Avertisment: Următoarele 5 până la 10 ierni vor fi groaznice pentru UE dacă preţurile gazelor nu vor fi plafonate

Avertisment: Următoarele 5 până la 10 ierni vor fi groaznice pentru UE dacă preţurile gazelor nu vor fi plafonate

Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice pentru Uniunea Europeană dacă nu se iau măsurile necesare pentru a reduce preţul gazelor naturale, avertizează ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Ministrul a scris pe Twitter că preţurile gazelor în Europa trebuie îngheţate de urgenţă, adăugând că legătura dintre preţurile gazelor şi energiei electrice este artificială şi trebuie reformată.

”Următoarele cinci până la 10 ierni vor fi groaznice dacă nu facem nimic. Trebuie să acţionăm direct la sursă, la nivel european, şi să facem eforturi să îngheţăm preţurilor gazelor”, a declarat Tinne Van der Straeten.

ADVERTISING

Preţurile energiei electrice au crescut şi în Europa şi au atins niveluri record în această săptămână.

”Trebuie să oprim această nebunie care se întâmplă chiar acum pe pieţele energetice”, a spus si cancelarul austriac Karl Nehammer.

Preţurile energiei electrice trebuie să scadă, a mai spus el, solicitând UE să decupleze preţurile la electricitate şi gazele.

”Nu putem să-l lăsăm pe preşedintele rus Vladimir Putin să stabilească preţul european al energiei electrice în fiecare zi”, a adăugat el.

Statele membre ale UE solicită un plafon la nivelul blocului comunitar pentru preţul gazului şi separarea acestuia de preţul energiei electrice.

ADVERTISING

Statele UE se confruntă cu nişte creşteri uriaşe ale preţurilor energiei de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, acţiune care a rezultat în sancţiuni severe pentru Moscova.

Ţările care susţin Ucraina încearcă să reducă importurile de gaze şi petrol ruseşti. Rusia, care a furnizat UE cu 40% din gaze anul trecut, a restricţionat, la rândul său, livrările către clienţii europeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇