Cum s-au poziționat instituțiile și liderii lumii față de anexările anunțate de Putin (Foto & Video)

Cum s-au poziționat instituțiile și liderii lumii față de anexările anunțate de Putin (Foto & Video)

Vladimir Putin a anunțat oficial anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ce reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei. Este cea mai mare anexare de teritorii în Europa de la Hitler încoace, liderul de la Kremlin motivând asta prin „tragedia” reprezentată de destrămarea Uniunii Sovietice, care ar fi lăsat milioane de ruși sinistrați în țări pe care nu le cunoșteau.

Putin spune că acum Rusia e pregătită să revină la masa negocierilor pentru a opri luptele și a transmis Kievului că nu are altă cale decât să accepte pierderea de teritorii.

În discursul de 40 de minute, încheiat cu intonarea imnului Rusiei, aplauzele sălii și urale în momentul în care Putin a dat mâna cu cei patru lideri separatiști, președintele rus a acuzat „ango-americanii” de sabotarea conductelor Nord Stream și s-a referit la liderii occidentali cu apelative dure ca „șerpi” și „stăpâni de sclavi”, care acum ar dori să „sărăcească și să omoare” cetățenii ruși.

În timp ce la Moscova se desfășoară un concert pentru a sărbători lărgirea teritoriului Rusiei, țările occidentale au reacționat ferm, transmițând că nu vor accepta niciodată aceste acțiuni ilegale și spirijină în continuare Ucraina.

ADVERTISING

Spotmedia.ro vă prezintă în format LIVE TEXT, principalele momente, declarații și reacții după ce Putin a anunțat anexările teritoriilor ucrainene:

22:47 - Canada va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Ottawa într-un comunicat. "Rezultatele acestor referendumuri nu sunt legitime, iar Canada nu le va recunoaşte niciodată", a declarat și premierul Justin Trudeau.

21:57 - Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat noi măsuri de sancţionare a Rusiei. "Ne vom ralia comunităţii internaţionale pentru a denunţa aceste acţiuni şi pentru a trage Rusia la răspundere. Vom continua să furnizăm Ucrainei echipamentele necesare pentru a se apăra, nefiind descurajaţi de efortul îndrăzneţ al Rusiei de reconfigurare a frontierelor statului vecin", a spus Biden, citat de Reuters.

21:54 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, „condamnă ferm anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Este vorba de o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a suveranităţii ucrainene. Franţa se opune acestor acţiuni şi rămâne de partea Ucrainei pentru a face faţă agresiunii Rusiei şi pentru restabilirea suveranităţii depline asupra întregului teritoriu", afirmă Emmanuel Macron, într-o declaraţie citată de Mediafax.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:16 - Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a condamnat vehement decizia Rusiei şi a anunţat că nu va recunoaşte niciodată această acţiune. "Condamnăm unanim şi ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi încălcarea continuă de către Rusia a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a anunțat G7, potrivit Le Monde.

19:00 - Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie sunt ale Ucrainei, la fel ca și Crimeea. Anexarea nu schimbă cursul războiului și nici determinarea noastră de a susține Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un discurs ținut vineri seara. Detalii AICI.

LIVE: NATO chief speaks after Ukraine fast-tracks NATO application

18:05 - SUA au anunțat noi sancțiuni după anunțul lui Putin privind anexările. Pe lista neagră au fost adăugați zeci de indivizi și entități legale, printre care și fiul și soția lui Dmitri Medvedev, soția și cei doi fii ai premierului Mikhail Mișustin și Liudmila Narusova, membru în Consiliul Federației Rusiei.

17:45 - Marea Britanie anunță noi sancțiuni și o pune pe lista neagră pe Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei.

ADVERTISING

17:40 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov spune că Putin „nu are niciun plan să-i viziteze pe noii cetățeni ai Federației Ruse. Asta se va întâmpla în timp”.

17:33 - Între timp, așa se desfășoară sărbătoarea mobilizată de autoritățile ruse.

În Piața Roșie din Moscova au fost aduși studenți.

17:27 - Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că Ucraina va depune cerere de aderare rapidă la NATO. Liderul de la Kiev a răspuns și la apelul lui Putin la pace, transmițându-le rușilor că negocierile nu se pot purta cât încă au acest președinte. Detalii AICI.

16:37 - Giorgia Meloni, viitorul premier de extremă-dreapta al Italiei - „Decizia Rusiei nu are nicio valoare juridică şi politică. Preşedintele Vladimir Putin îşi demonstrează încă o dată viziunea neo-imperialistă în stil sovietic, care ameninţă securitatea întregului continent european”.

16:23 - Ministerul român de Externe - „România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor 'acorduri de intrare în componența Federației Ruse' a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceste 'acorduri' ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina. Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU”.

16:20 - Nicolae Ciucă, premierul României - „Continuăm să fim aproape de Ucraina, împotriva încercării Federaţiei Ruse de a anexa teritoriul ocupat ilegal. Condamnăm comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de pace şi securitate internaţională. Continuăm să susţinem principiile dreptului internaţional”.

16:12 - Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene - „Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”.

16:05 - Consiliului European a transmis, la scurt timp după discursul lui Putin, o declarație comună în care respinge ferm anexarea oricărui teritoriu ucrainean. Iată anunțul făcut de președintele român Klaus Iohannis:

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”.

16:04 - Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fost premier și președinte - „Adevărul a învins! Rusia Mare a renăscut!”.

16:03 - Momentul șocant când Putin trage de liderii separatiști își dau mâinile și încep să strige, împreună cu întreaga sala, „uraaa, Rusia!”.

16:00 - În discursul de 40 de minute, încheiat cu intonarea imnului Rusiei, aplauzele sălii și urale în momentul în care Putin a dat mâna cu cei patru lideri separatiști, președintele rus a acuzat „ango-americanii” de sabotarea conductelor Nord Stream și s-a referit la liderii occidentali cu apelative dure ca „șerpi” și „stăpâni de sclavi”, care acum ar dori să „sărăcească și să omoare” cetățenii ruși. Întregul discurs, AICI.

Ziua 219: Zelenski prezintă imagini cu atrocitățile comise de „nenorociții însetați de sânge”. Odată cu anexările crește teama nucleară


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇