Decuplarea prețului energiei de cel al gazului, o soluție pentru criza energetică

Decuplarea prețului energiei de cel al gazului, o soluție pentru criza energetică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ideea decuplării prețului energiei electrice de prețul gazului mi se pare a fi o soluție bună de a domoli, de a atenua criza energetică.

În principiu, prețul de tranzacționare a energiei pe bursă la sfârșitul unei zile va depinde de prețul maxim al energiei. Asta este formula de calcul al prețului pe piață, funcție de cerere, ori cererea a crescut fie pentru că s-au închis capacități de producție pe cărbune, fie pentru că nu s-au mai făcut investiții din cauza pandemiei, fie pentru că gazul este din ce în ce mai puțin și deci mai scump.

ADVERTISING

Prețul cel mai mare în prezent este cel al energiei produse pe gaz și ea influențează prețul de tranzacționare. Așa a fost concepută formula de calcul al prețului zilnic de pe bursă. Suntem în situația absurdă în care toată energia se tranzacționează ca și cum ar fi produsă doar pe gaz.

Sistemul acesta era coract atunci când piața energiei era funcțională, dar ea a fost deformată de acțiunile Rusiei și de specula capitalistă. Dacă piața nu este funcțională, nici prețul energieie nu este cel corect.

ADVERTISING

Dacă prețul gazului a crescut, este normal ca energia produsă în centralele pe gaz să crească proporțional. Dar prețul de producție al energiei hidro nu are motive să crească proporțional cu prețul gazului, ci doar proporțional cu inflația. La fel se întâmplă cu prețul de producție al energeiei generate din cărbune sau eolian.

Dacă lucrurile stau așa, atunci trebuie decuplat prețul energiei electrice de prețul gazului prin măsuri de reglementare. Prețul energiei, alta decât cea obținută din gaz, să fie stabilit doar funcție de inflație, iar cel al energiei produsă doar pe gaz să fie stabilit separat. Vom avea două prețuri, unul mai mic și celălalt, cel determinat pe gaz, foarte mare, asta înseamnă decuplarea prețurilor. Guvernele pot stabili prin lege ca prețul de vânzare a energiei electrice pe bursă să fie cel mic, iar guvernele își pot lua asupra povara subvenționării prețului energiei produsă pe gaz natural.

ADVERTISING

Prețul de producție va scădea automat, deci energia se va ieftini. Dacă la această măsură se adaugă și legi sau măsuri care să interzică sau să limiteze specula, atunci revenirea la o anumită normalitate pe piața energiei electrice s-ar putea produce.

Dar dacă măsura aceasta nu se aplică la nivelul UE, dacă se încearcă introducerea ei într-un singur stat, atunci ea va fi condamnată la eșec. Piața europeană de energie este totuși integrată, de aici și dificultatea obținerii unor rezultate pozitive prin aplicarea metodelor tradiționale capitaliste ale pieței. Povestea cu reglarea automată a pieței pe baza cererii și ofertei nu mai funcționează.

De aceea, viitoarea întrunire a miniștrilor energiei din UE, programată pe 9 septembrie, este crucială. Dacă se va ajunge la un acord de implementare a acestei măsuri, există o mare șansă ca prețurile să se domolească, iar populația UE să treacă cu bine peste iarna viitoare.

Dacă această măsură se va aplica, atunci statul își va reduce cheltuielile pentru că va subvenționa doar prețul energiei produse pe gaz. Mecanismul este deja cunoscut, este cel al certificatelor verzi acordate producerii energiei eoline de exemplu, în care valoarea certificatelor se stabilea ca diferență între prețul de producție și cel de vânzare. Iar producătorii energiei eoliene au prosperat.

Sigur că aplicarea unei măsuri de decuplare a prețului energiei electrice de prețul gazului nu va duce automat la stoparea înflației și la revenirea la normalitate, dar impactul ei va fi pozitiv și major.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇