Rusia arde zilnic gaze de 10 milioane de dolari. Flăcările se văd din Finlanda

Rusia arde zilnic gaze de 10 milioane de dolari. Flăcările se văd din Finlanda

În timp ce costurile energiei au atins niveluri record în Europa, rușii ard cantități uriașe de gaze naturale. Experții cred că gazele erau exportate înainte în Germania, iar cantitatea arsă zilnic valorează în jur de 10 milioane de dolari.

Analiza companiei independente de cercetare energetică Rystad Energy din Oslo arată că în jur de 4,34 milioane de metri cubi de gaze ard în fiecare zi într-o fabrică nouă de gaz natural lichefiat (GNL) din Portovaia, situată la nord-vest de Sankt Petersburg, relatează BBC.

Primele semnale că acolo se întâmplă ceva neobișnuit au venit din Finlanda. La începutul verii, mai multe persoane aflate în zona de graniță cu Rusia au observat o flacără uriașă la orizont.

ADVERTISING

O flacără anormal de mare

Portovaia este situată în apropierea unei stații de compresie de la capătul conductei Nord Stream 1 care transporta gazul pe sub mare către Germania. Furnizarea prin această conductă a fost sistată la mijlocul lunii iulie, când rușii au invocat o avarie tehnică. Berlinul a spus că e o decizie politică impusă de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Începând din iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de coșul uzinei, cauzată, se pare, de arderea gazelor naturale. Flacăra de la capătul coșului de evacuare e un proces tehnic obișnuit, impus din motive tehnice sau de siguranță, însă amploarea celei din apropierea Finlandei i-a intrigat pe specialiști.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„N-am mai văzut niciodată o flacără așa de mare la o uzină de prelucrare a gazelor. Din iunie am văzut acest vârf uriaș și de atunci n-a mai dispărut. A rămas anormal de mare", a spus Dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare la Universitatea Miami din Ohio.

Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a declarat pentru BBC că eforturile europene de reducere a dependenței de gazele rusești au un efect puternic asupra economiei Rusiei. „Nu mai au unde să-și vândă gazele, așa că trebuie să le ardă", a declarat acesta.

Mark Davis, directorul executiv al Capterio, o companie implicată în găsirea soluțiilor pentru arderea gazelor, spune că flacăra nu este una accidentală, ci este rezultatul unei decizii deliberate, luată din motive operaționale: „Operatorii ezită de multe ori să închidă instalațiile de teamă că ar putea întâmpina dificultăți tehnice sau costurile ar crește și probabil acesta e cazul și aici."

ADVERTISING

Cel mai clar semn al dominației Rusiei pe piața energiei

Alții sunt de părere că rușii au dificultăți tehnice în gestionarea volumului mare de gaz alocat conductei Nordstream 1. Este posibil ca Gazprom să fi intenționat să folosească acel gaz pentru producerea de GNL și să fi avut probleme tehnice de procesare, cea mai sigură soluție fiind arderea.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul interzicerii importurilor de gaze din Rusia impus la nivel european, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

„Acest tip de flacără pe termen lung ar putea însemna că le lipsește un anumit echipament. Din cauza embargoului asupra Rusiei, nu pot fabrica valvele necesare pentru procesarea petrolului și gazelor. Poate că acolo sunt niște valve stricate și nu le pot înlocui", a explicat Esa Vakkilainen, profesor de inginerie energetică la Universitatea Lot din Finlanda.

Cercetătorii sunt îngrijorați de volumul uriaș de dioxid de carbon generat care ar putea crește topirea gheții în zona arctică. Costurile financiare și de mediu cresc în fiecare zi în care flacăra continuă să ardă, atrag atenția oamenii de știință.

"Deși motivele exacte ale flăcării sunt necunoscute, volumele, emisiile și locul flăcării sunt o dovadă vizibilă a dominației Rusiei pe piețele de energie ale Europei", a declarat Sindre Knutsson, de la Rystad Energy. "Nu putea exista un semnal mai clar - Rusia poate reduce mâine prețurile energiei. Acesta este gazul care ar fi fost exportat prin Nord Stream 1 sau în alte moduri", a adăugat acesta.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇