Veteranii Rusiei se opun războiului: Nu vom câștiga. Putin e un idiot. Nu conduce trupele pe cal alb, ci stă cu iahturile și femeile lui

Veteranii Rusiei se opun războiului: Nu vom câștiga. Putin e un idiot. Nu conduce trupele pe cal alb, ci stă cu iahturile și femeile lui

Numeroși veterani militari din Rusia se opun războiului din Ucraina și îl critică dur pe Vladimir Putin, chiar dacă au fost amendați sau reținuți de nenumărate ori. Mai mult, ei cred că Rusia nu va câștiga.

După ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei.

Acum, el este un opozant puternic al invaziei Rusiei în Ucraina și a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele soldaților morți.

„Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile sale mâini și acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. El a creat circumstanțe în care Rusia nu poate câștiga”, a declarat Votanovski, pentru Moscow Times.

El a fost vizat de cenzura din timpul războiului și a primit critici puternice din partea foștilor camarazi. Sunt și mulți care îl susțin.

ADVERTISING

„Noi, veteranii, vorbim și discutăm despre ceea ce se întâmplă. Sunt și oameni cu opinii identice cu ale mele, dar sunt mai puțin radicali. Dar majoritatea oamenilor sunt păcăliți de propagandă”, a spus Nikolai Prokudin, un veteran de 61 de ani, care a participat la războiul din Afganistan și care se opune invaziei Ucrainei.

Prokudin a fost coautor al unei petiții împotriva „escaladării războiului” în Ucraina, împreună cu veteranul Serghei Guliaev. Deși petiția nu a mai fost ulterior semnată de mulți veterani care au susținut-o inițial, Gulyaev nu și-a retras numele de pe ea.

„Nu știu dacă voi fi recrutat. Dar cu siguranță nu voi merge să lupt împotriva Ucrainei. Mai bine să fiu închis”, a spus el, pentru sursa citată.

Salvat de un ucrainean

Unul dintre motivele pentru care Guliaev este împotriva războiului din Ucraina este că un soldat din Ucraina i-a salvat viața în Afganistan. Fiul acelui bărbat, un soldat în armata ucraineană, a fost ucis în 2014 într-o luptă cu separatiștii susținuți de Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Un soldat m-a scos dintr-o situație foarte gravă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit în timp ce apăra aeroportul din Donețk… Singurul său fiu”, a declarat Guliaev.

Guliaev a aflat despre tragedie în timpul unei reuniuni din 2016 a veteranilor de război afgani, care a avut loc în Belarus.

„Era clar că a existat o mulțime de resentimente față de ceea ce a făcut Rusia cu Crimeea și Donbasul. Mi-am dat seama că noi stăm împreună, dar țara mea i-a ucis fiul”, a spus el.

Amenzi peste amenzi

Mai mulți veterani au fost amendați pentru că au vorbit despre războiul din Ucraina, după adoptarea legii privind cenzura, considerată pe scară largă ca un efort al Kremlinului de a reduce la tăcere criticii invaziei.

În luna mai, un tribunal din regiunea Vologda din nordul Rusiei l-a condamnat pe veteranul Nikolai Smishliaev, în vârstă de 64 de ani, pentru „discreditarea armatei ruse”, postând imagini împotriva războiului pe platforma de socializare VKontakte. Ulterior, el a fost obligat să plătească o amendă de 30.000 de ruble (496 de dolari).

ADVERTISING

Iar ofițerul pensionar Andrei Prikazchikov a fost acuzat în iunie de o infracțiune similară de către un tribunal din orașul central rus Orenburg.

Fostul ofițer al Forțelor Aeriene Vitali Votanovski a fost reținut de mai multe ori de la invazie. Cel mai recent, el a fost oprit de poliție la începutul acestei luni, în timp ce filma noi morminte militare în orașul Tikhoretsk, din sudul Rusiei. „Experiența mea îmi spune că totul în țara noastră se bazează pe minciuni”, a spus el.

De ce se opun veteranii războiului

Foștii membri ai armatei ruse intervievați de Moscow Times au invocat diferite motive pentru a se opune războiului: în timp ce unii îl numesc un atac „nedrept” asupra unui vecin mai mic, alții s-au îngrijorat că ar cauza dureri puternice Rusiei.

„Am văzut toate acele case ruinate în Grozny”, a spus Igor Kniazkov, un veteran al războiului Rusiei din Cecenia și fost polițist, care a fost condamnat pentru „discreditarea” Forțelor Armate în iunie pentru că și-a înlocuit fotografia de profil de pe rețeaua de socializare VKontakte cu o fotografie pe care scria „Fără război”.

„Luând în considerare ce se întâmplă în Ucraina în acest moment și modul în care Rusia încearcă să preia teritoriile, folosind banii noștri, ai poporului rus, este clar că vom plăti pentru ideile lor nebunești”, a spus Kniazkov.

Incompetența lui Putin și a comandanților lui

Toți foștii militari au fost de acord că incompetența comandanților și corupția arată că succesul Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina este puțin probabil.

Nici Putin și nici ministrul Apărării Serghei Șoigu nu au servit o singură zi în armată, așa că au doar o vagă idee despre starea și capacitățile forțelor noastre armate și ale forțelor armate ale Ucrainei”, a spus Guliaev.

Votanovski crede că reformele militare sub fostul ministru al Apărării Anatoly Serdiukov „practic au distrus” armata rusă, dar că adevăratul prim pas pentru „distrugerea” puterii militare a Rusiei a fost reducerea duratei serviciului militar obligatoriu în 2007.

„Războiul modern este, în primul rând, războiul tehnologiei, cunoștințelor și abilităților. Nu este posibil să predai unui nou recrut abilități de înaltă tehnologie într-un timp scurt”, a spus Votanovski.

Pentru Guliaev, opoziția sa față de invazia Ucrainei a dus la pierderea președinției unei organizații de veterani afgani din orașul său natal, Sankt Petersburg. Jumătate dintre membri s-au opus realegerii din cauza opiniilor sale împotriva războiului.

„Le-am spus: „Băieți, nu voi merge cu Putin la luptă. El nu conduce trupele noastre călare pe un armăsar alb, ci stă într-un buncăr din Kremlin sau într-un palat din Gelendzhik cu iahturile și femeile sale”.

Colegul său veteran din Afganistan, Prokudin, consideră, de asemenea, că nerespectarea ordinelor „criminale” nu încalcă codul militar de onoare.

„Ucrainenii sunt prietenii mei, așa că sunt profund revoltat de ceea ce se întâmplă. Desigur, aș apăra țara noastră de ucraineni, de belaruși, de turkmeni, de kazahi. Dar numai când suntem atacați”, a spus Prokudin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇