Ziua 194 de război. Centrala nucleară de la Zaporojie e offline, Ucraina întețește contraofensiva, inclusiv în Crimeea

Ziua 194 de război. Centrala nucleară de la Zaporojie e offline, Ucraina întețește contraofensiva, inclusiv în Crimeea

Președintele Volodimir Zelenski anunță, în ziua 194 de război, că forțele armate ucrainene au recucerit două localităţi din sud şi o aşezare şi un teritoriu în estul ţării.

Administraţia rusă de ocupaţie care controlează regiunea Herson suspendă pregătirile pentru referendumul privind anexarea acestui teritoriu, care e în prezent ţinta unei contraofensive majore.

Bombardamentele au continuat și la Zaporojie, centrala fiind acum complet deconectată de sistemul energetic din Ucraina.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Pe de altă parte, preţurile europene la gaze au crescut cu aproape o treime la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă, ca urmare a suspendării gazoductului Nord Stream 1. Rusia a anunțat oficial că nu va mai relua livrările de gaze naturale către Europa, până la ridicarea completă a sancțiunilor. În acest context, miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului.

În plus, marile burse europene scad puternic în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. Chiar şi aşa, Comisia Europeană şi Ucraina au semnat un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro.

ADVERTISING

Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituții de știri independente din Rusia, a pierdut licența media, după ce un tribunal a decis retragerea acesteia, ceea ce înseamnă că i-a fost interzis să opereze.

Evoluții pe front

  • Ucraina întețește contraofensiva - Consilierul lui Zelenski Mihail Podoliak face un nou apel către ucrainenii din teritoriile ocupate, inclusiv din Crimeea, să se pună la adăpost, fiind un indicator că va fi întețită contraofensiva: „Solicităm locuitorilor teritoriilor ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor în timpul măsurilor de dezocupare. Pregătiți-vă adăposturi pentru situații de bombardament, aprovizionați-vă cu o cantitate suficientă de apă și baterii pentru energie”.
  • Fără referendum în Herson - Administraţia de ocupaţie din Herson suspendă pregătirile pentru referendumul privind anexarea acestui teritoriu de către Rusia. Podul Antonivskii, care traversează fluviul Nipru lângă oraşul Herson, nu mai poate fi traversat cu maşina după săptămâni întregi de bombardamente ucrainene. Aproape toată regiunea e ocupată încă din luna martie. Săptămâna trecută, Ucraina a anunţat că şi-a început contraofensiva în încercarea de a prelua controlul.
  • Localități recucerite - Volodimir Zelenski a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra a două aşezări din sud şi asupra unei localităţi şi a unui teritoriu în estul ţării. Preşedintele nu a oferit mai multe detalii, menţionând doar că a primit "rapoarte bune" la o întâlnire cu comandanţii militari şi şeful serviciilor de informaţii.
  • Rușii continuă atacurile - Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina, a anunțat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. "În cursul zilei de duminică, inamicul a lansat 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra mijloacelor militare şi civile pe întreg teritoriul statului nostru. În special, infrastructura civilă din zonele Harkov, Nikolaev, Voznesensk, Ochakiv, Sukhyi Stavok a fost afectată. Transportatorii de rachete de croazieră de tip Kalibr rămân pregătiţi pentru luptă în Marea Neagră”, se arată în raport.
  • Patru civili au fost uciși și șapte au fost răniți de obuzele rusești în ultimele 24 de ore.
  • Muniție distrusă - Forțele armate ucrainene anunță că au distrus un depozit de arme rusesc în regiunea Harkov.
  • Ucraina a bombardat Rusia - Guvernatorul din Kurs a anunțat că 12 bombe au căzut pe teritoriul rus, în satul Tetkino. Nu există victime, dar mai multe clădiri au fost avariate.
  • Nouă mobilizare a rușilor - Rușii plănuiesc să mobilizeze aproximativ 10.000 de oameni din regiunea Lugansk. Din cauza pierderilor grele, Kremlinul caută noi soldați pe care să îi trimită pe front, dar pentru că rușii nu vor să se înroleze, apelează la oameni din teritoriile ocupate.
  • Forțele rusești suferă de „probleme de moral și disciplină”, pe lângă oboseala de luptă și numărul mare de pierderi, afirmă Ministerul britanic al Apărării. O nemulțumire principală a trupelor e legată de salarizare, inclusiv de șansele mari ca „prime considerabile de luptă” să nu fie plătite.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă la Zaporojie

  • Centrala a fost complet deconectată - Ultimul reactor de la centrala nucleară Zaporojie a fost deconectat în urma unui bombardament. „Astăzi, 5 septembrie 2022, ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, a fost deconectată linia de transport de 330 kV ZaTES - Ferroalloy, adică ultima linie care conecta nodul ZaNPP/ZaTES cu sistemul energetic al Ucrainei! Ca urmare, unitatea de putere nr. 6 a fost descărcată și deconectată de la rețea, care în prezent alimentează nevoile proprii ale ZNPP", au precizat cei de la Energoatom Ucraina.
  • Situația e monitorizată în continuare - Experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA) au părăsit centrala nucleară din Zaporojie. Au rămas doar doi observatori care vor continua să monitorizeze situația.
  • Ucraina vrea audit - Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii AIEA să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent. "La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă", a spus consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.
ADVERTISING

Gaze și bani

  • Gaze mai scumpe - Preţurile europene la gaze au crescut cu aproape o treime la redeschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă, ca urmare a suspendării pe termen nelimitat de către Rusia a gazoductului Nord Stream 1. Contractele futures olandeze pe gaz TTF, contractul de referinţă, au crescut cu 30%, până la 272 de euro pe megawatt/oră, revenind la maximele istorice atinse de acum două săptămâni, de peste 300 de euro.
  • Miniştrii Energiei din UE vor discuta opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi linii de credit de urgenţă pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei, se arată într-un document consultat de Reuters şi elaborat de Cehia, ţara care asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene. În document se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află şi scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.
  • Marile burse europene scad puternic în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. Stoxx Europe 600 scade cu aproape 2%, producătorii de automobile şi companiile chimice fiind printre cele mai afectate, DAX are minus 3%, Paris minus 2%, Milano minus 3%. La Bucureşti indicele principal BET e în creştere cu aproape 1%, printre puţinii indici bursieri europeni în teritoriu verde.
  • Comisia Europeană şi Ucraina au semnat un nou acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro dedicat locuinţelor şi educaţiei persoanelor strămutate, precum şi agriculturii din Ucraina.
  • Noi sancțiuni pentru Rusia - Zelenski a discutat cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre un nou pachet de sancţiuni pentru Rusia. Al optulea pachet trebuie să prevadă restricţii privind vizele acordate turiştilor ruşi, pentru ca ei să nu se bucure de ospitalitatea europeană.
  • Vizele, nouă armă - Rusia a anulat regimul simplificat de vize pentru cetățenii japonezi care vizitează Insulele Kurile, ca răspuns la sancțiunile impuse de Japonia.
  • Pe de altă parte, Rusia și Iranul au decis să elimine vizele turistice între cele două țări. Astfel, cetățenii uneia dintre țări care vor să o viziteze pe cealaltă pot intra fără viză pentru 15 zile. Noul regim intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Alte informații relevante

  • Rușii rămân fără blindate - Guvernul rus a ordonat deschiderea a două noi uzine pentru repararea de vehicule blindate. Uzina numărul 71 şi uzina numărul 72 urmează să obţină o licenţă de stat în următoarele patru luni, potrivit unui decret al premierului rus Mihail Mişustin, datat 2 septembrie.
  • Prietenie legată în război - Boris Johnson a vorbit pentru ultima oară cu Volodimir Zelenski în calitate de premier al Marii Britanii. Cei doi au stabilit că relația lor va continua.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇