UE răspunde cu noi sancțiuni la anexarea teritoriilor Ucrainei de către Rusia: E vizat şi ideologul Dughin

UE răspunde cu noi sancțiuni la anexarea teritoriilor Ucrainei de către Rusia: E vizat şi ideologul Dughin

Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene.

Numele şi entităţile vizate de aceste noi sancţiuni urmează să fie publicate, joi, în Jurnalul Oficial al Uniunii.

Potrivit G4Media, ideologul rus Alexander Dughin, promotor al Eurasianusmului și al unor teorii cvasi-naziste legate de identitatea rusă, se află pe noua listă de persoane și entități sancționate.

ADVERTISING

E vorba despre 30 de persoane care vor avea interzis pe teritoriul UE, printre care oficiali de stat, artiști care au susținut invazia, precum și reprezentanții Moscovei în teritoriile ocupate. Vor fi sancționate cu interzicerea comerțului și înghețarea conturilor și mai multe companii ruse.

"Ambasadorii au ajuns la un acord politic cu privire la noile sancţiuni împotriva Rusiei: un răspuns contondent al UE la anexarea ilegală de teritorii ucrainene de către (preşedintele rus Vladimir) Putin", a anunţat preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe Twitter şi preluat de AFP.

ADVERTISING

Noile sancțiuni aplicate Rusiei de UE:

  • interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente;
  • extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.;
  • interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse
  • o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie;
  • extinderea regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

ADVERTISING

Rusia a anunţat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Ziua 224 de război. Putin a promulgat anexarea a 4 regiuni ucrainene, Zelenski a semnat un decret prin care o declară nulă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇