Livrările de gaze ale Rusiei către Europa prin conducta Nord Stream 1 nu se vor relua complet până când Occidentul nu ridică sancțiunile împotriva Moscovei, a anunţat oficial Kremlinul.
Este pentru prima dată când Rusia condiționează deschis și direct livrarea gazelor de ridicarea sancțiunilor.
Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile impuse de UE, Marea Britanie și Canada pentru eșecul Rusiei de a livra gaze prin conducta cheie, care aduce resursa atât de necesară Germaniei de la Sankt Petersburg prin Marea Baltică, transmite Financial Times.
„Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a declarat Peskov, citat de agenția de presă Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare.”
Comentariile lui Peskov sunt prima dovadă clară a şantajului rusesc de până acum.
Gazprom, gigantul rusesc de stat, a precizat vineri seara că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o pe seama dificultăților de reparare a turbinelor fabricate în Germania și Canada iar luni a insistat, spunând că Portovaia este acum o „facilitate de producţie periculoasă” şi nu mai poate funcţiona legal. Guvernul german și UE au contestat justificarea tehnică.
Preţurile la gaze au crescut cu aproape o treime la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă. În acest context, miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului.
UE a anulat deja unele sancțiuni împotriva Rusiei în mod explicit pentru a permite repararea turbinelor respective.
„Este important să ne amintim că nu există o singură conductă de gaz din Rusia către Europa”, a declarat luni Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Dacă ar exista o problemă tehnică, care împiedică aprovizionarea prin Nord Stream 1, ar exista posibilitatea, dacă ar exista dorința, de a livra gaz în Europa prin alte conducte. Este ceva ce nu vedem că se întâmplă.”
Rusia încă furnizează gaz Europei prin intermediul conductelor din era sovietică ce trec prin Ucraina, care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și prin conducta South Stream prin Turcia.
Moody's estimează o recesiune severă
Agenția de rating de credit Moody's a avertizat că o întrerupere completă a gazului rusesc va duce probabil la o recesiune severă în Europa și la o nouă creștere a inflației deja ridicate.
Agenția a mai anunțat că cele mai expuse companii sunt cele din sectoarele energofage, precum cum cel chimic, cel auto și cel al producției.
Moody's a adăugat că toate companii de utilități europene se vor număra, de asemenea, printre cele mai expuse entități.
Șantajul rusesc
Oficialii ruși nu au făcut un secret în ultimele săptămâni din speranța că criza energetică în creștere din Europa va slăbi sprijinul blocului pentru Ucraina.
„Evident că viața se înrăutățește pentru oameni, afacerişti și companiile din Europa”, a spus Peskov. „Desigur, oamenii obișnuiți din aceste țări vor avea tot mai multe întrebări pentru liderii lor.”
Fostul președinte Dmitri Medvedev a fost și mai explicit duminică, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat un pachet de ajutoare de 65 de miliarde de euro, pentru a atenua lovitura facturilor în creștere la energie. Actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev a spus că Germania „acţionează ca un dușman al Rusiei” susținând sancțiunile împotriva Moscovei și aprovizionând Ucraina cu arme. „Au declarat război hibrid împotriva Rusiei”, a scris Medvedev pe Telegram. „Și acest bătrân se arată surprins că nemții au niște mici probleme cu gazul.”
Ziua 194 de război. Ruşii renunţă la referendumul din Herson. Gazele s-au scumpit subit în UE