Europa va intra într-o recesiune totală dacă Rusia oprește complet gazele (analiză ING)

Europa va intra într-o recesiune totală dacă Rusia oprește complet gazele (analiză ING)

Economia zonei euro va scădea cu 1-3% în cazul unei încetări totale a livrărilor de gaze din Rusia, arată o analiză a ING Economics.

În ultimele două trimestre, livrările de gaz din Rusia s-au redus puternic față de media precedenților cinci ani la circa jumătate și chiar o treime în ultima perioadă.

Scăderea intrărilor de gaz din Rusia reprezintă 15% pentru trimestrul 1, respectiv 25% pentru trimestrul 2, din consumul istoric al Europei, în condițiile în care de la Est sunt aduse 40-45% din gazele consumate.

ADVERTISING

”Credem că impactul negativ al unui embargo total al gazului rusesc asupra economiei zonei euro va fi între 1 și 3% din PIB pe termen scurt începând de acum”, arată analiștii ING, citați de Profit.ro.

Aceștia avertizează însă că cifra reală ar putea fi greu de estimat, având în vedere experiența ultimilor ani cu privire la modul în care funcționează modelele macro într-o criză cu ramificații întinse, cum a fost cea Covid. Scăderea PIB vine oricum peste așteptata recesiune generată și de criza energetică în curs.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”După ce am văzut un impact substanțial și cu o diferență de la țară la țară și având în vedere că ne așteptăm deja la o recesiune ușoară, această evoluție ar fi suficientă pentru a duce la o recesiune în toată regula. Este foarte clar că o oprire completă a gazului va răni Europa. Încercarea de a o evita printr-un plan credibil de reducere a consumului este crucială”, arată analiștii ING.

România are cea mai redusă dependență din regiune Europei Centrale și de Est, grație producției interne (care acoperea 80% din consum în 2020), însă tot are nevoie de importuri pentru a acoperi consumul.

ADVERTISING

În această iarnă, producția internă și depozitele ar putea asigura doar consumul populației și al entităților de maximă importanță, arată unele estimări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇