pe străzi. Pe pereții caselor au scris „Rusia conduce”.
  • Atac barbar la Zaporojie - Rușii au lansat 7 rachete asupra orașului Zaporojie, mai multe blocuri fiind lovite. Două persoane au murit și cel puțin alte 7 au fost scoase de sub dărâmături și internate. Alte 21 de persoane prinse sub dărâmături au fost salvate și sunt în stare bună.
  • Noi localități eliberate - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri, că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate. Ulterior, Forțele armate ale Ucrainei au anunțat că au eliberat de la 1 octombrie peste 400 de kilometri pătrați în regiunea Herson. Situația rămâne „complexă și extrem de dinamică” în sud.
  • Spațiu de manevră pentru ucraineni - Institutul pentru Studiul Războiului estimează că operațiunea contraofensivă a ucrainenilor e încă departe de punctul culminant. Având în vedere victoriile obținute deja de armata Kievului, asta este o veste foarte bună.
ADVERTISING

Anexări și mobilizare

  • Recruții refuză să fie carne de tun - Mai mult de 100 de ruși mobilizați din regiunea Briansk au refuzat să se ducă să lupte în Ucraina. Ei au ajuns până la graniță, în satul Soloti din Belgorod, însă au aflat că vor fi trimiși să încerce să recucerească Limanul, deși ca antrenament au fost puși să tragă o singură dată în poligon. Unul dintre bărbați a spus publicației Sotya că dintr-un alt batalion de 100 de soldați s-a întors unul singur și acela e în spital. Cei care refuză spun că sunt amenințați cu închisoarea.
  • Kremlinul nu crede că rușii fug - Dmitri Peskov a ironizat varianta în limba rusă a Forbes după ce publicația a scris că între 600.000 și un milion de ruși au fugit din țară de la începutul mobilizării: „Nici nu știu ce e, dacă există cu adevărat această publicație. Nu cred că asemenea informații ar trebui luate în serios”.
  • Elon Musk, folosit de Kremlin - Kremlinul a folosit declarația controversată a lui Elon Musk despre încheierea războiului pentru a-și susține retorica anexărilor. „Locuitorii din estul Ucrainei sunt istoric atașați de Rusia și toți oamenii capabili să aibă o gândire analitică, inclusiv Elon Musk, înțeleg asta”, a spus Peskov în conferința zilnică de presă. Detalii despre declarația lui Musk, AICI.
ADVERTISING

Sancțiuni și negocieri

  • Sancțiuni noi - UE a adoptat oficial al 8-lea pachet de sancțiuni, care include și o plafonare a prețului petrolului rus și altor importuri, ce ar sărăci bugetul Rusiei cu 7 miliarde de euro, și mărește lista neagră. Detalii AICI.
  • Rusia, furnizor militar pentru Ucraina - Institutul pentru Studiul Războiului arată, într-o analiză, că Rusia s-a dovedit a fi principalul furnizor de armament și tehnică militară pentru Ucraina. Forțele Kievului au capturat de la ruși: 460 de tancuri, 92 de lansatoare, 448 de vehicule militare, 195 de blindate și 44 de sisteme de rachete.
  • Rusia cere pacea la G20 - Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației Ruse, a cerut la Adunarea Parlamentară a G20, care are loc în Indonezia, să fie organizate negocieri de pace între parlamentele Rusiei și Ucrainei, dacă președinții celor două țări nu doresc să o facă. Faptul ca nu a primit niciun răspuns de la ucraineni l-a pus pe seama faptului că parlamentarii de la Kiev n-ar avea libertatea de a-și lua singuri deciziile, așa cum o au cei ruși.
  • Putin face 70 de ani - Vladimir Putin își va petrece ziua de naștere (7 octombrie) la muncă, în St. Petersburg, unde are programată o întâlnire informală cu liderii Comunității Statelor Independente, o organizație formată după destrămarea Uniunii Sovietice. Anunțul a fost făcut de Peskov, care a precizat și că liderul de la Kremlin nu are de gând să participe la Conferința ONU pentru Climă, ce va avea loc în Egipt în noiembrie.

Ajutoare pentru Ucraina

  • Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat un ajutor financiar în valoare de 55 de milioane de dolari pentru a repara conductele şi infrastructura distruse de trupele ruse, în vederea încălzirii a până la 7 milioane de ucraineni în această iarnă, a declarat directoarea USAID, Samantha Power, relatează The Guardian.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇